Inceputurile teatrului grec

Polisul grecesc

Primul popor care vorbeste despre ratiune este poporul grec, el introduce si gandirea logica. Grecii au avut un impact mare asupra evolutiei, ca popor, gandindu-se la sine in mod unitar. Au creat polisuri unindu-se, un polis grecesc insemnand esenta civilizatiei. La un moment dat a aparut concurenta intre polisuri, aceasta concurenta ducand la evolutie, la o creatie mai ampla, astfel se intreceau si doreau sa castige cei mai buni. Cu cat aveau mai multe concursuri castigate, cu atat valoarea polisului crestea.

Sarbatoarea lui Dionisos

Grecii aveau sarbatori si festivaluri pe care le dedicau zeilor. Una dintre acestea ii era dedicata zeului Dionisos. Aceste sarbatori mai erau numite si « Sarbatori ale vegetatiei », pentru ca se serbau atunci cand natura revenea la viata, dar tot ele marcau si momentul recoltelor, acestea din urma mai fiind numite si « Sarbatoarea vitei de vie », « Sarbatoarea vinului ». In zilele in care se culegeau roadele pamantului, oamenii se deplasau dansand, cantand, sarbatorind. Cu prilejul acestor sarbatori isi faceau aparitia acoliti ai zeului adica saleni si satiri, ei fiind considerati prieteni ai lui Dionisos.

Cum a aparut teatrul ?

Practic teatrul s-a nascut din cantecele cantate in cor la sarbatoarea Dionisiilor, imnuri ce erau menite sa obtina din partea zeului recolte bogate. Cantaretii purtau masti de tap, adica tragos in limba greaca, de aici tragandu-si numele tragedia. Oamenii aveau un rol  bine stabilit dinainte. Toata aceasta miscare mergea spre ideea de teatru.

Corul

Acest sambure originar din care s-a nascut tragedia reprezinta « vocea poetului » sau glasul constiintei cetatenesti a publicului. Prin cuvintele sale (uneori recitate, alteori cantate), corul dadea explicatii asupra antecedentelor sau asupra faptelor ce urmau sa se desfasoare pe scena. Totodata prin comentarii si prin miscarile sale dansate prin care mima anumite reactii in fata evenimentelor, corul participa afectiv, liric, emotional la actiune deplangandu-i pe eroii dramei sau fericindu-i, aprobandu-i. Uneori corifeul (conducatorul corului) angaja un dialog cu unul dintre personajele tragediei, corul fiind atunci un fel de « actor colectiv », care prin interventiile si dansurile sale mimice de mare expresivitate sporea estetica, grandoarea si dramatismul spectacolului.

Corul s-a impartit la un moment dat in doua semicoruri cantand alternativ, avand in frunte doi coridei care-si raspundeau unul altuia. Abia in momentul in care unul din coristi a raspuns corului si corifeilor prin cuvinte atribuite zeului ca si cand el insusi ar fi fost Dionisos, abia atunci a aparut primul actor. Faptul s-a petrecut cand Pisistate – tiranul Atenei a organizat primele spectacole teatrale la Atena aproximativ in anul 534 i.Hr.

Acum putem vorbi despre teatru propriu-zis, legenda lui Dionisos fiind inlocuita cu subiecte din trecutul legendar, de asemenea, apar mastile ce reprezentau tipuri umane. Coristii si actorul vor urca pe o scena pentru a fi vazuti de public, iar Eschil va introduce al doilea actor.

Ce spune Aristotel despre Eschil

In Poetica sa, Aristotel subliniaza marile merite ale lui Eschil de a fi introdus cel de-al doilea actor si de a fi micsorat importanta corul. Astfel, Eschil a redus lirismul tragediei, a pus accentul pe dialogul actorilor si a dat tragediei un puternic caracter dramatic.

Viitorul pe scurt…

Pe Eschil il urmeaza Sofocle, care introduce cel de-al treilea actor pentru a da mai multa amploare scenelor, diminuand puterea corului care participa din ce in ce mai putin, iar interventiile lui fiind adesea neinsemnante. Aristotel spune ca Sofocle a inventat scenografia si decorurile pictate.

Doar il amintim si pe cel de-al treilea mare tragic atenian, si anume Euripide. Acesta era cu 30 de ani mai tanar decat Sofocle, totusi intre ei a existat o mare rivalitate, de pe urma acestei rivalitati am beneficiat noi pentru ca ne-au ramas lucrari exceptionale si astazi dupa atatia ani.

                                            

Nota obtinuta:
9.7 (9 voturi)
6747 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Miercuri, 12 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

teatrul grecesc, grecia, Aristotel, Sofocle



S-ar putea sa va intereseze si:

Halloween-ul este o sarbatoare pe cat de monstruoasa pe atat de frumoasa. [..]
citeste si comenteaza
E toamna, sezonul destinat evenimentelor deosebite si nuntilor de amploare, dar si [..]
citeste si comenteaza
Fac parte din generatia care si-a petrecut o mare parte a copilariei la bunici. Bunicii [..]
citeste si comenteaza
Ho ho ho, bine v-am gasit, dragii mei! V-a fost dor de mine?! Sunt sigur ca da! An de an [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Indienii nu au dorit sa se faca cunoscuti prin scrierile in proza, dar India a influentat fabula [..]
citeste si comenteaza
Orice poveste incepe cu a fost odata, dar povestea inca este, inca poate fi traita cu ajutorul unui [..]
citeste si comenteaza
Asezata in nordul Moldovei, la 5 km de orasul Gura Humorului, pe valea scaldata de apele raului [..]
citeste si comenteaza
Diana Frances Spencer s-a nascut la 1 iulie 1961 si a devenit cunoscuta ca Lady Diana Spencer. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate