Vegetarian/ Vegan sau alimentatia viitorului
Veganismul este dieta celor ce exclud din alimentatie orice produs animal (carne, oua, lactate, miere…). Raw-veganismul presupune in cea mai mare parte, consumul de cruditati (legume, fructe, germeni, cereale).
Vegetarianismul este dieta celor ce nu consuma carne, cu exceptia pesco-vegetarienilor. Vegetarianismul este impartit in mai multe categorii: lacto-vegetarienii (consuma lactate, dar nu oua), ovo-vegetarienii (consuma oua, dar nu lactate), pesco-vegetarienii (includ pestele in alimentatie).
Foarte multe persoane trec usor de la vegetarianism la veganism, deoarece realizeaza impactul acestei diete asupra organismului si se conving singuri de beneficiile acestui stil de viata, tocmai datorita experientei vegetariene.
O persoana alege sa fie vegetariana/ vegana din mai multe motive, principalele fiind:
Motive etice – aceste persoane se gandesc sa reduca suferinta animalelor, foarte des sunt activisti, au preocupari in legatura cu ecologismul si doresc un viitor sustenabil, inclinand catre un stil de viata natural. De foarte multe ori, veganii evita sa cumpere orice produs care dauneaza intr-un fel sau altul animalelor (incaltaminte, imbracaminte si/ sau genti din piele, curele, etc).
Stil de viata sanatos – in aceasta categorie intra cei ce aleg veganismul sau vegetarianismul pentru ca sunt convinsi ca, in acest fel, vor fi mai sanatosi si vor trai o viata indelungata. Acest fapt se datoreaza si prezentei hormonilor si a substantelor chimice din carnea aflata in comert.
Diferenta dintre aceste doua motive, consta in faptul ca prima categorie se ghideaza dupa principii morale (aderand la idea ca o viata nu este mai presus decat alta), iar a doua categorie urmareste un beneficiu personal.
In India, procentul de vegetarieni este de aproximativ 30% iar restaurantele abunda in menu-uri vegane sau vegetariene, mai ales datorita convingerilor religioase (jainismul), in Germania 9%, in Marea Britanie 10%, China 5%, S.U.A. aproximativ 10%, pe cand in Romania procentul este mult mai mic, sub 3%.
Uneori dieta vegetariana sau vegana se dovedeste a fi nesanatoasa, dar asta din cauza ca cei ce adera la acest stil de viata, exclud de exemplu, carnea si atat, nu introduc alimente sanatoase in alimentatia lor, iar atunci fireste pot avea diverse dezechilibre, pe care le-ar fi avut oricum.
Beneficiile veganismului si a vegetarianismului sunt numeroase:
-
Scaderea nivelului colesterolului in organism;
-
Reducerea tensiunii arteriale;
-
Cresterea cantitatii de antioxidanti;
-
Cresterea duratei de viata (potrivit sondajelor);
-
Scaderea semnificativa a riscului de cancer;
-
Scaderea riscului de a dezvolta diabet:
Recomandarea mea personala este ca tranzitia de la dieta vegetariana la cea vegana, sa se faca treptat pentru ca organismul sa aiba timp sa se adapteze noului stil de alimentatie.
Pentru mai multe detalii si pentru raspunsuri la intrebarile dumneavoastra, puteti consulta urmatorul site al Societatii vegetarienilor din Romania sau site-ul Ligiei Pop.
Daca aveti intrebari, va rog sa le postati mai jos comentarii.
Postat de: Alina-Natasa-Culea Vineri, 14 Martie 2014
veganism, vegetarisn, stil de viata sanatos, dieta, sanatate, vegetarieni, alimentatie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?