Legatura dintre creier, dieta si obezitate
Cercetatorii au scos la iveala faptul ca o dieta bogata in grasimi poate provoca o crestere neuronala, odata cu obezitatea, deocamdata in randul soarecilor de laborator.
Mai precis, in anul in curs, revista "Nature Neuroscience" a publicat un studiu realizat pe doua grupuri de soareci care au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi, respectiv cu o dieta normala. La numai o luna, cercetarea a reliefat ca grupul de soareci cu o dieta abundenta in grasimi, a avut o rata a cresterii neuronale din hipotalamus (partea creierului responsabila pentru procese metabolice), de patru ori mai mare decat celalalt grup.
Totusi, oamenii de stiinta din cadrul acestui studiu, au mers mai departe si au incercat sa raspunda la intrebarea: neurogeneza creierului poate cauza obezitatea? In acest scop, au iradiat noile portiuni de creier, crescute in randul soarecilor hraniti cu o dieta bogata in grasimi, neuitand sa pastreze un mic numar de soareci de control din acest grup, pentru a compara mai apoi rezultatele. Ca raspuns, iradierea a inhibat 85% din neurogeneza si, in plus, soarecii supusi acestui procedeu au castigat mult mai putin in greutate si in grasimea corporala, fata de grupul de control, cu toate ca toti au continuat dieta plina de grasimi. Ba chiar, soarecii iradiati au fost mai activi, consumand mai multa energie fata de ceilalti soareci.
Sa nu uitam totusi, ca aceste descoperiri au fost aflate doar in randul sorecilor de laborator! Mai bine ne concentram atentia, pana la noi cercetari, asupra a ceea ce oamenii de stiinta tot puncteaza de ceva timp: in creierul nostru, obezitatea este ca un viciu pentru mancare.
Faptul care ne ajuta in privinta adictiei, ne este descoperit de un alt studiu, de data aceasta din cadrul Universitatii din Amsterdam: simptomele alcoolicilor pot fi reduse prin exersarea cognitiva intensa. De asemenea, acest lucru se pare ca le imbunatateste capacitatea memoriei, pe langa faptul ca ii face sa bea mai putin.
Ne putem folosi de aceste studii prin a afirma ca nu trebuie sa ne neglijam creierul, date fiind conexiunile dintre el si comportamentul nostru, cat si felul in care creierul se poate modifica in urma obiceiurilor noastre alimentare. Iar daca pentru alcoolici, vindecarea adictiei vine prin antrenament mintal, suntem indreptatiti sa folosim aceasta metoda, oricare ar fi viciul nostru, inclusiv mancarea.
Un articol de: Ana-Maria Doroftei
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 03 Iulie 2012
"neurogeneza", "greutate", "grasimi" "dieta" "creierului", "viciu", "adictiei", "alcoolicilor".
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime