Biserica Sfintii Constantin si Elena, din Predeal

Articolul care urmeaza se doreste a fi o lamurire a unor lucruri care au incurcat multa lume si anume: biserica mare pe care o vedeti pe geamul trenului cand ajungeti in gara din Predeal.

Asa cum unii deja v-ati dat seama, ma refer aici la Biserica Ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena, care are o arhitectura care aminteste mai degraba de cu totul alte religii, asa ca mi s-a parut elementar si obligatoriu ca un redactor ce se documenteaza la sursa, sa merg personal la fata locului si sa ma informez pentru dumneavoastra si sa  vin cu cateva poze.

 

Istoricul bisericii

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la data de 15 martie 1991 de catre Inalt Presfintia Sa Parintele Mitropolit Antonie Plamadeala, toate lucrarile de constructie durand 13 ani, asa cum spuneam  biserica a fost construita intre 1991 si 2004, iar intre anii 2004 si 2007 a fost realizata pictura in stil neobizantin, de catre pictorii Marcel si Daniel Codrescu.

 

Localizare

Biserica Sfintii Imparati este amplasata pe Bulevardul Mihail Saulescu, chiar peste drum de Gara Predeal, langa sediul Politiei. Va asigur ca nu aveti cum sa o ratati daca ajungeti in Predeal.

 

Multa lume m-a asigurat la pregatirea mea pentru a merge in documentare ca informatiile online sunt eronate si ca biserica este ori protestanta, ori catolica, insa eu eram decis sa las religia de-o parte si sa pun pe prim-plan latura turistica a acestei impresionante cladiri, sa aflu adevarul la fata locului.

 

In pozele pe care le vazusem eu online biserica avea o firma luminoasa (care lumina noaptea) chiar la intrare, dar cand am ajuns acolo, nu mai era; din ce mi s-a explicat de catre unii enoriasi, fusese data jos pentru unele lucrari de extindere ce urmau sa se desfasoare aici. Si fiindca ajunsesem in Predeal destul de devreme, mi-am luat libertatea de a asista la slujba de duminica. Parintele paroh Lucian Vitan avand o voce baritonala si impunatoare, dar pe undeva blanda si spre deosebire de ce-am mai vazut si eu pe la unele manastiri sau biserici cu pretentii, nu facea playback cu toate ca avea tehnologia necesara. Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Predeal tine de Mitropolia Ardealului, mai exact de Arhiepiscopia Sibiului si mai precis de Protopopiatul Sacele.

biserici predeal

Mi s-a parut etica plasarea acestor informatii deoarece multa lume nu intra in aceasta biserica, sub pretextul ca nu ar cunoaste canoanele bisericesti ale altor religii. Totusi, de la o zi la alta, cu fiecare poza, cu fiecare turist, cu fiecare impresie si cu fiecare detaliu, Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena incepe sa devina mai mult decat un lacas de cult, ajungand un adevarat obiectiv turistic din Predeal si de pe Valea Prahovei.

 

Asa ca, in incheierea acestui scurt articol, va doresc si dumneavoastra sa aveti privilegiul de a vizita Biserica Sfintii imparati Constantin si Elena, din Predeal. 

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
3850 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 29 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

biserici in brasov, biserici in predeal


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiindca deja ma stiti foarte bine ca imi place sa descopar locuri noi din Romania, iar [..]
citeste si comenteaza
Multi dintre cititorii rubricii “Pelerinaje” ne-au cerut detalii si amanunte despre [..]
citeste si comenteaza
Daca incercam sa ne imaginam cum au trait alti oameni in vremuri stravechi, cat de greu [..]
citeste si comenteaza
La 12 km de fosta Cetate de Scaun a Moldovei (Suceava), se afla Manastirea Dragomirna, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asa cum scrie si-n titlu ma cheama Suzy si sunt o pisicuta foarte norocoasa! Ca sa intelegeti de [..]
citeste si comenteaza
De cate ori auzim ca cineva merge la psiholog si/sau psihiatru avem pornirea sa-l etichetam [..]
citeste si comenteaza
Candva un simbol al elegantei si a inaltei clase politice, a tovaraselor care erau in elita [..]
citeste si comenteaza
Daca rosul este culoarea Bisericii Rosii din Arad, albastrul este culoarea manastirii Voronet, din [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate