Optati doar pentru produsele „bio” certificate
In agitatia si stresul vremurilor pe care suntem fortati sa le traim, ne straduim, pe cat posibil, ca macar copiilor nostri sa le asiguram o alimentatie cat mai naturala.
Astfel s-a declansat „epidemia bio”! Disperarea omului modern de a consuma o hrana cat mai „curata”, cat mai naturala, a incurajat producatorii de alimente, in goana dupa profit, sa ataseze sigla „BIO” si produselor care sunt departe de acest standard. Faptul ca aceste produse sunt atat de putin monitorizate a incurajat inselaciunea. De fapt, marea majoritate a alimentelor „bio” din tara noastra sunt foarte putin diferite de cele clasice, doar ca pretul este de multe ori dublu sau chiar triplu. Ignoranta omului obisnuit, care numai la vederea celor trei litere magice se simte salvat de toate bolile si e convins ca asigura familiei si in special copiilor sai o alimentatie naturala a dus la imbogatirea vanzatorilor de iluzii.
Pentru a avea certitudinea ca produsul pe care il achizitionati este cu adevarat organic („bio”), el trebuie obligatoriu sa poarte o sigla care certifica acest lucru. Bineinteles, nu trebuie totusi sa frizam ridicolul, caci bunicuta de la tara care isi paste vaca pe izlazul satului chiar nu are cum sa indeplineasca o astfel de cerinta. Oricum, mai mult ca sigur produse mai naturale decat cele dintr-o gospodarie taraneasca nu mai putem intalni in ziua de azi. Cu cat este mai saracacioasa gospodaria, cu atat este mai mare certitudinea ca acolo produsele sunt 100% naturale, caci un om sarman nu-si poate permite sa cumpere concentrate pentru a-si hrani animalele si pasarile din ograda. Cei mai multi dintre ei au autorizatie de producator deci, in ceea ce priveste siguranta produselor puteti sta linistiti. Intr-adevar, putini dintre noi mai au norocul sa-si poata hrani copiii cu alimente de la tara, produse chiar in gospodaria proprie. Cei ce acum suntem parinti, chiar daca ne-am trait copilaria in acele vremuri „de trista amintire” am avut cel putin sansa de a ne petrece vacantele la tara, unde aerul, apa si hrana erau o adevarata binecuvantare. Parintii nostri, bunicii de azi, ar trebui incurajati sa continue traditia batraneasca a gospodariilor de la tara, avand in vedere ca majoritatea lor sunt deja pensionari, iar copiii de azi au nevoie nu numai sa fie „salvati” de mancarea nesanatoasa, ci si de telefon, calculator si televizor.
Exceptand situatia in care avem certitudinea ca alimentul respectiv provine dintr-o gospodarie taraneasca, in caz ca dorim sa achizitionam un produs „bio” trebuie sa verificam ambalajul. Acesta trebuie sa contina, printre altele si o sigla care sa certifice provenienta organica. Aceste sigle contin de regula „bio”, „eco”, ”organic”sau „100% natural” si le puteti regasi pe Internet alaturi de companiile care asigura inspectia si certificarea produselor. Producatorii de alimente (cat si suplimente alimentare, cosmetice etc.) organice sunt obligati sa se supuna cel putin anual, daca nu chiar semestrial sau lunar (in lunile calde) unui audit efectuat de o companie de certificare a produselor bio.
Astfel veti avea certitudinea ca produsul „bio” respectiv isi merita statutul si nu in ultimul rand pretul.
Postat de: Viviana-Viziru Luni, 27 Noiembrie 2017
bio, eco, natural, organic
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa