Femeile vorbesc, dar si asculta
Dupa cum stim, femeile vorbesc mai mult decat barbatii, ele au tendinta de a spune in mai multe cuvinte o idee care s-ar putea exprima foarte simplu in doua trei vorbe. Un studiu recent facut la Universitatea din Maryland a demonstrat ca o femeie foloseste pe zi 20.000 de cuvinte, spre deosebire de un barbat care foloseste 7.000 de cuvinte.
Acelasi studiu a demonstrat ca apetitul pentru vorba al femeilor se datoreaza proteinei FOXP2, proteina limbajului. Creierul femeilor poseda aceasta proteina intr-un procent mai mare, decat creierul barbatilor. Bineinteles ca exista si exceptii, unii barbati au tendinta de a vorbi mai mult decat multe dintre femei, insa acestia sunt doar cazuri izolate.
Se presupune ca tocmai din cauza acestui apetit pentru vorba pe care il au femeile, lumea afacerilor este constituita in procent de 80 – 90% din barbati. Sa luam spre exemplu un caz, usor exagerat prin care vom reusi sa demonstram exactitatea vorbelor noastre. Un proiect pentru care se dau solutii este oferit spre rezolvare unei femei si unui barbat. Cand solutia a fost gasita barbatul isi incepe discursul astfel:
“Tin sa va anunt ca am gasit in sfarsit solutia cea mai buna!”
Femeia:
“Sunt sigura ca fiecare dintre voi isi pierduse orice speranta in acest proiect, insa am muncit mult, mi-am petrecut ore in sir cautand o solutie. Am analizat problema din mai multe puncte de vedere, am pus in balanta toate variantele si intr-un final am gasit o solutie pe care eu o consider cea mai buna.”
Atat femeia, cat si barbatul au fost capabili sa gaseasca solutia, insa barbatul nu a pierdut timp cu detalii, nu a stat sa explice cam cat i-a trebuit sa ajunga la o solutie, a spus ca a gasit-o si urmeaza sa o enunte. Femeia insa, obisnuita sa exprime in mai multe cuvinte aceiasi idee, nu poate spune direct ca a gasit solutia, iar la final tocmai din cauza inceputului discursului, pana si ea pune la indoiala solutia gasita, chiar daca este la fel de buna cu cea gasita de colegul ei.
De ce facem asta? Pentru ca asa suntem construite, pentru ca fie ca vrem sau nu, suntem femei si organismul nostru se comporta ca atare. Nu spunem ca este rau, tocmai de aceea o femeie este un mediator mult mai bun in situatii de criza, ea este capabila sa explice mult mai bine situatia, luand-o mai pe ocolite, apeland la sentimente si captand atentia interlocutorului.
Tot din cauza apetitului pentru vorba femeile nu sunt ascultate de barbati, chiar daca la inceputul discursului un barbat are intreaga atentie indreptata catre femeia cu care vorbeste, dupa cateva minute, el renunta sa o asculte desi pare ca este foarte atent. Barbatul cauta ideea principala si daca nu o gaseste, pur si simplu atentia ii este distrasa de un zgomot de afara, de o necesitate fiziologica pe care o resimte sau de orice altceva. Insa nu trebuie sa ii invinovatim, pur si simplu sunt altfel, mult mai practici si vad dintr-un discurs prelungit o pierdere de vreme. Barbatii considera ca ar fi mult mai bine daca li s-ar spune din prima clipa despre ce este vorba in realitate, decat sa fie fortati sa deduca sau sa citeasca printre randuri.
Asadar am stabilit ca femeile vorbesc mai mult decat barbatii, stiam deja, nu este o noutate, ceea ce poate constitui o noutate este o descoperire care a fost inclusa intr-un documentar difuzat de Discovery. In documentar un subiect barbat si un subiect femeie, ambii fara nici un fel de probleme de auz, erau rugati sa poarte casti care le acopereau ambele urechi. Castile au fost conectate la sursa, apoi a inceput experimentul. Ce nu stiau subiectii era ca ceea ce se auzea in casca dreapta, nu se auzea si in casca stanga. Asadar urechea stanga asculta cu totul altceva decat urechea dreapta. La finalul studiului subiectii au fost intrebati ce au ascultat. S-a constatat ca barbatul care era dreptaci, habar n-avea ca in urechea stanga se auzise ceva diferit. El chiar a refuzat sa creada ca ascultase doua lucruri diferite, putea relata lejer tot ce auzise cu urechea dreapta, dar era in acelasi timp sigur ca in urechea stanga nu se auzise nimic diferit. Femeia insa putea relata cu exactitate tot ce auzise cu urechea dreapta, dar si cu urechea stanga.
Concluzia studiului a fost ca o femeie poate asculta in acelasi timp doua conversatii diferite, in timp ce un barbat tinde sa isi concentreze atentia asupra unei singure conversatii, ignorand-o din plin pe cealalta.
Pentru a sustine studiul, va putem oferi o situatie din viata cu care in mod sigur v-ati intalnit. Atunci cand un barbat se uita la un meci sau la orice altceva considera interesant, atat prezenta, cat si discursul femeii ce i se alatura sunt complet ignorate, pentru a putea fi atent un barbat va trebui sa inchida televizorul. Asadar doamnelor, nu totul tine de iubire si interes, pentru barbati este aproape imposibil sa se concentreze la fel de bine in doua parti, mai ales cand una dintre cele doua situatii poate fi amanata.
Multe relatii se rupt tocmai pentru ca nici femeile, dar nici barbatii nu inteleg ca suntem firi diferite. Doamnelor, intelegeti ca lipsa de atentie a barbatilor nu are nimic de-a face cu dragostea lor, totul tine de pshicul lor, care nu concepe sa reactioneze altfel decat este natural sa o faca. Nu cereti de la partenerul dumneavoastra mai mult decat poate da, nu il judecati pentru ca este diferit, pentru ca la randul dumneavoastra aveti aceiasi pretentie, de a nu fi judecata pentru ca sunteti altfel.
Un articol de: Daniela Petrache
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 29 Aprilie 2013
despre cuvinte, despre viata, despre iubire, despre comunicare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?