Flacara pamantului

Fiindca tocmai v-am povestit ca am fost invitat la cea de-a XX-a editie a Simpozionului National „Timpul si Omul”, permiteti-mi sa va povestesc despre cartea „Flacara pamantului” a doamnei Elena Oprea.
Autoarea ne reda in aceasta carte amintiri si povestiri despre mentorul si consateanul ei, din Cosminele, profesorul de istorie Nicolae Simache. Aflam, din aceasta carte, lucruri inedite dar si stiute, cum ar fi ca numele profesorului Simache era familiar in mediile scolare, pana dincolo de Dunare, in Dobrogea, sau ca oamenii din sat ii spuneau profesorului: Neculaita Simache. Ca D-na Elena Oprea nu a fost ruda cu Profesorul Simache, asa cum crezusem multi dintre cei prezenti la aceasta lansare. Cuvantul „Simache” era ca un fel de „sesam” magic, care descuia instantaneu toate incuietorile, acest lucru l-a aflat si studenta la filologie Elena Oprea, atunci cand ii spune ca se prezinta numai la trei obiecte, pentru ca nu prea a gasit „materiale pentru examene mai multe”, o trimite la Bucur Chiriac, asistent la catedra de folclor. „Spui ca te-am trimis eu” si „ii spui sa te ajute cu carti”. Si i-a dat si un tablou, pentru pictorita Margareta Sterian. „Cine este?”, a intrebat aceasta, cand i s-a batut la usa. „Sunt trimisa la Dumneavoastra de Profesorul Simache din Ploiesti!”. Pentru cei care nu stiu, tin sa mentionez ca Bucur Chiriac a fost autorul memorialist al cartii “Trecator grabit prin timpul nostru. Evocari despre profesorul N. I. Simache”, aparuta in anul 1998 la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova si Editura Mectis din Ploesti. A fost muzeograf principal la Muzeul Regional de Istorie Ploesti, timp in care a urmat, la fara frecventa, Facultatea de Istorie de la Universitatea din Bucuresti. Din 1958 a trecut la zi, la Facultatea de Filologie, pe care a absolvit-o in anul 1963.
Cartea “Flacara pamantului” este una din mult prea putinele dedicate celui care a fost intemeietorul retelei muzeale prahovene, profesorul Nicolae Simache. Din aceste considerente redactia FemeiaStie.ro alaturi de redactorul ei (acelasi Robert Codescu) va recomanda tuturor cu cea mai mare caldura aceasta carte document.
Foto: arhiva personala Robert Codescu
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 01 Decembrie 2018
recomandari carti
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?