Cealalta Romanie, obiective turistice in Maramures

Avem o tara spectaculoasa, care de abia ne asteapta sa-i descoperim (dar mai ales, sa-i apreciem) locurile spectaculoase. Stiu, aveti perfecta dreptate, suna a slogan de agentie de turism si Ministerul Turismului, dar permiteti-mi sa va demonstrez ca am dreptate si sa va invit la o incursiune in…Maramures. Aceasta deoarece am avut oportunitatea sa vizitez aceasta regiune fascinanta a tarii noastre.

Toata lumea a auzit de aceasta regiune, insa putini am fost privilegiati (fiindca este un privilegiu) sa vizitam aceasta zona foarte atractiva a Romaniei. Fiindca este o regiune mai optimista si mult mai frumoasa mi-am permis s-o numesc „Cealalta Romanie”. Morosenii sunt oameni dintr-o bucata, cu frica lui Dumnezeu, care vor face totul ca „ospitalitatea romaneasca” sa capete forma cea mai concreta. Oamenii isi poarta cu mandrie hainele traditionale. Pastrate cu mare grija din mosi stramosi si nu se rusineaza sa le poarte oriunde si oricand au ocazia. Poate de aceea traditiile, cantecele si obiceiurile au ramas neschimbate de secole aici. Intrucat acolo unde totul se pastreaza neschimbat de secole, mancarea este dupa aceeasi reteta stramoseasca, atunci nu ai cum sa nu-ti amintesti multa vreme dupa aceea gustul care ti-a incantat papilele gustative aici.

 

Bineinteles ca si dumneavoastra stiti ca regiunea Maramures cuprinde judetul Maramures din Romania si raioanele Rahau, Teceu si Hust din Ucraina, dar fiindca nu toti avem pasaport pentru a intra in Ucraina, in acest articol vom vorbi despre partea romaneasca a Maramuresului.

 

Ce este de vizitat in Maramures - Romania?

Pentru ca v-am obisnuit cu lucruri concrete evidente, am sa-mi iau libertatea sa va las o scurta lista (dar esentiala) cu locurile spectaculoase pe care le puteti vizita aici in Maramures:

Cimitirul Vesel de la Sapanta - mai celebru si spectaculos cu fiecare an, mereu plin de turisti straini, care vin sa ne reamintesca mereu ce comori avem aici in patria noastra.

Manastirea Peri – amplasata tot aici in comuna Sapanta si care este inscrisa in Guiness Book of Records ca fiind cea mai inalta manastire ortodoxa din lemn de pe glob (75 m.).

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei - un muzeu tulburator si cutremurator care ne reaminteste ce a insemnat comunismul in Romania.

► Biserica din lemn „Sf. Paraschiva”, din orasul Targu Lapus – obiectiv turistic propus pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO fiind datata inca din anul 1663.

► Muzeul Tarancii Maramuresene din Dragomiresti – locul unde muzeograf este o localnica (gazdoiaie), care va va prezenta pe intelesul dumneavoastra traditiile locale in dulcele grai maramuresean.

► Biserica romano-catolica „Sfanta Varvara” din orasul Cavnic - datata inca din anul 1812 si a carei arhitectura va va incanta indiferent de orientarea dumneavoastra religioasa.

► Manastirea Barsana din comuna cu acelasi nume – datata si pastrata inca din anul 1711 si amplasata intr-o zona spectaculoasa pe valea Izei, de care veti povesti ani in sir tuturor.

► Turnul Stefan din Baia Mare – care se afla in centrul municipiului Baia Mare si care dateaza (inaugurat oficial) din anul 1387 o constructie pe cat de simpla pe atat de spectaculoasa.

► Biserica Sfantul Nicolae din comuna Bogdan Voda – o biserica seculara, datata si pastrata din anul 1718, mai spectaculoasa odata cu restaurarea (cu vopsele vegetale) incheiata in anul 2013.

► Biserica de lemn Poienile Izei – amplasata asa cum i-o spune si numele in comuna Poienile Izei si care este datata inca din anul 1632, un obiectiv asociat UNESCO.

 

Intr-adevar, aveti dreptate, nicio lista nu poate inlocui spectaculozitatea de la fata locului, iar Maramuresul este locul care va fascina intotdeauna, avand capacitatea de a umple albume, ghiduri si brosuri turistice fara a se repeta. Bine, bine, imi veti spune, dar cand anume este timpul cel mai potrivit sa vizitezi Maramuresul?!? Si fiindca nu-mi place sa va las asa incomplet informati am sa va spun ca Maramuresul se viziteaza primavara inainte, in timpul si dupa sarbatorile Pascale, atunci cand traditiile reinvie odata cu natura si cu Iisus Hristos; vizitati Maramuresul vara cand racoarea si linistea muntilor Rodnei si muntilor Maramuresului va vor face sa uitati canicula si agitatia urbana; vizitati Maramuresul toamna atunci cand oamenii de aici culeg roadele, iar traditiile si mancarurile va vor crea o stare de transa si nu va veti mai lasa dusi; vizitati Maramuresul iarna atunci cand albul zapezii imbraca aceasta regiune spectaculoasa creand peisaje de basm, iar intreaga zona rasuna de colindele si obiceiurile legate de Sarbatorile de iarna.

 

Oameni buni, vizitati Maramuresul orican si oricum, fiindca semnatarul acestor randuri va asigura ca va veti intoarce fermecati, fascinati si incantati de tot. Asa ca inchideti revista acum si … vizitati Maramuresul.

Nota obtinuta:
9.1 (7 voturi)
3096 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

traditii maramures, turism maramures, cazare maramures, sapanta


S-ar putea sa va intereseze si:

Cate saline din Romania ati vizitat pana acum? Iar despre salina din localitatea [..]
citeste si comenteaza
Timisoara este o destinatie tentanta gratie ofertei sale arhitecturale, dar si numarului [..]
citeste si comenteaza
Un oras fara cladiri extraordinare, fara cluburi super de fite, fara agitatia specifica [..]
citeste si comenteaza
In orasul Buzau am fost de mai multe ori si am vazut si Turnul cu Ceas gazduit de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In primavara anului 1968, 4 adolescenti britanici se decid sa puna bazele unei dintre trupele rock [..]
citeste si comenteaza
Sunt sigur ca ati citit si articolul precedent referitor la TOP 10 Replici celebre din filme [..]
citeste si comenteaza
High Voltage (Inalta Tensiune) este unanim recunoscut ca fiind primul album din discografia trupei [..]
citeste si comenteaza
Cum Dumnezeu se pronunta Rzeszow, unde se afla Rzeszow, ce limba se vorbeste in Rzeszow, ce bani [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate