Calcaiele crapate - cauze si tratament

Pielea calcaielor noastre este natural uscata, spre deosebire de pielea de pe restul corpului. Pielea calcaielor nu are glande de ulei, asa ca se bazeaza pe sute de mii de glande sudoripare pentru a mentine pielea hidratata. Acest lucru poate fi problematic pentru cei care nu se hidrateaza in mod corespunzator, sau care au o conditie medicala, cum ar fi diabetul sau “piciorul atletului”, care provoaca calcaie uscate pentru sportivi.

Oricine poate avea calcaiele uscate, dar aceasta stare este mai frecventa in randul persoanelor mai in varsta si a diabeticilor.

Calcaiele crapate  pot varia in severitate de la pielea usor uscata temporar pana la uscaciune severa, ceea ce cauzeaza probleme suplimentare. Pielea poate deveni uscata dintr-un mare numar de motive, dar exista diferite modalitati preventive, cum ar fi pastrarea picioarelor hidratate si evitarea frecarii sau zgarierii pielii.

 

Simptomele calcaielor uscate

Calcaiele uscate sunt, in general, un simptom de o alta problema de sanatate, si daca aveti picioarele uscate este posibil sa aveti simptome suplimentare, cum ar fi: mancarime, roseata, fisuri in calcaie, pielea foarte aspra, descuamarea pielii, eruptii cutanate sau agravarea acestor probleme pe timp rece.

 

Care sunt cauzele calcaielor crapate?

Uscarea calcaielor si craparea lor  sunt cauzate de lipsa de umiditate a pielii. Factorii care pot contribui ca craparea pielii pot fi: dusuri sau bai excesiv de calde, o afectiune care usuca pielea (eczeme, psoriazis, etc), utilizarea unor sapunuri non-hidratante, anumite conditii medicale, cum ar fi diabetul zaharat sau bolile tiroidiene, vremea rece, nivelurile scazute de umiditate in casa si la birou, perioadele lungi petrecute in soare si nu in ultimul rand imbatranirea (corpul pierde in mod natural din umiditate la nivelul pielii pe masura ce imbatranim).

 

Diagnosticarea pielii uscate

Diagnosticarea calcaielor uscate se face cu ajutorul unui examen fizic si cu analiza simptomelor de catre un medic dermatolog. Se pot descoperi diverse afectiuni ale pielii, se pot face teste de sange si piele (biopsii), pentru a exclude boli cum ar fi  cum ar fi dermatita, psoriazisul si eczemele. Este important de asemenea si istoricul medical individual si cel de familie. De exemplu, psoriazisul este cunoscut a fi genetic, in special in randul familiilor caucaziene.

 

Complicatiile calcaielor uscate

Persoanele care sufera de probleme usoare pana la moderate ale calcaielor uscate ar trebui sa fie constiente de complicatiile care pot aparea in cazul in care problema este lasata netratata. Simptomele sunt in general usoare la inceput si nu starnesc ingrijorare. Aceste simptome se pot transforma insa in probleme grave si poate deveni dificila gestionarea simptomelor in timp. De exemplu, pielea uscata situata in zona calcaielor poate provoaca fisuri adanci foarte dureroase.

Complicatii suplimentare pot include:

• afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul sau dermatita;

• dificultate la mersul pe jos;

• necesitatea de a limita timpul petrecut in picioare;

• mancarime si senzatie de arsura.

 

Tratamentul uscarii pielii

Tratarea calcaielor uscate de obicei incepe cu a trata cauza generatoare. Cea mai comuna solutie pentru calcaiele uscate este o terapie cu ulei, unguent sau crema. Cele mai multe lotiuni nu sunt recomandate pentru calcaiele uscate, deoarece acestea contin alcooli, care pot usca pielea in continuare. Lotiunile pentru copii sunt de obicei acceptabile, deoarece nu contin substante chimice care irita pielea.

Tratamentele suplimentare pot include:

• aplicarea lotiunilor pentru picioare imediat după baie;

• utilizarea sapunurilor hidratante usoare pentru piele;

• hidratarea corespunzatoare cu minimum 2 litri de apa pe zi.

 

Remedii casnice pentru calcaie uscate

Iata cateva remedii comune ce pot fi pregatite acasa:

• Se inmoaie picioarele in suc de lamaie pentru aproximativ zece minute. Sucul de lamaie este un acid slab, care ajuta la dizolvarea pielii moarte si uscate. Utilizati o lufa sau o perie moale pentru a freca calcaiele dupa ce acestea au fost inmuiate.

• Se combina o lingura de ulei de masline cu cateva picaturi de lamaie sau ulei de lavanda pentru a crea o crema hidratanta. Se agita ingredientele pana cand se formeaza o solutie groasa, laptoasa si care se va folosi atunci cand este nevoie. A se agita inainte de fiecare utilizare.

• Aplicati ulei vegetal pe calcaie după baie, mai ales in zona cu fisuri. Dupa aplicare, puneti sosete groase. Incercati sa faceti acest lucru pe timp de noapte, inainte de culcare si purtati sosete de pat. Rezultatele ar trebui sa se vada in cateva zile.

• Combinati o lingurita de vaselina cosmetica cu sucul de la o lamaie intreaga si ungeti calcaiele.

 

Prevenirea uscarii pielii

Multe dintre metodele de tratament mentionate mai sus pot fi de asemenea folosite pentru a preveni pielea uscata de pe picioare. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa evitati aceasta stare:

• Nu frecati si nu zgariati zona afectata. In schimb, incercati sa aplicati comprese reci sau pachete de gheata pe zona cu mancarimi timp de cateva minute, atunci cand este cazul.

• Evitati baile fierbinti, sapunurile parfumate si alte produse care pot usca pielea.

• Evitati saune si bai de aburi, daca este posibil.

• Hidratati-va dupa fiecare dus sau de fiecare data cand picioarele vin in contact cu apa.

• Purtati incaltaminte care permite picioarelelor sa respire.

Nota obtinuta:
8.8 (21 voturi)
8517 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Dalina-Maria-Andrei Marți, 21 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

calcaie crapate cauze, calcaie crapate tratamente, clacaie crapate remedii, complicatiilie pielii crapate a calcaielor


S-ar putea sa va intereseze si:

HPV- Human Papilloma Virus sau Virusul Papiloma Uman este un virus care infecteaza [..]
citeste si comenteaza
Traim intr-un secol in care timpul liber aproape ca a devenit un lux pe care multi dintre [..]
citeste si comenteaza
Ai dificultate in a suporta lumina? Te deranjeaza? Te indispune sau pur si simplu nu ii [..]
citeste si comenteaza
Preventia este intotdeauna mai buna decat tratamentul. In acest articol vorbim despre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Acest articol nu se doreste a fi un advertorial, ci doar o invitatie de a descoperi posibile [..]
citeste si comenteaza
Citrice mai putin cunoscute. Sweetie este un hibrid realizat in Israel prin incrucisarea soiurilor [..]
citeste si comenteaza
Ce poate fi mai potrivit in aceste zile de toamna decat o delicioasa placinta cu mere? Iata care [..]
citeste si comenteaza
Mentinerea traditiilor legate de Craciun si Anul Nou apare mai mult legata de zonele rurale unde [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate