Morile de apa de la Rudaria, peisaje pitoresti si povesti uimitoare

Acolo unde regasesc binecuvantarea naturii in orice detaliu, iar frumusetea locului ma face sa ador muntii care domnesc pe plaiuri de legenda, raul cristalin care se pravaleste peste treptele de stanci, naturaletea lemnului care captuseste casutele insirate de-a lungul apei, intinderile de paduri care se inalta peste munti,  intr-un loc unde timpul pare de neclintit, acolo mi-as dori sa fiu astazi, maine, oricand, pentru totdeauna!

La poalele muntilor Almajului, pe Valea Rudariei din judetul Caras-Severin, te intampina un loc ca-n povesti, o rezervatie mulinologica impresionanta, care este totodata si cel mai mare complex de mori de apa din Sud-Estul Europei.

Si chiar daca pare ca timpul nu a lasat urme peste morile de apa, doar 22 mori mai tin pasul cu vremea, din cele 40-50 care existau odinioara. Fiecare moara poarta cate un nume si o poveste spusa cu mult drag de catre sateni.  

Cand ajungi aici, te bucuri de frumusetea peisajelor pitoresti pictate de natura, asculti legendele din vremuri de demult, dezlegi mistere si te mandresti si tu cu acest loc de poveste, pastrat cu atata dragoste de oamenii locului.


Povestea morilor de apa

Nu ai fi crezut ca o simpla moara te poate cuceri. Dincolo de scandurile de lemn intalnesti povesti frumoase si faci cunostinta cu oameni calzi si primitori dispusi sa ti le povesteasca.

Asa cum iti spuneam, fiecare moara are cate un nume si o poveste strans legata de numele ei. Moara Indaratnica dintre rauri, Rosonea, Trailoanea, Firiz, Patoanea, Moara de la Tunel, Prundulea, sunt doar cateva dintre morile care pot fi admirate la Rudaria.
 Despre “Indaratnica”  se spune ca nu macina doar porumbul, ci si timpul, iar cei care isi petrec o noapte aici se trezesc intineriti. Pietrele ei se invartesc in sens invers acelor de ceasornic.

“Rosonea” este strans legata de o legenda care spune ca o fata frumoasa a fost ucisa de un varcolac. Vazand cele intamplate, zana cea buna l-a blestemat pe varcolac, care a trebuit sa sape un tunel cu ghearele si sa construiasca o moara.

 

Locul unde se macina grauntele si timpul sta pe loc

Le admiram si le ascultam povestile, dar morile nu sunt recunoscute doar pentru frumusetea lor, ci si pentru macinatul grauntelor. Morile sunt puse in functiune de peste doua secole. Este o adevarata placere pentru sateni sa se intoarca in timp, macinand boabele cu o moara de apa, mai ales ca faina este deosebit de buna. Secretul care face ca faina sa aibe un gust mai bun este ca morile de apa macina mai incet decat morile electrice.


Un loc de suflet

In satul Eftimie Murgu, pe Valea Rudariei, aici unde morile de apa nu se odihnesc niciodata, vei avea ocazia sa descoperi minunatiile faurite de natura si de banatenii priceputi, comori pe care le pastreaza cu sfintenie. Din Rudaria vei pleca cu multe amintiri frumoase, cu povesti invatate si lectii de viata. Si, nu in ultimul rand, vei pleca cu acea liniste sufleteasca atat de necesara, cu sufletul impacat si cu ganduri de reintoarcere, caci morile te vor astepta aproape neatinse de vreme, intr-un loc unde pare ca si timpul se misca mai incet.
 

Un articol de: Gabriela Barbu.

Nota obtinuta:
9.9 (12 voturi)
2518 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 17 August 2015

Etichete pentru acest articol:

Morile de apa Rudaria, locuri mai putin cunoscute din Romania, locuri frumoase din Romania, atractii turistice Caras-Severin


S-ar putea sa va intereseze si:

Dupa o saptamana in care ti-ai reamintit cum este sa fie din nou primavara, am decis, de [..]
citeste si comenteaza
Candva, castel de gheata era o metafora desprinsa din cartile de povesti, care ne [..]
citeste si comenteaza
Cine stie, poate fiindca este orasul meu, Ploiestiul este cel mai frumos oras de aici, de [..]
citeste si comenteaza
Daca ati ales sa mergeti la munte si nu la mare anul acesta si va aflati in Brasov nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Te-ai gandit vreodata, draga femeie, ca poate prietena sau colega ta este abuzata de catre [..]
citeste si comenteaza
Cataracta este o boala ce consta in opacifierea cristalinului natural al ochiului. Aceasta poate sa [..]
citeste si comenteaza
Odata cu venirea sezonului rece, fiecare femeie scoate “de la naftalina”: fulare, caciuli, [..]
citeste si comenteaza
Iata ce lectii am invatat pana la varsta de 27 de ani: [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate