Cine a fost Veronica Micle ?

Putini stim cine a fost cu adevarat Veronica Micle, in necunostinta majoritatea ii leaga numele de cel al marelui poet Mihai Eminescu. Muza a lui Mihai Eminescu, Veronica Micle a fost si poeta. S-a nascut la Nasaud la data de 22 aprilie 1850, fiind al doilea copil al cizmarului Ilie Campeanu si al sotiei sale, Ana. Tatal poetei era cizmar de meserie, a luptat la Revolutia de la 1848, sub Avram Iancu si fiind ranit a murit inainte de a se naste Veronica.

 

Poeta la zece ani

Memorii despre viata poetei se afla intr-o culegere de izvoare aparute tarziu, din care daca sunt adevarate, citez : "Cu toate ca nu am fost fiica de bogatas, mama ma ingrijea cu o dragoste nemaiintalnita. Visatoare, cu pletele in vant, alergam ceasuri intregi prin gradina culegand flori de camp. Imi amintesc ca de onomastica mamei am cules un buchet mare de flori, le-am legat cu o cordeluta albastra de matase si i le-am daruit mamei spunand urmatorele versuri: Zi de sarbatoare / Flori si fara teama / Fiica iubitoare / Te saruta, mama."

Astfel ne arata ca de la varsta de 10 ani, Veronica Micle compunea poezii si avea porniri catre literatura. In anul 1857, pe cand Veronica avea 7 ani, se muta de la Targu-Neamt la Iasi, in acelasi an mama a inscris-o la cursurile Scolii Centrale de Fete, scoala pe care o absolva in 1863, asa cum atesta si diploma de absolvire, cu calificativul de « Eleva Eminenta », facand parte dintre cele mai bune eleve ale scolii.

Remarcata de profesorul Stefan Micle

Cel mai important eveniment din viata ei s-a petrecut in primavara anului 1863, fiind in fata unei comisii de examinare. Acea comisie era formata din Titu Maiorescu (ministrul cultelor din acea vreme), Vasile Alecsandri, Ion Andrade, Niculae Furianu si Stefan Micle. Stefan Micle i-a apreciat atat calitatile, cat si frumusetea sa deosebita. Dupa examen, Stefan Micle a stat mai intai de vorba cu Ana Campeanu, mama poetei, pe care a rugat-o sa-si determine fiica sa se casatoreasca cu el, desi diferenta de varsta era de 30 de ani. Casatoria a pus-o pe Veronica la adapost de grijile materiale, dar Stefan Micle nu i-a adus satisfactii sub aspect erotic. Stefan Micle i-a creat conditii, astfel Veronica a dus o viata lipsita de griji. A avut doua fiice cu profesorul Stefan Micle: Valeria si Virginia. Prima fiica a fost cantreata de opera, a murit la 63 de ani si este inmormantata la capela Boulenilor, judetul Suceava. A doua fiica, Virginia, a fost profesoara de chimie-fizica, a murit intr-un tragic accident la varsta de 69 de ani si este inmormantata la Iasi.

Veronica Micle a colaborat cu mai multe reviste ale vremii, unde semneza sub pseudonimul: Corina. In 1872 face o vizita la Viena pentru a se trata de o eczema suparatoare, aici il cunoaste pe Mihai Eminescu, el fiind aici student la Filosofie. Tot in acest an debuteaza in Noul Curier Roman, cu doua schite semnate Corina. In anii urmatori publica versuri in Columna lui Traian, Convorbiri Literare, Familia s.a.

Perioada veroniana  

Perioada 1873-1877 a fost cunoscuta drept perioada veroniana, pentru ca Eminescu i-a dedicat cele mai frumoase poezii Veronicai Micle: Pe langa plopii fara sot, Atat de frageda, Craiasa din povesti, Povestea codrului, etc. Dar si Veronica i-a dedicat lui Eminescu una dintre cele mai frumoase poezii "Si pulberea tarana prinsa de cei din urma", "Ai plecat" etc.

In 1879 moare profesorul Stefan Micle. Veronica traduce din Lamartine si Gautier. In 1887, apare volumul sau de Poesii.

Dupa imbolnavirea lui Eminescu, poeta a scris foarte putin. Avand mai multe recaderi, Eminescu se stinge din viata la 15 iunie 1889 si este inmormantat la cimitirul Bellu din capitala.

 

Sinuciderea

Dupa o luna de la moartea lui Eminescu, Veronica se retrage la Manastirea Varatec. «Cand amurgul se uita de dupa crengile padurii de argint », poeta isi indrepta pasul spre poiana Tigancii si privea uimita raza de luna.

In anul 1889, poeta scrie ultima poezie, unde apare obsedata de ideea sinuciderii. Dandu-si seama ca viata fara Mihai Eminescu nu are niciun sens, s-a otravit luand o cantitate foarte mare de arseniu. A murit pe 3 august 1889, cu gandul sa fie inmormantata la umbra unui brad argintiu, in eternitate si departe de teii lui Eminescu. Astfel poeta este inmormantata la Varatec.

Albumul « Dragoste si poezie » va aparea postum.

Nota obtinuta:
9.4 (15 voturi)
8673 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Marţi, 31 August 2010

Etichete pentru acest articol:

Veronica Micle, poeta, muza, Eminescu


S-ar putea sa va intereseze si:

Nu se intreaba nimeni, cum de ar fi posibil ca dintr-un refuz de acest gen, un om sa se [..]
citeste si comenteaza
Cu marele risc de a deschide o „prapastie comparativa” enorma am sa-mi permit, [..]
citeste si comenteaza
Nascut la data de 18-III-1929, in satul Cocosesti, comuna Paulesti, judetul Prahova, [..]
citeste si comenteaza
Romanele sale sunt deosebit de apreciate pentru documentarea minutioasa si felul in care [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De curand am luat pulsul Bucurestiului la propriu. Timp de o saptamana, am petrecut zilnic cateva [..]
citeste si comenteaza
Nu departe de taramul nostru, nu departe de zilele noastre traia o familie cu doi copii. Desi nu [..]
citeste si comenteaza
Puterea - explicata in DEX ca fiind o capacitate, insusire, posibilitate fizica, morala, [..]
citeste si comenteaza
Polisul grecesc Primul popor care vorbeste despre ratiune este poporul grec, ei introduce si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate