Criza refugiatilor. La ce ar fi bine sa luam aminte
Zilele acestea mass media a adus obsesiv in atentia publica criza refugiatilor din zonele macinate de razboi. Dincolo de implicatiile politice, sociale [..], fiecare avem de invatat cel putin o lectie.
Problemele noastre sunt mici, mici
O bunica bolnava pe care o vedem cum se stinge, un job pierdut, rata la banca pe care nu ai cum sa o platesti luna aceasta, iubitul care pare dezinteresat de relatia voastra, convietuirea cu o soacra “iubitoare”. Toate palesc in fata dramelor acelor batuti de soarta care isi risca viata, in cel mai profund sens al cuvantului, pentru a ajunge intr-o tara unde poate nu au unde sa doarma, nu au un loc de munca, nu au familia langa ei, nu cunosc limba, nici religia, nici alt obicei.
Gandeste-te un minut la ce te-ar determina pe tine sa te urci intr-o barca improvizata langa alti nefericiti, sa pleci pe mare, nestiind daca mai ajungi in partea cealalata. Faptul ca ti-ai busit masina, ca ai pierdut un loc de munca? Nu, asa-i? Vezi cum problemele existentiale cu care te confrunti nu sunt intr-atat de uriase incat sa nu poti trece peste?
Familia este de neinlocuit
Cred ca oricine are in familia extinsa, cel putin, un membru “odios”: un unchi morocanos pe care cand il vezi iti piere cheful de viata, o matusa intriganta care te seaca cu intrebarile: “De ce nu te insori/ mariti”, “De ce n-ai facut inca copii?”, “Ti-ai luat casa? Cat ai dat pe ea? Cat e rata si in cati ani ai de gand sa o platesti?”
Ei, cu toate personajele, familie e familie, iar chiar daca nu iti place, de ea te leaga un fel de ata invizibilla, imposibil de rupt.
Uite-te o clipa la refugiatii care si-au ingropat copiii, sotul, sotia, mama, tata; uite-te la cei care fac imposibilul sa ajunga la o ruda indepartata in Germania. Realitatea, cu riscul de a suna patetic, este ca prietenii vin si pleaca in functie de in ce epoca a vietii te afli, familia ramane si cand nu iti doresti sa ramana.
Ne plangem mult prea des si din orice
Incepand cu ploaia care ne scoate din sarite pe motiv ca ajungem la birou cu pantalonii uzi, pana la acea lipsa de fonduri din cauza careia a trecut vara si n-ai apucat sa termini fatada la casa. Sunt intr-adevar task-uri pe lista de To do, dar a te vaita in fata oricarei persoane dispuse sa te asculte, nici nu iti usuca pantalonii, nici nu-ti termina de renovat fatada.
De ce sa nu iti canalizezi atentia si energia catre ce-i bun si frumos in viata ta? Fericirea nu ti se cuvine asa, fara sa faci nimic. Cand ai zambit ultima oara cu gandul la omul de langa tine care te iubeste?
Intr-un viitor mai apropiat sau indepartat s-ar putea sa nu mai fie langa tine, mai bine traiesti din plin langa el, fara sa ratezi momente?
Am amici care la orice intalnire par a avea un pomelnic: n-au bani sa cumpere x, a facut copilul febra, pisica a lasat par in casa mai mult decat de obicei...o multitudine de regrete pentru lucruri insignifiante.
Un articol de Catalin Stefan Ochetan
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 17 Septembrie 2015
refugiati, lectii de viata, imigranti razboi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor