De ce acceptam comportamente toxice?

Comportamentul toxic este acela pe care il acceptam si toleram desi stim si simtim cat de mult rau ne poate face atat fizic, cat si psihic.
De ce acceptam jigniri, cuvinte urate, ironizari, bataie de joc, umilinte si chiar palme?
Care este legea normalitatii pentru toti cei care acceptam aceste lucruri? De ce suntem capabili in a identifica ceea ce e toxic pentru alte persoane, dar nu pentru noi insine?
Raspunsul e in interiorul nostru, in vocea din capul nostru care ne spune ca nu meritam mai mult de atat, ci sa ne autosabotam, autoabuzam si sa le permitem celor din jur sa ne raneasca.
Cat timp imaginea de sine este una proasta, distorsionata, fara calitati, plina de mazgalituri si colturi indoite, ii vei indreptati pe cei din jur sa iti demonstreze ca ceea ce meriti este sa te simti cat mai mic si neinsemnat, astfel incat sa continui sa alimentezi la nesfarsit autosabotajul.
Poate ca acestea sunt comportamente cu care ne-am obisnuit in copilarie si adolescente, adanc inradacinate in subconstient, insa daca la maturitate nu vom cauta sa constientizam ca traim dupa anumite automatisme si tipare, vom atrage aceleasi situatii, contexte si relatii doar ca oamenii vor fi diferiti.
Daca tu nu-ti spui o vorba buna, un compliment, o incurajare, o apreciere, cum te poti astepta sa primesti si sa crezi ceva frumos spus din partea celorlalti?
Tu esti propriul fauritor, iar ceilalti se comporta in functie de ceea ce le transmiti prin cuvinte, mímica, gesturi si limbajul corpului, fie ca iti dai sau nu seama. Cand esti impacat cu sinele tau si te placi asa cum esti, acceptand ca nu ai de ce sa te compari cu alti oameni, vei putea sa iti trasezi limite sanatoase vizavi atitudinea celor din jur fata de tine.
Tu esti singurul care poate opri vocile din capul tau care iti spun ca meriti sa fii tratat fara respect, fara iubire, apreciere, constientizand emotiile, gandurile si sentimentele pe care le atragi in urma acestora.
Un articol de: Diana Plescan
Photo by: pixabay.com
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 20 Mai 2020
stima de sine
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Importanta etichetelor in vanzarea produselor de casa
- Look profesional si stilat: trucuri vestimentare pentru un impact pozitiv la birou
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb