Eternul feminin (II)

"Eternul feminin care ne ridica spre ceruri imbratiseaza multiplicitatea, varietatea neistovita si caracterele uneori contradictorii ale existentei biologice si sufletesti ale feminitatii, ca de altfel si valorile inalte ale culturii" - Eros  de Ion Biberi.


In completarea autorului, desi  dansul o presupune, incluzand ideea aceeia ce spune ca daca uneori "multiplicitatea, varietatea neistovita si caracterele contradictorii" ies prea mult in fata, exista dragostea ce unifica contradictiile!


Eternului Feminin, caracteristica maternala - contributie majora la Planul Creatiei

Cei care am fost fericiti din acest punct de vedere si nu ne-a lipsit dragostea si afectiunea materna, ne nastem cand nu stim (dar simtim, ramanand marcati pentru tot restul vietii  in functie de aceasta) printr-o ecuatie nevazuta a naturii, apoi ce vedem este aceasta imensitate de bunatate, imagine magnifica si deplina a chipului mamei si doar dupa un indelungat timp, din cauza inconstiintei caracteristice, facem cunostinta cu acest etern. Mai tarziu, tot acesta este acela care ne 'imprastie' negura mintii printr-o abnegatie totala, ce-si cunoaste puterea si capacitatea prin insasi constientizarea slabiciunii re-reamintite in infinit de ori, dar avand ca masura rabdarea, daruirea si mai ales sacrificiul vietii proprii! Slabiciunea (de care vorbesc barbatii, dar si femeile care se cred mai 'barbate') isi cauta puterea, dupa a sa constientizare prin ocrotirea fiintelor neajutorate. “Suprema putere”, de fapt, fiind afectiunea, grija si iubirea pentru fiinta incapabila de a supravietui fara aceasta iubire! Copiind fidel si implinind astfel afectiunea si Gratia Divina, iar acest lucru se intampla prin Marea Tacere de Aur, adica cea care nu a cautat recompensa pentru binele facut, dar si-a implinit menirea pana la capat!

 

Eternului Feminin, unificarea mileniilor umanitatii - prin transmiterea culturii si educatie!

Pe langa latura predominanta a maternitatii, eternul feminin a avut si caracterul de a unifica milenii de intelepciune (ceea ce "marii invatati" ai epocii medievale nu au vazut, auzit, simtit, nici nu mai au cum...), prin transmiterea traditiilor culturale, facand abstractie intotdeauna de atribuirea generoasa pe care insusi inteleptii i-o acordau Eternului Feminin terestru, prin inserarea ideilor ce au fost inovatoare intr-un anumit timp generatiilor pe care le-au crescut si ocrotit, prin instructie, prin comunicare si prin educatie. Comunicarea eficienta este instrumentul suprem prin care preda, transmite si se face inteles, facand astfel ca demnitatea umana sa ajunga la cotele cele mai inalte, largind orizonturile ingrijirii, respectului, responsabilitatii si a iubirii fata de aproapele. Exista, astfel, o coeziune perpetua intre epoci datorita eternului feminin, ceea ce adauga un plus acestuia, crescand de fapt armonia intregii umanitati. Pana si genul despre care amintim - Eternul Feminin - ar vrea sa sugereze c-ar trebui sa fie in echilibru cu eternul masculin si nu invers! In sensul ca obisnuinta de a numi lucrurile importante la genul masculin presupune intodeauna perfecta coeziune intre masculin si feminin, presupune conlucrare, completare chiar desi rolurile sunt diferite, cel putin mie unul asta-mi sugereaza acest lucru.

 

 Eternul Feminin panseaza si lupta impotriva vestigiilor acute ale umanitatii milenare!

Eternul feminin salasluieste de altfel intr-o continua tacere, asculta, clarifica, intelege, chibzuieste, ofera suport emotional si panseaza ranile, tamponand vestigiile acute ale umanitatii milenare ale razboaielor. Poate ca singurul lucru pentru ce a fost cel mai blamat la Feminitate a fost aceasta "tacere profunda", acea meditatie, acea rabdare extraordinara, asemeni meditatorului care desi in aparenta se pare ca sta si tot sta, totusi pe toate le face!! Dar tocmai pentru ca pe toate le face, nici nu se observa acest fapt datorita obisnuintei. Nu s-a inteles ca acesta tacere se intampla de a astepta sa treaca un eveniment odios si indoielnic (de aceea, cred ca s-a si ajuns la acea hulire a pasivitatii, ce doar in aparenta este asa, pentru ca este o pasivitate ce are un scop si nu o activitate fara finalitate), avand intotdeauna aceasta ‘arma’ inbatabila de contracarare si de diminuare a efectelor razboaielor si mai ales de ocrotire a fiintei umane, contrar eternului masculin ce-ar fi putut extermina rasa... A asteptat si a contracarat vestigiile acut-negative ale toturor ororilor umane, orori pentru care posibil se face vinovat numai celalalt pol al 'armoniei divine', desi nu cel universal, ci doar cel pamantesc, eternul masculin.

 

Comparativ cu...

Eternul masculin tocmai de aceea nu a fost niciodata imens si infinit, ceoziv si coloaborator universal ca cel feminin. Numai Eternului Masculin Universal, cat si al acelor persoane ce-au inteles acest lucru, ii putem lasa in continuare caracteristica precum ca intr-adevar isi mentine rolul de intrepatrundere a lucrurilor, de control al evenimentelor promovand numai BINELE, de participare la creatie, de actiune (de-ar fi pozitiva si nu…), de colaborare cu Planul divin de Creatie si altele. Tocmai acest element - actiunea - gresit interpretat si utilizat, perceput pe dos ca scop existential si facut intocmai greselilor de mentalitate, a facut ca acest etern masculin terestru sa fie scindat si complet izolat de cel cosmic, actiunea devenind un scop in sine si nu pentru a colabora cu Eternul Masculin Universal! Astfel, un 'element' al acestui etern ori un 'etern' scindat si mic-micut s-a rasarit el sa se autoconsidere ca este "superior", chiar fata de acea parte din el ce colaboreaza cu Eternul Masculin. Tocmai acest mic etern masculin terestru s-a transformat in 'etern' disparat, pierzandu-si iremediabil si irecuperabil armonia, atat coeziunea interiora, cat si comuniunea cu cea universala! Nimic altceva mai schizoid din toata istoria omenirii, prin faptul ca actiunea devine un scop si nu un mijloc, ca sentimentul de izolare devine o autoprigoana, ca si comunicarea pare a fi doar o joaca de copii si nu un mijloc de ocrotire, iubire si de transmitere a valorilor ce au innobilat rasa umana de-a lungul vremurilor. Culmea, ca pana si acest instrument sublim de transmitere a tot ceea ce este bun la om i s-a schimbat utilizarea si sensul chiar a aparitiei ei, devenind instrument de “lupta”, de jignire, de defaimare, de automarire si alte lucruri negative. Sentimentul predominant care s-ar distinge din toata chiselnita eternului masculin terestru ar fi frica, concret - frica existentiala! Ori - se stie - ca nu poti fi moral fiindu-ti frica! In speta frica de disparitie totala!

Asta il caracterizeaza cel mai mult pe acest ‘etern’, atunci cand isi uita menirea si scopul existentei sale chiar de la nastere de multe ori! Femeia creeaza si participa prin existent la Planul Creatiei, barbatul prin esenta (gandire, planificare, implementare), iar daca nu se intampla aceasta isi autogermineaza frustrarea, uneori chiar printr-o continua activitate ce-si perde finalitatea; iar frustrarea se stie ca daca n-o contracarezi din start se transforma in frica ce se perpetueaza si capata multiple dimensiuni sufletesti.

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
9.9 (9 voturi)
3468 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 29 Mai 2012

Etichete pentru acest articol:

eternul femininS-ar putea sa va intereseze si:

Uneori din neputinta, alteori din teama de nepravazut, alteori doar pentru ca nu dorim sa [..]
citeste si comenteaza
Sunt femeie si stiu cat de mult apreciez clipele pe care mi le dedic in totalitate. Orice [..]
citeste si comenteaza
Speranta in triumf ne duce pe un munte pe care dorim sa punem steagul vanitatii. Faptul [..]
citeste si comenteaza
Mi-e mintea adanca in liniste, lasand sa se odihneasca o mare de cuvinte. Cuvintele - ele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Auzim peste tot de produse bio,eco sau 100% naturale dar nimic nu poate fi mai natural decat ceea [..]
citeste si comenteaza
Cu dedicatie, pentru batranii nostri, despre parintii sau bunicii nostri, care cu drag au crescut [..]
citeste si comenteaza
Pastele se pregatesc foarte usor si sunt si satioase. Iata o reteta cu paste tortellini si sos de [..]
citeste si comenteaza
Familia se destrama cand casa devine un iad si inceteaza sa fie acea oaza de liniste mult dorita. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate