Medicina romaneasca, ultimul capitol - exodul

Sarmana Romanie, tot mai batrana si bolnava priveste cu lacrimi in ochi cum, rand pe rand, medicii sai o parasesc in cautarea unei vieti mai bune si mai demne.

Au protestat mai intai decent, prin greve japoneze; apoi, cand au ajuns in pragul disperarii chiar prin manifestatii de strada, dar nimeni dintre cei ce s-au perindat pe la guvernare de la Revolutie incoace nu a avut urechi sau ochi pentru ei...Ba chiar la un moment dat li s-a spus ca exista si varianta angajarii in strainatate. Atunci de ce sa ne mai miram ca in Romania este o criza severa de medici si se agraveaza pe zi ce trece?! In tara raman doar medicii pensionari sau cei ce sunt fortati de imprejurari sa isi amane plecarea. In conditiile in care an de an facultatile de medicina din Romania „produc” sute de absolventi, posturile din tara raman neocupate datorita conditiilor precare de munca si salarizarii sub normele decentei.

90% dintre studentii la medicina din Romania recunosc ca se pregatesc pentru o cariera in strainatate, desi majoritatea spun ca s-ar intoarce cu drag in tara daca s-ar imbunatati conditiile. Dar se vor imbunatati vreodata?! Mizeria din spitalele romanesti si bruma de bani pe care un medic o castiga in Romania nu sunt deloc tentante pentru niste tineri care „au dat ochii cu civilizatia”, caci multi dintre ei au calatorit in strainatate, unii chiar ca bursieri. Toti cunosc 2-3 limbi straine si sunt la curent cu ultimele noutati ale stiintei. In propria tara sunt condamnati la o viata nedemna si plina de lipsuri, aceeasi tara care, paradoxal, cheltuie sume impresionante pentru a-i pregati. Asa ca pleaca pe rand: chirurgi, cardiologi, neurologi, internisti, dentisti ... Indiferent de specializare pleaca spre „tari mai calde”, sperand ca, intr-o zi, in tara lor se va intampla o minune care sa schimbe lucrurile in bine. Toti spera ca acest lucru sa se intample cat mai curand, nu cand vor ajunge in „pragul pensionarii”, caci atunci cel mai bun lucru pe care il vor putea face va fi sa-si creasca nepotii undeva, la aer curat, nu sa rezolve cazuri medicale dificile.

Desi Europa ii asteapta cu bratele deschise, respectul cu care ii priveste nu este acela cu care iti privesti egalul. Este mai degraba modul politicos in care tratezi un sclav educat menit sa presteze munci necesare dificile si care necesita educatie indelungata, deoarece propriile odrasle sunt prea comode si rasfatate ca sa-si mai „complice” existenta cu asa ceva...Majoritatea medicilor romani isi intemeiaza familii in tarile unde isi desfasoara activitatea in speranta ca in acest mod se vor putea integra mai usor si vor fi mai repede acceptati de comunitatea respectiva. Uneori chiar reusesc, dar de cele mai multe ori dorul de tara si atitudinea de „convenienta” pe care societatea adoptiva o afisaza fata de ei ii coplesec. Traiesc frustrati, cu buzunarul plin dar cu lacrimi in suflet  privind  cu o urma de speranta  spre  tara natala, unde intre timp sanatatea populatiei este din ce in ce mai precara din cauza lipsei de personal medical.

Poate..., totusi..., intr-o buna zi....  „vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decat atat.”.

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1283 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Viviana-Viziru Joi, 07 Decembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

medicina romaneasca, medici in romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Noi Orizonturi – Familia" este o asociatie nonprofit din Romania, al carei scop [..]
citeste si comenteaza
Imaginar vorbind, dovezile umanitatii sunt trasate cu multa atentie pe harta globului [..]
citeste si comenteaza
Prietenii: cuvant frumos, dar in acelasi timp pentru unii greu de rostit. A avea prieteni [..]
citeste si comenteaza
Daca intrebi un adolescent cati prieteni are, iti zambeste si te intreaba la randul sau: [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Il folosim zilnic si nu ne mai imaginam existenta fara el. Din pacate, omul a transformat consumul [..]
citeste si comenteaza
In agitatia si stresul vremurilor pe care suntem fortati sa le traim, ne straduim, pe cat posibil, [..]
citeste si comenteaza
Iti privesti exasperat copilul cum devoreaza pur si simplu continutul pungilor de chipsuri, [..]
citeste si comenteaza
396 Hz, 417 Hz, 528 Hz, 639 Hz, 741 Hz, 852 Hz si 936 Hz sunt cele 7 frecvente sonore creeatoare si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate