Ce este operatia de abdominoplastie
Abdominoplastia are ca scop indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul regiunii abdominale.
Abdominoplastia este o interventie complexa, cu rezultate remarcabile, care recontureaza corpul prin modificarea formei abdomenului, îmbunatatind profilul si silueta.
Uneori, pentru a obtine rezultatul dorit, abdominoplastia poate fi combinata in aceeasi sedinta operatorie cu lipoaspiratia taliei.
Candidata ideala pentru operatia de abdominoplastie :
► are un exces de piele si grasime pe abdomen, indiferent de etajul abdominal
► este sanatoasa
► are asteptari realiste de la interventia chirurgicala
► este nefumatoare.
Pentru cine NU se potriveste abdominoplastia?
► Daca aveti un abdomen generos care are un aspect plin si elastic si daca nu puteti prinde excesul de piele intr-e degete.
► Daca sunteti in plin proces de slabire va trebui mai intai sa va stabilizati la greutatea normala inainte de a initia procedura. Abdominoplastia nu este o operatie pentru slabire ci pentru imbunatatirea aspectului abdomenului.
► De asemenea, daca sunteti subponderala si nu aveti suficienta piele in exces.
In functie de particularitatile fiecarui caz (localizarea si marimea excesului de piele, depozite de grasime, starea musculaturii abdominale) se alege tehnica de abdominoplastie necesara.
Exista 3 tipuri de metode prin care puteti scapa de grasimea si pielea in exces:
► abdominoplastie partiala
► abdomioplastie totala
► abdominoplastie cu lipoaspiratie
Abdominoplastie partiala
In cursul abdominoplastiei partiale sunt remodelate si mobilizate doar tesuturile abdominale mai jos de ombilic, acesta ramanand pe loc. Se poate asocia eventual cu lipoaspiatie la nivelul abdomenului superior si/sau flancuri. Rezulta o cicatrice localizata suprapubian, putin mai lunga decat o cicatrice de cezariana. Daca exista dehiscenta a muschilor drepti abdominali aceasta nu se poate trata printr-o abdominoplastie partiala.
Abdominoplastie totala
In cursul abdominoplastiei totale se realizeaza o corectie completa, rezolvandu-se problemele musculaturii si eliminandu-se excesul de piele de pe intreg abdomenul. In cursul acestui proces se va repozitiona ombilicul rezultand o cicatrice circulara in jurul acestuia si o cicatrice in zona suprapubiana, mergand de la o spina iliaca la cealalta.
Abdominoplastie cu lipoaspiratie
Lipoaspiratia poate fi combinata cu abdominoplastia pentru a imbunatati rezultatele oricum excelente ale abdominoplastiei. Lipoaspiratia la nivelul taliei, soldurilor, partilor laterale ale toracelui aduce un plus de suplete iar conturul noului abdomen va fi cu atat mai mult pus in evidenta. Adaugarea lipoaspiratiei selective a abdomenului la tehnica de abdominoplastie totala a dus la aparitia lipoabdominoplastiei, o varianta mai putin traumatica si cu o rata a complicatiilor mult mai scazuta decat abdominoplastia clasica. Prin lipoabdominoplastie desprinderea pielii de pe straturile profunde in vederea mobilizarii si eliminarii excesului se face strict pe linia mediana unde se va face plicatura musculaturii abdominale si nu pe intreaga suprafata a abdomenului cum se intampla in varianta clasica de abdominoplastie. Mai multe detalii despre lipoabdominoplastie si avantajele acesteia puteti gasi pe www.drangelapetre.ro.
Ce riscuri presupune abdominoplastia?
Mii de abdominoplastii sunt efectuate cu succes in fiecare an. Cand sunt efectuate de un chirurg plastician care este pregatit in acest domeniu, rezultatele sunt in general pozitive. Cu toate acestea exista intotdeauna riscuri asociate unei interventii chirurgicale si complicatiile specifice asociate acestei proceduri.
Riscurile in urma abdominoplastiei sunt aceleasi ca la orice interventie chirurgicala (sangerari, infectii, reactii alergice la medicamente sau materiale de sutura, cicatrici inestetice, etc), dar exista si riscuri care tin de tipul de operatie practicata:
• seroame (acumularea de lichid intre stratul de piele detasat si stratul muscular). Cand se foloseste abdominoplastia clasica unde decolarile sunt foarte mari acest risc este mare. Prin tehnicile noi de lipoabdominoplastie si prin ancorarea pielii pe stratul muscular folosind multiple puncte de sutura riscul de aparitie a seroamelor este foarte mult diminuat. In unele cazuri se poate chiar renunta la utilizarea drenurilor.
• ombilic inestetic datorita unei tehnici de sutura care lasa de dorit sau datorita retractiilor cicatriceale
• suferinta vasculara a pielii de deasupra transei de sutura putand merge pana la necroza acesteia; este o situatie grava care poate fi cauzata de fumatul pre sau postoperator sau de tensiunea exagerata in zona suprapubiana (cand se scoate mai multa piele decat ar fi trebuit).
Chiar daca abdominoplastia este o operatie mare, cu riscuri care pot parea importante, in mainile unui chirurg cu experienta in efectuarea acestor operatii veti fi in siguranta. Se iau masuri de precautie pre si postoperator pentru a evita evenimentele neplacute dar chiar daca uneori unele lucruri nu pot fi impiedicate, acestea pot fi tratate si rezultatul postoperator va fi foarte bun.
Intoarcerea la viata normala
Pentru recuperarea postoperatorie ar trebui sa va acordati macar o saptamana de odihna. In primele zile va trebui sa mergeti aplecat(a) in fata pentru a nu pune in tensiune zona de sutura apoi, progresiv, veti relua mersul cu spatele drept. Puteti face dus de a doua zi postoperator daca nu aveti tuburi de dren sau dupa ce acestea au fost scoase. In primele 3 saptamani veti purta zi si noapte un corset care sa limiteze edemele zonei tratate iar apoi il veti mentine doar pe timpul zilei pentru inca 2-3 saptamani. Evitati efortul fizic dar reluati mersul de a doua zi dupa operatie. Plaga se va vindeca in 2-3 saptamani. Efortul fizic presupunand contractia musculaturii abdominale se poate relua la 2 luni dupa operatie.
Care sunt costurile unei abdominoplastii?
Costurile abdominoplastiei variaza intre 2000-3500 Euro in functie de tipul de abdominoplastie necesar si de adaugarea sau nu a lipoaspiratiei atat pe zona abdominala, cat si pe talie, circular pentru obtinerea unui efect estetic maxim.
Un articol de: Dr. Angela Petre – medic specialist chirurgie plastica
Photo by: arhiva personala Dr. Angela Petre
Postat de: A-Editor Joi, 14 Iunie 2018
abdominoplastia, lipoaspiratie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?