Postul Pastelui

Calendaristic vorbind, se apropie primavara, dar si postul marii sarbatori pascale. Despre postul Pastelui sunt multe de discutat insa cel mai important aspect al sau sta sub semnul crestinatatii.

 

Postul in sine aduce o serie de beneficii care revigoreaza organsmul uman. Daca ne decidem sa renuntam pentru o perioada la alimentele bogate in grasimi si sa  ne hranim spiritual prin post si rugaciune, atunci ne pastram sanatatea la propriu. Cei care sufera de afectiuni diverse este mai bine sa ocoleasca postul pentru a nu-si acutiza si mai mult bolile de care sufera deja. De retinut, este ca in eventualitatea in care nu putem tine post din motive de sananate, credinciosii pot fi indrumati de un preot sau duhovnic in vederea curatirii lor  sufletesti. Preotul va da credinciosului un canon special cu privire la durata postului care se micsoreaza in functie de afectiunile medicale ale enoriasilor.

Trebuie sa postim macar cateva zile din ultima saptamana a postului, pentru  a ne putea spovedi si impartasi. Daca nu postim deloc si nu discutam mai devreme cu duhovnicul nostru, ne spovedim fara a mai avea loc si impartasirea in sfanta biserica. Obligatoriu, in perioada in care tinem post, trebuie sa facem cat mai multe fapte bune si sa ne rugam la Dumnezeu, pentru a ne ajuta si ocroti in viata. Cred ca va ganditi ca postul fara rugaciune, nu mai are nicio insemnatate profund spirituala. Alegem sa postim pentru ca simtim ca are loc o apropiere de lucrurile sfinte si doar in aceasta maniera intelegem ceva mai bine din neajunsurile si intrebarile lumii in care traim. Desi, sa recunoastem ca nu toti credinciosii ajung sa posteasca din considerente spirituale, unii, mai degraba sunt atrasi de fizicul lor care devine prea dizgratios si se impune o dieta severa. Asa ca unii, slabesc in perioada postului pentru ca de abia asteapta sa mai elimine o parte din tesutul adipos care a devenit mult prea inestetic si vizibil de-a dreptul. Postul nu presupune deloc  o lupta cu kilogramele in plus. Curatirea sufleteasca si trupeasca reprezinta un argument solid pentru persoanele care vor sa culeaga roadele gustoase si  coapte ale spiritualitatii.

Pentru cine nu stie, postul Pastelui se imparte in trei etape. In prima faza, are loc perioada de pregatire a postului denumita Triod.Triodul dureaza trei saptamani si ni se aduc la cunostiinta predici intelepte, in evangheliile bisericesti. Pilda vamesului si a fariseului, pilda fiului risipitor si  a infricosatoarei judecati sunt cele trei evanghelii care pregatesc in faza incipienta sarbatoarea pascala. In ultima duminica din Triod, cunoscuta sub numele de Lasata Secului la carne, este ultima zi in care mai putem consuma produse de provenienta animala. Cea de-a doua etapa a postului Pastelui se refera la postul propriu-zis. Cu aceasta saptamana a inceput  perioada postului. Ultima etapa este data de rastignirea pe cruce  a Mantuitorului Nostru, situata in preajma Invierii Domnului.

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
3826 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Roxana-Vucea Luni, 28 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

postul Pastelui, crestinism, preot-duhovnic, canon special, post-rugaciune, post de pregatire, post propriu-zis



S-ar putea sa va intereseze si:

Crezi in destin, in predestinare si, mai ales, crezi ca “ceea ce ti-e scris, in frunte [..]
citeste si comenteaza
In iubire lucrul cel mai important este daruirea, pentru ca numai cine o ofera poate [..]
citeste si comenteaza
"Vorbele ce sunt perfect adevarate par sa fie paradoxale." (Lao-tse). Iubirea [..]
citeste si comenteaza
Raul care curge, curge… Se spune despre constiinta ca este asemenea unui rau, care [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ingrijirea sanatatii trupului si a mintii Cateva sfaturi despre mentinerea sanatatii Ca de [..]
citeste si comenteaza
Semnificatia tesutului social si “ochiul din umbra” [..]
citeste si comenteaza
Tanara sa mama, Clara tocmai i-a citit copilului o incantatoare poveste despre printi si zane, [..]
citeste si comenteaza
Josef K., un tanar functionar de banca si chirias al doamnei Grubach, se trezeste in dimineata [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate