Totul despre recensamantul 2011
In perioada 20-31 octombrie 2011 se va efectua pe intreg teritoriul Romaniei Recensamantul populatiei si al locuintelor.
Ce este Recensamantul si cum se efectueaza?
Recensamantul este singura operatiune care produce la intervale regulate numararea oficiala a populatiei pe teritoriul unei tari si produce informatii referitoare la stocul de locuinte.
Recensamantul are ca obiectiv obtinerea de informatii privind numarul si distributia teritoriala a populatiei, structuri demografice si socio-economice, gospodariile populatiei, fondul locativ, conditiile de locuit ale populatiei.
In urma prelucrarii se va obtine o baza de date cu grad mare de comparabilitate atat cu recensamintele anterioare, cat si pe plan international care va permite analize de structura si in dinamica a indicatorilor demografici si de nivel de trai.
Cine/ ce se recenzeaza?
Se inregistreaza:
- toti cetatenii romani cu domiciliul in tara (indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate).
- persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (resedinta permanenta sau temporara) in Romania (indiferent de motivul stabilirii)
- toate cladirile de locuit
- cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte;
- cladirile cu spatii colective de locuit (internate scolare, camine pentru studenti, case de copii, camine pentru batrani etc.);
- cladirile in curs de constructie ocupate partial de populatie;
- cladirile si locuintele aflate in proprietatea unor cetateni straini.
- persoanele la resedinta lor, prin solicitarea actelor de identitate
- cetatenii romani plecati in strainatate in interes personal, de serviciu, pentru afaceri, la lucru, la studii etc. care vor fi inregistrati in gospodariile din care fac parte, pe baza declaratiilor celorlalti membri ai gospodariei.
Ce/ Cine nu se inregistreaza:
- persoanele de cetatenie straina in cadrul reprezentantelor diplomatice si consulare, precum si membrii familiilor lor;
- personalul fortelor armate straine de pe teritoriul tarii;
- personalul flotei comerciale navale si aeriene straine;
- personalul flotei comerciale navale si aeriene straine;
- corespondentii de presa straini care se afla pe teritoriul tarii;
- cladirile in curs de demolare;
- cladirile cu alta destinatie in incinta carora nu se afla spatii pentru locuit;
- cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii;
- cladirile situate pe teritoriul tarii detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul/ resedinta cetateni romani;
cetatenii romani plecati in strainatate in cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si reprezentantelor comerciale romanesti in strainatate care se vor afla in strainatate prin Ministerul Afacerilor Externe.
Metoda de inregistrare:
Inregistrarea se va face prin interviu fata-in- fata cu persoanele, pe baza declaratiilor persoanelor majore (in varsta de cel putin 18 ani).
Pentru persoanele care nu au putut fi gasite, recenzorul va reveni la adresele respective pana cand va reusi sa ia legatura cu unul dintre membrii gospodariei care va furniza informatiile cerute sau, daca este posibil, va prelua informatiile de la alte persoane care pot furniza date pertinente.
Ceea ce trebuie sa stiti
Toate informatiile culese sunt protejate prin lege si vor fi utilizate doar in scopuri statistice. Acestea avand caracter confidential si sunt supuse unei protectii speciale pe parcursul tuturor fazelor recensamantului.
Tot personalul de recensamant are obligatia de a pastra confidentialitatea datelor (in timpul recensamantului si dupa incetarea activitatii)
Populatia are obligatia sa furnizeze, pe propria raspundere informatii corecte si complete.
Chestionarele sunt distruse la un an dupa incheierea perioadei de colectare a datelor, iar informatiile colectate nu vor putea duce la indentificarea celor care le-au furnizat.
Puteti semnala o neregula desfasurata in aceasta perioada. De asemenea, exista in cadrul INS un Call-Center unde puteti adresa intrebari sau face orice reclamatie pe care le considerati ca nu au fost desfasurate corect.
Pentru siguranta dumneavoastra rugati recenzorul sa se legitimeze, acesta este obligat sa prezinte legitimatia inaintea inceperii chestionarelor.
In cazul in care recenzorul este intampinat cu violenta, limbaj neadecvat sau refuzul participarii la interviu, poate cere ajutorul politiei. Asa ca, scutiti-va de o situatie neplacuta.
In acest an chestionarele se fac pe locuinta, gospodarie si persoana.
Postat de: Nicoleta-Curelea Vineri, 14 Octombrie 2011
recensamant 2011, populatie, persoana, gospodarie, locuinta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul