Manastiri in Maramures. Manastirea Barsana

Situata pe valea raului Iza, in judetul Maramures, manastirea Barsana este fara nicio indoiala una dintre cele mai spectaculoase lacase de cult ortodox din Romania.

Tocmai acesta este motivul pentru care in continuare veti lectura un scurt articol despre Sfanta Manastire Barsana.

 

In ciuda progresului pe care l-a facut stiinta si a documentelor existente, este totusi greu de stabilit data la care a luat fiinta aceasta sihastrie, totusi traditia spune ca manastirea de aici din Valea Slatinei a fost mai veche, mai mare si mai importanta decat cea din Humana. Continuitatea vietii monahale in sihastria din Valea Slatinei se pierde in negura vremurilor, inceputul ei poate ca a avut loc undeva prin secolul al XIII-lea sau probabil in primii ani ai secolului al XIV-lea. Totusi, vicisitudinile vremurilor de asuprire aveau sa se abata si asupra manastirii Barsana, astfel ca la data de 12 iulie 1791 manastirea a fost desfiintata, calugarii au fost alungati de aici si acestia s-au refugiat in Moldova la Sfanta Manastire Neamt. Atunci manastirea a fost devastata, chiliile si cladirile anexe distruse, averea confiscata: o parte a averii a trecut in proprietatea statului si predata manastirii greco-catolice de la Cernoc (Munkaci), iar alta, inclusiv locul unde a fost manastirea, a devenit proprietate a bisericii parohiale din Barsana.

 

Dupa desfiintarea manastirii, pe vatra manastirii n-au dainuit decat biserica si staretia. Pentru a feri biserica de profanare si distrugere, credinciosii din Barsana au mutat-o, in anul 1806, chiar in vatra satului, in locul numit Podurile Jbarului, unde se mai poate vedea si azi. O data cu mutarea bisericii, a fost dusa in sat si staretia. Acum 20 de ani in anul 1993, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit piatra de temelie a noii biserici a manastirii. S-a stabilit ca manastirea va avea hramul Soborul Sfintilor 12 Apostoli. In ziua de miercuri, 30 iunie 1993, s-a praznuit pentru prima data hramul noii manastiri.

 

Manastirea Barsana poate fi considerata un adevarat complex monahal si arhitectural, fiind alcatuita din mai multe elemente componente, dupa cum urmeaza: biserica in stil maramuresean, altarul de vara, aghiasmatarul, Staretia, casa voievodala, casa maicutelor, casa artistului, casa duhovnicului, arhondaricul, praznicarul cu trapeza, Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana (1 leu intrarea!), turnul – clopotnita, poarta maramureseana, monumentul funerar, drumul de acces, loc pentru aprinderea lumanarilor, troite, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective, parcare si foarte multe altele, care fac din Manastirea Barsana un loc deosebit si special de la noi din Romania.

 

Dupa ce a vazut picturile lui Nicolae Grigorescu de la Manastirea Zamfira (PH), arhitectura deosebita a Manastirii Cozia (VL), amplasamentul de mare exceptie al Manastirii Predeal (BV), dimensiunea de Cartea Recordurilor a Manastirii Peri (MM), viata monahala simpla de la Manastirea Cormaia (BN) si diversitatea organizatorica de la Manastirea Techirghiol (CT), plus alte cateva zeci de manastiri, subsemnatul s-a vazut nevoit sa recunoasca Manastirea Barsana cea mai spectaculoasa manastire vizitata pana acum.

 

Tocmai de aceea noua nu ne ramane decat sa va invitam si pe dumneavoastra sa vizitati spectaculoasa Manastire Barsana din judetul Maramures!

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
3078 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

manastiri in Romania, biserici in Romania, pelerinaje, manastiri maramures


S-ar putea sa va intereseze si:

Gaura din stratul de ozon, situatia emigrantilor, situatia economica precara, goana dupa [..]
citeste si comenteaza
Din pacate, foarte putina lume stie ca pe teritoriul orasului valcean Calimanesti se afla [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand [..]
citeste si comenteaza
Una din manastirile din Romania, care fascineaza pe vizitatorul sau pe pelerinul ajuns [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ar fi pacat daca aveti vreodata sansa sa nu vizitati orasul Braila. Am avut aceasta opurtunitate si [..]
citeste si comenteaza
In primul rand autorul doreste sa-si ceara scuze pentru intarzierea cu care a redactat prezentul [..]
citeste si comenteaza
In anul 1923 autoritatile locale ale municipiului Ploiesti au decis ridicarea unui monument dedicat [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate