Sunt anorexica?

Iti este frica sa nu iei prea mult in greutate? Te abtii de la alimente care contin orice fel de grasime? Ai un program de exercitii istovitor? Iti apreciezi coprul ca si supraponderal desi ai o greutate sub limita standard, o greutate mai mica decat 85% din greutatea corespunzatoare inaltimii? Ei bine, din nefericire, toate acestea reprezinta simptomele bolii de anorexie.

Stilul de viata, moda, dimensiunile fotomodelelor de 90/60/90 si, poate, chiar teama de a nu ramane singure le determina pe majoritatea adolescentelor sa tina diverse diete de slabire. Din pacate, unele dintre ele nu stiu cand sa se opreasca, tin regimuri drastice fara a consulta, mai intai, un specialist si fara a discuta cu parintii despre problema pe care cred ca o au. In acest moment se declanseaza anorexia.

Ce este anorexia?

Anorexia este o tulburare de alimentatie cu implicatii fizice si emotionale manifestata prin obsesia de a slabi. Aceasta boala apare, de obicei, la adolescenti si se remarca prin pierderea excesiva a kilogramelor. Desi sunt foarte slabe, persoanele care sufera de anorexie, se considera supraponderale. Formele foarte grave ale anorexiei pot duce la infometare, alterarea starii de sanatate si chiar la deces.

Cauzele anorexiei

Cauzele anorexiei difera de la o persoana la alta, insa toti bolnavii reactioneaza la factori interni si externi precum stresul, tristetea, senzatia de pierdere a controlului asupra propriei vieti. Astfel de persoane, nu au respect de sine, nu au incredere in propriile forte, traiesc cu impresia ca nu pot reusi in nimic din ceea ce fac, tanjesc dupa acceptarea si integrarea intr-un grup social. In plus, se priveaza de la mancare considerand ca nu merita sa se bucure de placerile vietii. Prin urmare, anorexia nu este doar o problema de alimentatie sau o obsesie a pierderii in greutate, ci este o tentativa de a gasi rezolvarea unor probleme emotionale. Anorexicii au convingerea ca pot dobandi fericirea si viata perfecta numai cu un trup slab. Singurul scop este sa atraga atentia asupra lor, in special asupra aspectului fizic.

Tratament pentru anorexici

In cazul acestei boli este mai dificil de urmat un tratament deoarece anorexicii nu recunosc faptul ca au probleme. Daca boala se afla in faza incipienta poate fi vindecata fara ca persoana respectiva sa fie internata intr-un spital. Insa, pentru ca tratamentul sa fie complet, bolnavii trebuie sa accepte faptul ca ceva nu este in regula cu ei, trebuie sa isi doreasca o schimbare, trebuie sa gaseasca suport si intelegere in familie si prieteni.

Pentru cei cu probleme grave de anorexie este indicat de urmat un tratament intr-o clinica specializata. Insa, de retinut este ca indiferent in ce stadiu se afla boala, pacientii au nevoie de sfatul unui nutritionist.

Alexandra Andreevici

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
7217 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 17 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

dieta, anorexia, anorexica


S-ar putea sa va intereseze si:

Exercitiile cu variatii in pozitii, miscari si prize pe bicicleta eliptica sunt deosebit [..]
citeste si comenteaza
Anotimpul rece aduce cu sine necesitatea unui meniu care sa aiba grija ca orgnismul sa se [..]
citeste si comenteaza
Suna utopic sa spunem ca mai traim sanatos. Putini mai sunt aceia care intr-adevar [..]
citeste si comenteaza
Ti-ai propus sa scapi de burta si de cateva kilogram pana la sarbatori? Te anuntam ca nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ingrediente: ► 400 gr. carne tocata (orice, dupa cum preferati) ► 200 gr orez fiert ► 150 [..]
citeste si comenteaza
Mai avem putin si se apropie sarbatorile de iarna: Craciunul, Anul Nou. In graba pentru a cumpara [..]
citeste si comenteaza
mai jos aveti un tabel cu diferitele feluri de mancare si asortarea lor cu vinuri [..]
citeste si comenteaza
Corsetul a luat nastere acum 3000 de ani, atunci cand femeile din Creta purtau un vesmant care [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate