Povestea Zanei Maseluta sau cum sa nu iti fie frica de dentist
Frica de dentist, ca si multe alte spaime asemanatoare ascunse in subconstientul uman isi are radacinile in copilarie, ca urmare a educatiei gresite primite in famile.
Privesti uimit spre pustiul tau de 5-6 ani care mai ieri era bebelus. Doamne, cum a trecut timpul?! Iata ca deja primul dintisor de lapte da semne ca vrea sa-i faca loc „urmasului” sau definitiv. Se misca si se tot misca, dar nu vrea sa cada si pace! Ba, chiar la un moment dat se poate si refixa, ceea ce trebuie sa fie un adevarat semnal de alarma. Este semn ca dintele definitiv inlocuitor si-a inceput eruptia in pozitie paralela cu cel temporar, ceea ce a dus la refixarea acestuia. In aceasta situatie radacina dintelui de lapte nu se resoarbe, ca in situatia normala cand axul de eruptie al dintelui definitiv coincide cu axul dintelui temporar. Asta e; trebuie sa-ti iei odrasla de manuta si sa faceti o vizita la dentist!
Daca pana acum nu a trebuit sa-ti duci micutul la ”doctorul bau-bau” esti intr-o situatie fericita. Este momentul sa-i explici cu rabdare celui mic ca va trebui sa mergeti la un doctor care va ajuta dintisorul cel nou sa apara si il va „convinge” pe cel vechi sa plece, pentru a-i face loc. Trebuie sa recunoastem ca civilizatia vestica a avut o idee salvatoare: „inventarea” Zanei Maseluta. Mai mult ca sigur ca stiti deja despre ce e vorba. Daca nu, iata: este vorba de zana care lasa in locul dintisorilor de lapte pusi seara sub perna micutilor cate un banut stralucitor. Avand in vedere ca va aflati in situatia fericita, asa cum am mai spus, cand plecati de la „0” copilul va accepta povestea cu doctorul bun, care il va ajuta, la fel de usor cum va accepta si povestea cu Zana Maseluta.
Marea problema apare atunci cand cel mic a mai avut deja „intrevederi” cu medicul dentist, unele poate nu tocmai placute si in plus, atunci cand v-a mai necajit l-ati „pus la punct” amenintand-ul cu vizita la cabinetul dentar: „Lasa ca te duc eu la dentist sa-ti scoata dintii, daca nu esti cuminte !” Parca va suna cunoscut, nu-i asa ?! Mai mult ca sigur ati vrea sa nu fi spus niciodata asa ceva si sa puteti da timpul inapoi pentru a sterge definitiv acel moment de proasta inspiratie. Aceasta este situatia trista in care putem spune ca plecati de la „-” . Copilul deja percepe intalnirea cu dentistul ca pe o pedeapsa, cu atat mai mult cu cat este vorba chiar de o extractie. Va fi foarte greu sa ii schimbati convingerea in sens pozitiv si anume ca medicul va actiona spre binele sau, nu pentru a-l pedepsi. Din fericire, povestea cu Zana Maseluta functioneaza cam pana pe la 7-8 ani. Poate sistemul de recompensa va anihila spaima de dentist; iata cum parintii trebuie sa-si plateasca greselile, in cazul acesta - la propriu. Daca va functiona ar trebui sa fiti de-a dreptul fericiti, nu sa va zgarciti la „o mica atentie” lasata sub perna pustiului, avand in vedere ca multi copii sunt atat de speriati deja la 8 ani, incat aproape nicio recompensa nu le mai poate invinge teama de dentist. E dovada cea mai clara ca o educatie medicala gresita din famile va afecta in mod negativ sanatatea copilului.
Cei ce acum aveti copii intre 5 si 8 ani, putem spune ca faceti parte deja din „generatia luminata”, care deja a avut contact mai mult sau mai putin cu civilizatia vestica. Voi sunteti parintii ce trebuie sa modeleze mentalitatea viitorilor pacienti. Sa nu uitam ca primul si cel mai important educator din viata unui om este parintele sau. Cei „7 ani de acasa” sunt foarte importanti sub toate aspectele educatiei, asadar si sub acela de viitor pacient al unui medic dentist. Destul a fost „demonizata” aceasta profesie de atatea generatii de parinti din tara noastra, ceea ce a dus la o teama patologica de dentist si ca urmare la o sanatate dentara extrem de precara a populatiei din Romania, situatie nefericita asemanatoare celei din tarile Lumii a Treia...
Un articol de: Viviana Viziru
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 14 Noiembrie 2017
teama de dentist
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?