Globalizarea si dezvoltarea institutiilor. Globalizarea si americanizarea lumii

Imaginar vorbind, dovezile umanitatii sunt trasate cu multa atentie pe harta globului pamantesc si insumeaza progresele omenirii de la folosirea uneltelor preistorice pana la fabricarea armelor sau construirea de zgarie-nori si rachete.

Globalizarea cumuleaza toate aceste procese evolutive petrecute de-a lungul timpului si este strans legata de americanizare.

Americanii au invadat lumea intreaga prin ambitia si priceperea lor de a construi in primul rand un model eficient de guvernare si acela este fara doar si poate, democratia - un ideal de conducere. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca Statele Unite si-au castigat dreptul de a fi si de a ramane prima putere mondiala a lumii prin ajutorul financiar pe care l-au acordat europenilor, in timpul si imediat dupa finalizarea celui de-al 2-lea razboi mondial. Atunci, tarile europene devastate de cumplitul razboi au fost ajutate financiar (planul Marshall - 1947). Organizatia natiunilor Unite (ONU) care pune accent pe drepturile omului, institutul NASA, NATO, FMI, UE sunt institutii cu caracter global, iar un merit pentru dezvoltarea si evolutia lor le este atribuit si americanilor care datorita conceptiilor democratice au inteles cum trebuie consolidata si refacuta lumea in care traim cu totii. Indiscutabil, ei au deschis drumul unor noi frontiere de cunoastere in secolele 20 si 21, cu efecte permanente  si in viitorul apropiat sau indepartat.

 

Gobalitatea si capitalul uman

Mai intai, institutiile cu specific american, cum ar fi mall-urile, MCDonalds-urile, zgarie-norii, firmele de orice fel, inclusiv companiile multinationale au aparut in tara de origine dupa care s-au reteritorializat si in alte tari. Daca mergem in Canada, Dubai sau Shanghai, vom vedea constructii tip zgarie-nori oarecum asemanatoare cu cele de la New York. De asemenea, daca mergem la Rabat, Hong Kong sau Taiwan este imposibil sa nu servim o mancare fast-food, asa cum se obisnuieste si in Statele Unite. Daca lucrezi intr-o companie multinationala din Hong Kong, standardele de munca vor fi asemanatoare cu modelul de bussiness american sau european. Toate aceste lucruri se produc la un nivel global, ceea ce exprima faptul ca indivizii sunt prinsi in vartejul lumii moderne si anume in procesul de interculturalitate. Cu toate acestea, exista foarte multi critici ai globalizarii care sustin ideea ca globalizarea este inegala si mareste totodata  decalajul dintre   statele foarte dezvoltate si cele foarte sarace astfel ca intregul proces global aduce pierderi majore pentru populatiile sarace.

Americanii nu sunt nici ei priviti cu ochi buni de majoritatea cetatenilor lumii, desi compania Microsoft si Bill Gates au revolutionat domeniul tehnologic al calculatoarelor pentru ca mai tarziu, stiinta sa avanseze si mai mult prin fabricarea robotilor si a gadget-urilor de orice fel. In ziua de azi, spatiul privat al fiecaruia dintre noi este invadat, fara sa ne dam seama de efectele globalizarii si ale globalismului. Globalismul este comertul liber “free trade-ul” si se refera la liberalizarea sau integrarea pietelor economice care in plan teoretic converg catre o piata economica cat mai dezvoltata. Este benefic pentru diminuarea decalajului dintre pietele economice subdezvoltate si cele dezvoltate aceasta ideologie bazata pe ideea de globalism. De asemenea, FMI-ul este institutia internationala, responsabila cu economia globala, dar criticii FMI sunt de parere ca din pricina acestei institutii, statele sarace ajung sa saraceasca tot mai mult si imprumuturile cu dobanda de la FMI afunda si mai mult aceste state in haos si dezorganizare economica.

In cele din urma, miscarea de globalizare, vazuta in esenta ei este o alternativa viabila pentru progresul umanitatii. Cresterea capitalului uman corespunde cu raportul dintre dezvoltarea umana si cea institutionala deoarece din clipa in care omul s-a perfectionat in munca si in producerea de obiecte, ambitiile sale au conturat si  au dezvoltat institutiile si intreg procesul social de mai tarziu. Tot asa, s-au imbunatatit si procesele economice, sociale sau culturale care au formulat idea de globalizare, raspandita in ziua de azi la tot pasul.

Nota obtinuta:
9.6 (10 voturi)
6849 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Roxana-Vucea Miercuri, 19 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

globalizare-americanizare, institutii, globalism, capital uman, gadgeturiS-ar putea sa va intereseze si:

Plecarea celor dragi in strainatate , o plaga nevindecabila [..]
citeste si comenteaza
Lidl Romania desfasoara, pentru al doilea an consecutiv, campania sociala “Zambet de [..]
citeste si comenteaza
Viata la tara nu este tot aceeasi cu aceea de la oras. De o perioada, mai exact, de cand [..]
citeste si comenteaza
Toti spunem ca avem un dram de feminitate sau chiar masculinitate, dar putini stiu ca [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pe urmele lui Gustave Flaubert Julian Barnes este un literat britanic, pasionat de biografiile [..]
citeste si comenteaza
Editura Themis Chart aduce in prim plan o lectura incitanta sub aspect educativ, filosofic si [..]
citeste si comenteaza
Teribilismul,personalitate si mod de viata Teribilismul ca si personalitate Teribilismul poate [..]
citeste si comenteaza
Clinica veterinara MarcoVet ofera servicii medicale la cele mai inalte standade calitative. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate