Cura de slabire fara mituri! Mitul numarul 1: painea

Contrar mult vehiculatei sintagme pe care o gasim la tot pasul in articole si publicatii ce promoveaza ca tema dietelor in obezitate, painea nu ingrasa! 

Sfaturi ca: “daca vrei sa slabesti, trebuie sa renunti intai de toate la paine!” – nu mai sunt de luat in seama, ele sunt doar “mituri false”, din pacate, dar adanc  inradacinate in perceptia colectiva.

Chiar daca trebuie sa instituim o adevarata “cura”  pentru a da jos cateva kilograme, ar trebui sa stim cu totii ca nu este nici necesar si nici recomandat sa renuntam definitiv la paine.

Painea, consumata in cantitati rezonabile, si asociata cum trebuie, nici nu prosteste (cum se mai glumeste pe acesta tema!), si nici nu ingrasa!

In primul rand, sa clarificam ce inseamna cantitati rezonabile. Daca facem referire la structura in principii nutritive a unui regim alimentar corect instituit, cunoastem faptul ca glucidele trebuie sa fie prezente in cantitati corecte  si sa aiba ca sursa  carbohidrati nerafinati.

Fie ca acceptam sau nu, la baza piramidei alimentare, dincolo de recomandarea unei vietii cat mai active, se afla cerealele!

Din acest punct de vedere, paine este o sursa sanatoasa de energie. Si, mai ales in ultima vreme, cand avem de ales intre atatea specialitati de panificatie!

 

Sfat! Nu consumati, in regimurile alimentare recomandate pentru scaderea in greutate, mai mult de 4 felii de paine zilnic – adica mai mult de 150/200grame de produs/zi! Bineinteles ca acesta cantitate se stabileste intr-un context particular, conturat de gradul de restrictie calorica, gradul de restrictie glucidica, dar si de activitatea fizica pe care o desfasuram – si nu in ultimul rand – de starea de sanatate!


Alegeti painea...sanatoasa!

Adica cea care ne aduce un continut mai ridicat de fibre alimentare. Exista, asadar, painea integrala (o mai gasim si sub denumirea de  paine intermediara) – acest sortiment fiind preparat din faina integrala sau din faina alba, dar cu adaos de tarate de grau si germeni. Deci, foarte buna de consum!

Painea neagra – alt sortiment sanatos, se prepara din faina de grau si taratele care-i dau culoarea specifica. Uneori, pentru obtinerea culorii se pot folosi si  coloranti – asadar, atentie la eticheta!

Painea graham pe care o gasim sub forma specifica ovala, alungita sau rotunda;  si ea se prepara din faina neagra, dar la care se adauga si faina de malt, are coaja brun-roscata si un continut mai mare de celuloza,  este si ea un sortiment  recomandat, ca si painea intermediara cu seminte, sau cu masline, ori verdeturi.

Daca mai toate aceste varietati de produse contin un procent mai mic sau mai mare de fibre alimentare, continutul lor caloric, prin glucidele pe care le au in compozitie, confera un aport caloric de la 245 calorii/100 g de produs si pana la 384 calorii/100 g produs, aspect care nu trebuie neglijat.

In acest sens, nu trebuie uitata painea hipoglucidica – o varietate de produs destinat  mai ales persoanelor diabetice, care se obtine dintr-un aluat fermentat rezultat din gluten umed la care se adauga faina de grau extractie 75%, faina de grau extractie 30%, apa, tarate, drojdie, sare iodata si chimen. In compozitia sa, carbohidratii sunt reprezentati intr-o concentratie de maxim 22%, fata de celelalte sortimente de paine ce contin glucide in proportie de 50-55%. Daca grahamul are un continut mediu de 255 calorii/100g, painea hipoglucidica are doar 227 calorii/100g. Deci, s-o trecem pe locul I, cu brio!

 

Beneficii

Ce contine painea?!

Pe langa faptul ca furnizeaza  energie prin continutul de carbohidrati complecsi, painea este bogata in fier dar si vitamine, continand tot grupul de vitamine B. Maii contine si oligoelemente, dar si magneziu, calciu si fosfor.

paine si diete de slabit

Cum o asociem?!

Inteligent! Mai ales in cura de slabire, este bine sa o asociem cu produse proteice, asa cum ar fi branza slaba, perlele de branza (cootage-ul), sunca de Praga, pateul de ficat preparat dietetic, in casa, oul sau chiar o bucata de carne.

Evitati sa asociati painea cu unt, ulei vegetal, sau dulceturi, ori gemuri. In acest caz, pierdem legatura cu ...cura de slabire!

Atentie la cei cu boala celiaca sau intoleranta la gluten!

Pe langa atatea alte produse libere de gluten, exista in hipermarketuri sau in alte magazine specializate produse de panificatie, inclusiv paine -  fara gluten!

Un articol: Mirela Calutu

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
4612 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 24 Septembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

painea, cura de slabire, carbohidrati, fibre, calorii.


S-ar putea sa va intereseze si:

Intr-un moment de slabiciune, dupa ce ai tinut un regim drastic, iar acul cantarului iti [..]
citeste si comenteaza
Discutia despre o viata cat mai naturala si o alimentatie cat mai sanatoasa - [..]
citeste si comenteaza
Tuturor ni s-a spus, macar o data, ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa scapi de kilogramele in plus sau pur si simplu sa te mentii in forma dar fara sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Globalizare si identitate. Odata cu procesul globalizarii se ridica o intrebare fundamentala: mai [..]
citeste si comenteaza
„Atata foc, atata aur/ Si-atatea lucruri sfinte/ Peste intunericul vietii/ Ai revarsat, [..]
citeste si comenteaza
Este foarte convenabil sa cochetezi cu dezastrul, cand esti inca tanar (hai sa spunem…40 ani). [..]
citeste si comenteaza
Bucurati-va de de viata! De tot ceea ce va ofera ea. Nu este un sfat. Este un adevar general [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate