Ce stii despre cistita? (I)
Nevoia de a merge la toaleta, arsuri si usturimi, dureri in zona inferioara a bazinului. Acestea ar fi cele mai frecvente manifestari ale cistitei, boala cu care se confrunta o femeie din doua, cel putin o data in viata. Care sunt cauzele aparitiei cistitei, cum se amelioreaza si mai ales cum puteti evita recidivele aflati din cele ce urmeaza.
Cistita este pe primul loc in randul formelor de infectii intalnite la femei. In ciuda faptului ca sunt considerate benign, infectiile urinare nu trebuie privite cu superficialitate, mai ales cand sunt semnalate la varste fragede, caci urmarile pot fi dezastruoase la nivelul rinichilor.
De ce se iveste suferinta
Germenul care sta cel mai des la originea unei cistite este un colibacil care prolifereaza in mod natural in intestinal gros. Aceste bacterii pot ajunge usor din anus in uretra si mai ales, in vezica.
Agentii patogeni (de pilda Escherichia coli) sunt foarte agresivi pentru caile urinare.
O etapa cu risc sporit este dupa instalarea menopauzei, cand mucoasa vaginului si uretrei este mai uscata si deci mai vulnerabila la bacterii.
Care sunt simptomele
Arsurile locale, nevoia de a merge la toaleta, durerile in partea de jos a abdomenului sunt semnele clasice ale cistitei. De multe ori se elimina numai cateva picaturi de urina, in general tulbure, avand un continut mare de leucocite (globule albe), ca efect al reactiei de aparare a organismului.
Manifestari clare ale complicatiilor sunt febra mare, frisoanele si durerile lombare, care arata ca infectia a afectat mai mult rinichii.
Cand se impune ajutorul specialistiilor
Uretrita poate avea aceleasi semne, de aceea trebuie consultat medical daca manifestarile persista sau daca reapar in ciuda tratamentelor efectuate.
Se fac atunci examene bacteriologice pentru a se stabili germenul cauzator (cel mai probabil este Chlamydia).
Analizele uzuale
Analiza bacteriologica a urinei este in principiu inutila cand avem de-a face cu un prim episode de cistita.
Daca simptomele reapar la doar cateva zile dupa incetarea tratamentului, cand se suspecteaza o infectie urinara supraadaugata, se impune examenul cito-bacteriologic al urinei. Acesta se insoteste obligatoriu de o antibiograma, care testeaza sensibilitatea microbului la diferite medicamente si permite tratarea tintita a bolii.
Metode profilactice
Infectia urinara poate reaparea daca tratamentul nu a fost corect urmat sau daca nu a fost cel potrivit. Pentru a evita recidivele, nu recurgeti la automedicatie. Redeclansarea unui nou episod la minimum 15 zile dupa ultimul necesita cateva reguli de igiena a vietii.
Uretra femeii se afla in contact imediat cu vezica, este larg deschisa in timpul actului sexual, ceea ce faciliteaza patrunderea colibacililor.
Tulburarile de tranzit intestinal antreneaza si ele recidivarea cistitelor, trebuind neaparat corectate.
Consumarea unei cantitati suficiente de apa (minimum doi litri pe zi), pentru ca urina sa fie mai putin concentrate este cel mai sigur mijloc preventiv.
Postat de: Alexandra-Lupsa Joi, 24 Februarie 2011
cistita, manifestarea-cistitei, infectii-urinare, bacterii, simptomele-cistitei, uretrita, analize, analiza-bacteriologica, tratament
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa