Interviu cu Sofi Oksanen, scriitoare proeminenta din Finlanda
Sofi Oksanen, nascuta in 1977, este considerata cea mai importanta nuvelista in viata din Finlanda. Cartile ei au fost traduse in 38 de limbi. A studiat dramaturgia la Academia de Teatru din Helsinki si literatura la universitatea din orasul natal, Jyväskylä. Prima ei carte, „Vacile lui Stalin”, scrisa in anul 2003 este nuvela care a propulsat-o pe scena literara nordica. De asemenea, a scris romanul „Purificare”, pus mai intai in scena de Teatrul National Finlandez. Un an mai tarziu a dezvoltat aceasta lucrare, devenita bestseller in Europa si publicata recent in romana de editura Polirom.
Inzestrata cu abilitatea nativa de-a povesti, Sofi a avut amabilitatea sa-mi raspunda in mod degajat la cateva intrebari.
FemeiaStie.ro: In momentul de fata esti in topul mai multor liste de bestseller din tarile nordice ale Europei, iar cartile tale au fost remarcate de mass-media internationala. Ai dobandit mai multe premii de anvergura, cum ar fi „The Finlandia Award” si „Premiul Comitetului de Literatura” din tarile nordice, in 2012. In acelasi timp esti cel mai tanar autor care obtine astfel de premii. Care este cheia acestui succes?
Ce limba se vorbea in familia ta, tatal tau fiind finlandez, iar mama estona? Apropo, cate limbi cunosti?
Sofi Oksanen: Finlandeza si estona. Vorbesc limba engleza, de asemenea, putina franceza si suedeza si pot sa citesc ziarul in limba germana. Engleza, franceza si germana le-am invatat la scoala. La fel si suedeza, care este obligatorie.
FemeiaStie.ro: Am citit cateva statistici care dezvaluiau faptul ca Finlanda are una dintre cele mai joase rate de emigrare din lume. Cum a fost sa cresti intr-o familie mixta in Finlanda?
Sofi Oksanen: Atitudinea fata de emigranti difera in diverse parti ale tarii si in diferite cercuri. Avem si oameni toleranti. Si este total diferit sa locuiesti in Helsinki, unde sunt mai multi emigranti decat in alte parti ale tarii. Findandezii nu sunt obisnuiti cu finlandeza stalcita, asa ca orice accent atrage atentia.
FemeiaStie.ro: Care este atitudinea finlandezilor fata de educatie?
Sofi Oksanen: Daca nu provine de la scolile finlandeze, nu este apreciata, in general. Prin urmare, pentru un emigrant este destul de dificil sa obtina un job mai bun, chiar daca vine din Statele Unite, Anglia sau alte tari vest-europene.
FemeiaStie.ro: Am aflat recent ca romanele tale au fost traduse in 38 de limbi. Spune-mi, te rog, ceva despre prima ta carte, „Vacile lui Stalin”. Cat timp ti-a luat sa o scrii?
Sofi Oksanen: Mi-a luat doi ani sa o scriu. Cartea este despre emigratie in Finlanda, despre dubla identitate, despre a doua generatie de emigranti. De asemenea, este o nuvela „post Gulag”.
FemeiaStie.ro: Prin ce se diferentiaza tarile scandinave de celelalte tari din Europa?
Sofi Oksanen: Tarile din Europa de Vest sunt diferite de cele din Europa de Est, asa ca se poate face o comparatie intre Scandinavia si tarile est-europene si Scandinavia si tarile vest-europene. In Scandinavia, noi avem mare libertate de exprimare, nivel de coruptie scazut, constientizare a nevoii de protectie a mediului inconjurator, iar nivelul de „egalitate” este mai mare decat in multe alte tari.
FemeiaStie.ro: Te rog acum sa-mi spui cateva similitudini si diferente intre tarile scandinave.
Sofi Oksanen: Suedia, Norvegia si Danemarca apartin aceluiasi grup lingvistic. Finlanda este ca o fiica vitrega a tarilor nordice. Finlandeza este o limba foarte diferita si nu e o limba oficiala in Consiliul Nordic (spre deosebire de suedeza, norvegiana si daneza). Cu toate acestea, impartasim aceleasi valori, cum ar fi: nivel inalt de libertate de exprimare, egalitate etc.
FemeiaStie.ro: Ce anume este unic in Finlanda si la finlandezi? Ce locuri merita vazute in tara ta?
Sofi Oksanen: Imi place Helsinki, capitala tarii. Turistii aleg, de obicei, Lapland. De asemenea, unii turisti se bucura de faptul ca avem patru anotimpuri.
FemeiaStie.ro: Ce fel de carti citeste de obicei omul de rand din Finlanda?
Sofi Oksanen: Cel mai mult romane. Multe romane pe teme istorice, mai mult de fictiune decat non-fiction, si mai mult scrise de autori indigeni decat de autori tradusi. Finlandezii citesc. Finlandezii viziteaza bibliotecile mai mult decat orice alta natiune din lume.
FemeiaStie.ro: Ce anume presupune sa devii un scriitor de succes?
Sofi Oksanen: Nu exista nicio „carare” pentru aceasta. Toti autorii sunt diferiti.
FemeiaStie.ro: Ce state ai vizitat in Statele Unite? Ai vizitat Statul Marelui Canion? Ce anume iti vine in minte cand te gandesti la Arizona?
Sofi Oksanen: Arizona este un loc pe tabla de joc a copiilor. Este foarte popular in Finlanda sau cel putin a fost, cand eram copil. Nu am vizitat Arizona, inca. Am vizitat New York City, Pittsburgh, Buffalo, Washington D. C. si alte cateva orase.
FemeiaStie.ro: Recent, ai vizitat Romania pentru prima oara. Cu ce impresii ai ramas despre romani?
Sofi Oksanen: Romanii sunt oameni ca toti oamenii din lume. Imi da de gandit insa situatia politica din Romania, o tara marcata puternic de coruptie. Lumea politica este corupta „la greu”. Oamenii nu voteaza, pentru ca gasesc ca e inutil sa voteze. Ei au impresia ca votul nu are nicio insemnatate. Doar 20% din populatie a votat la alegerile prezidentiale si acel 20%, este mult spus.
FemeiaStie.ro: Interesul Sofiei Oksanen pentru tarile postcomuniste din Europa a inceput cu multi ani in urma. Fiind jumatate finlandeza si jumatate estona s-a situat undeva la granita dintre Vest si Est. In anul 2009 a fost declarata „Persoana anului” in Estonia. Sofi Oksanen este, probabil, singura scriitoare din Vestul Europei care accentueaza faptul ca Europa de Vest nu intelege istoria Europei de Est pentru ca nu a experimentat anii de guvernare totalitara. Evidente incredibile despre acele timpuri odioase sunt descrise de catre scriitoarea scandinava in romanul ei de succes „Purificare”, care a aparut in aproape 40 de tari.
Un interviu realizat de: Octavian D. Curpas
Phoenix, Arizona
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 19 Mai 2012
interviuri, scriitori finalandezi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?