Dieta macrobiotica, alimentatia in armonie cu natura
Scurt istoric
Dieta macrobiotica este printre cele mai vechi diete create, iar prima oara cand filozoful japonez George Oshawa a creat-o a fost cu scopul de a crea un regim de viata sanatos, care sa il ajute sa se vindece de o boala de care suferea. Astfel, acesta si-a creat un regim bazat pe orez brun si alge, alimente care predomina in bucataria japoneza. Observand beneficiile pe care un astfel de regim l-a avut pe termen lung, Oshawa a creat mai multe tipuri de diete macro, aducand in aceasta dieta si cereale integrale, dar si anumite tipuri de alimente sarace in grasimi si anumite fructe si legume. Si spun anumite alimente, fructe sau legume si asta pentru ca principiul de functionare al dietei se bazeaza pe conceptul yin si yang, o foarte veche filozofie japoneza care spune ca fortele opuse si complementare guverneaza viata si tot ceea ce ea cuprinde.Transpunand acest concept si in alimentatie, alimentele de tip yang sunt cele mai sarate, iar cele dulci sunt de yin, unde totul trebuie sa fie egal si in echilibru, nici prea sarat, dar nici prea dulce, iar atunci cand totul are un echilibru, nici sanatatea si nici viata nu sunt perturbate pentru ca totul se afla pe aceiasi lungime de unda.
Principiile dietei macrobiotice
Si fiindca tot a fost numita dieta, desi se incadreaza mult la capitolul stil de viata sanatos, atunci cand cineva alege sa tina o astfel de dieta, fie pe termen scurt, fie pe termen lung, trebuie sa stie ca sunt permise anumite alimente cum ar fi: peste si carnea, de preferat ar fi sa fie consumate crude. Sa nu uitam ca japonezii sunt cei mai mari consumatori de peste crud (sushi), de asemenea se numara si printre cei mai sanatosi si longevivi oameni din lume.
Puteti alege sa consumati cereale integrale si derivate din aceastea, legume si fructe organize, sau cultivate sezonier, alegele marine deosebit de bogate in nutrienti, considerate adevarate izvoare de sanatate avand avantajul ca pot fi consumate pe tot parcursul anului. Apoi alegeti sa consumati de 3-4 ori pe saptamana leguminoasele cum sunt fasolea, nautul, lintea, alegeti supele din legume gatite cat mai simplu si bineinteles fara adaosuri de sosuri grele (rantasuri sau smantana).
Ca si restrictii nu sunt multe si aveti voie sa consumati ocazional (2-3 ori pe saptamana) alimente cum sunt nucile, semintele si fructele (fructe de padure, pepene, mere, cirese, stafide, etc). La capitolul condiment aveti voie cat mai putine condimente sa consumati, pentru ca totul tine de simplitate si aveti voie sa alegeti ulei de susan, de masline, de struguri sau de cocos, sare de mare si tofu, faimoasa branza de soia, care este considerata un condiment in bucataria japoneza, deoarece este un aliment care preia gustul alimentelor cu care este amestecat. Ca si bauturi, aveti voie consumati, apa, ceai verde, lapte de soia, vin, suc de mere sau de struguri natural, iar bauturile carbogazoase din comert sunt strict interzise.
Astfel, tinand si mai ales respectand principiile pe care le impune o astfel de dieta, alaturi de un regim de exercitii fizice, pe termen lung nu veti observa decat beneficiile uimitaore ale unui astfel de stil de viata.
Un articol de: Ana-Maria Bogdanovici
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 30 Iunie 2012
dieta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?