Ce ceas e mai bun: mecanic sau quartz?
Aceasta este alternativa care te zapceste atunci cand vrei sa-ti achizitionezi un ceas nou. Pe care sa-l iei, care-i mai ieftin, mai durabil mai fiabil si in trend, intr-un cuvant care este mai rentabil?!? Tocmai de aceea, in continuare imi voi permite sa incerc sa deslusesc alaturi de dumneavoastra aceasta indecizie de moment.
Ceasul mecanic manual sau automatic?
Fiecare element mecanic pare plictisitor, dar impreuna creeaza o armonie. Ceasul mecanic este format din roti dintate, pinioane, arcuri, parghii, suruburi, came si alte elemente de acest fel care te duc cu gandul la atelierul minuscul al unui ceasornicar din alte vremuri. Adica doar elemente mecanice, care se invart, oscileaza, balanseaza astfel incat indicatoarele sa ne arate ora exacta.
In functie de modul in care arcul principal, adica sursa de energie a mecanismului, este tensionat, ceasurile mecanice pot fi cu intoarcere manuala sau automatice. La ceasurile manuale arcul este tensionat de cel care poarta ceasul prin rotirea cheitei ceasului. La cele automatice arcul este tensionat de un sector de disc numit rotor, care se roteste datorita greutatii sale si a inertiei. Cu alte cuvinte, atunci cand miscam mana, in interior rotorul se invarte armand astfel arcul principal al ceasului.
Acest principiu de armare a ceasurilor a fost inventat in jurul anilor 1770, fiind inglobat la vremea respectiva in ceasurile de buzunar, neexistand inca ceasuri de mana. Mult mai tarziu, prin 1920, englezul John Harwood patenteaza acest sistem in propriile ceasuri, cu un succes moderat. Abia prin 1930, Rolex a transformat ideea intr-un succes comercial lansand modelele “Perpetual”, nume sub care isi vand si astazi ceasurile automatice.
Ceasul cu quartz
Istoria mecanismelor quartz este una de data destul de recenta, ceasurile pe acest principiu de functionare fiind introduse pe piata in anii '70. Japonezii de la Seiko au fost primii care au fabricat ceasuri quartz in serie foarte mare, inundand piata si provocand la sfarsitul anilor 70 “Criza Quartz-ului” care a dus la dezintegrarea partiala a industriei de ceasuri elvetiene. De ce au avut un asemenea impact ceasurile cu quartz? Pe scurt, pentru ca sunt ieftine si precise.
Mecanismele quartz au in principal componente electronice, fiind alimentate de o baterie. Ele pot masura timpul sub aspect mecanic, fiind cu “limbi”, dar multe sunt cu reprezentare digitala. Cele combinate sunt numite si ana-digi. Un tip particular de mecanism quartz este “Kinetik” produs de Seiko, mecanism care nu are baterie, alimentarea ceasului fiind asigurata de un rotor similar cu cel din ceasurile automatice, dar care in loc sa intoarca arcul pricipal, actioneaza ca un dinam, producand energie electrica care este stocata intr-un acumulator.
Pare paradoxal faptul ca un banal ceas quartz chinezesc, de cateva zeci de euro sau chiar mai ieftin, este mult mai precis decat multe ceasuri elvetiene de mii sau zeci de mii de euro. Astfel, un quartz ieftin poate avea o abatere de 10-20 secunde pe luna, pe cand ceasurile mecanice cu certificare de cronometru COSC au abateri de -4/+6 secunde pe zi. In general, un ceas mecanic bun poate fi adus undeva la ± 2-3 secunde pe zi, iar de la unul obisnuit ne putem astepta la ±15-20 secunde pe zi. Prin urmare, sunt multi bani investiti de manufacturile de ceasuri in materiale si tehnologii care sa imbunatateasca precizia ceasurilor mecanice, chiar daca nu se pot compara cu quartz-urile.
Un ceas mecanic, nefiind asa precis, avand o rezerva de functionare de aproximativ 48 ore, iar la 3-4 ani de folosire necesitand o revizie, reuseste sa-si asigure adepti. Nu stiu cati dintre acestia sunt fascinati de mecanism, vazand zecile de componente miscandu-se, rotindu-se, interactionand unele cu celelalte intr-o armonie perfecta avand ca rezultat final afisarea timpului sau multe alte functii. Nu sunt convins ca acesti adepti se gandesc la ceasornicarii de acum sute de ani care fara mijloace moderne de productie sau de masurare, fara masinarii complicate, executau aceste mici minuni mecanice. Nu stiu nici daca au ajuns la concluzia ca ceasurile mecanice au “suflet”. Pentru cine apreciaza aceste lucruri poate ca un ceas mecanic ar fi potrivit. Dar, in general, alegerea pare sa aiba alte principii. Si anume, un ceas mecanic de prestigiu ofera exclusivitate.
Cum ne putem da seama daca un ceas este mecanic sau quartz?
Simplu. Ne uitam la secundar. Daca acesta avanseaza cursiv (in realitate cam cu 8 pasi pe secunda la mecanismele uzuale) este mecanic. Daca avanseaza in pasi de o secunda atunci este quartz. Exista si exceptii, adica quartz cu secundar cursiv si mecanic cu secundari in pasi de o secunda, dar aceste ceasuri sunt o raritate.
Daca pe cineva il intereseaza doar sa aiba la mana un ceas precis, care sa mearga pana se termina bateria, atunci fara indoiala ca ceasul potrivit este unul cu quartz. Insa fara indoiala ca fascinatia mecanismului, clasicul si exclusivitatea se obtin numai prin achizitionarea unui ceas mecanic.
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 21 Decembrie 2012
ceas mecanic, ceasuri mecanice, ceasuri cu quartz, ceas quartz, ceas automatic, ceasuri femei
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa