Pofta de dulce poate fi asociata cu diabetul de tip II. De asemenea predispozitia la dulce duce la aparitia obezitatii, a supraponderalitatii, a sindromului metabolic sau unele boli (tumori de pancreas, insuficienta tiroidiana, hipercorticism, splenopatii).
Pofta de sarat poate fi semnul unor boli: inflamatii renale, insuficienta tiroidiana, hipercorticism, hipertensiune arteriala, obezitate. Nivel ridicat de sare în organism duce la apariţia hipertensiunii precoce, a accidentelor cerebrale, iar ficatul şi rinichii sunt afectaţi.
Pofta de fructe. Fructele sunt o sursa bogata de vitamina C, iar un deficit de vitamina C duce la aparitia scorbutului, boala caracterizata prin anemie, gingii moi si sangerari ale aproximativ tuturor membranelor mucoase.
Atunci cand avem pofta de carne ar putea fi vorba si despre unele boli (hepatite, anemii, hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, tuberculoza) care perturba sinteza albuminelor.
Cand poftim la grasimi saturate (unt, slanina, margarina, smantana, frisca) ne-am putea gandi la unele boli cum ar fi: hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, anemii, tuberculoza.
In cazul grasimilor nesaturate (alune, nuci, migdale, fistic, seminte de floarea soarelui, de dovleac si alte oleaginoase) insa am putea vorbi despre boli cardio sau cerebrovasculare, hipercolesterolemie, hipertiroidie, insuficienta corticosuprarenala.
Cand poftim la branzeturi si lactate poate fi vorba insa si de unele boli cum sunt osteoperoza, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, hipercorticismul, insuficienta renala, ciroza hepatica care necesita aport crescut de calciu.
Drojdie de bere. Asemenea cerinte pot denunta si unele boli: astenie, nevroze, anemii, hipercolesterolemie, afectiuni cardio sau cerebrovasculare, care reclama un surplus din acest complex vitaminic.
Pofta de acrituri anunta si unele boli cum ar fi gastrita hipoacida, hepatita, hipertiroidie, insuficienta corticosuprarenala.
Pofta de produse amare (grapefruit, laptuca, anghinare, aloe, pelin) ar putea fi provocata de bolile cardiovasculare.
Ravnirea la condimente iuti (ardei iute, piper, cury, hrean) este un semn al afectiunilor pulmonare.
Cum prevenim bolile si suplinim carentele vitaminice?
Carenta de magneziu poate fi suplinita mancand nuci, seminte, legume si fructe.
Ca sa aduci crom in organism mananca broccoli, struguri, fasole boabe, pui, branza si ficat de vitel.
Ca sa ridici nivelul de carbon, consuma fructe proaspete.
Pentru fosfor mananca peste, vita, pui, ficat, lactate, oua, legume, fulgi de cereale, nuci si fructe uscate.
Pentru a suplini lipsa de azot, sunt recomandate pestele, fasolea si nucile.
Daca vrem sa suplinim lipsa de proteine si nu ne plac preparatele din carne putem apela la ciuperci sau oua.
Pentru suplinirea carentei de sulf este indicata carnea, in special pestele.
Prazul, telina, usturoiul, patrunjelul, varza si broccoli aduc un aport important de fier in organism.
|