Povestea inghetatei (II)
Asa cum am mentionat la finalul sectiunii anterioare, in urmatoarele randuri se va discuta despre cele mai semnificative “evolutii” ale inghetatei, incluzand aici crearea primului cornet in care se servea aceasta, progresele inregistrate in procesul de fabricatie, precum si aparitia unor noi preferinte in materie de arome.
IV. Primul cornet de inghetata - o “inventie” valoroasa
La inceputul secolului al XX-lea, doi sirieni au propus o modalitate noua de servire a inghetatei: o portie din acest desert se punea intr-un fel de napolitana, asemanatoare “zalabiei” (un fel de mancare specific sirian, asemanator shaormei). Primul care a lansat aceasta idee, fara a o pune insa in practica, a fost Abe Doumar (in anul 1903). Acesta a spus ca inghetata ar fi mult mai usor si mai placut de servit daca ar fi pusa intr-un “sandvis” de forma conica.
Un an mai tarziu, Ernest A. Hamwi a preluat conceptul compatriotului sau. Cu ocazia Expozitiei Mondiale de la St. Louis (1904), el a expus mai multe cornete facute dintr-o foaie de napolitana crocanta, in care era introdusa inghetata. In numai cateva ore, cornetul a devenit “vedeta” expozitiei, iar vanzarile de inghetata au crescut spectaculos.
Gratie acestei reusite, Hamwi a hotarat sa produca si cuptoare speciale, in care sa poata fi produse, in cele mai bune conditii, cornete de inghetata de calitate. Inca din 1909 el a fondat prima fabrica de echipamente de producere a cornetelor, iar in 1910 a deschis “Missouri Cone Company”, cea mai mare companie de inghetata la cornet existenta la acea data.
V. Productia si consumul de inghetata in secolul al XX-lea
In preajma anului 1920, americanii au introdus in reteta inghetatei un nou ingredient, care a contribuit la expansiunea productiei acestui desert. Astfel, Tom Herald si Archie Kohr au imbunatatit modalitatea de functionare a masinilor create inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, adaugand si asa-numita “crema de oua”. Aceasta urma sa inghete impreuna cu laptele, conferind finete si un gust nou. “Reteta” s-a bucurat de un succes deosebit in New York, raspandindu-se apoi si in alte state .
Consumul de inghetata a crescut tot mai mult dupa Primul Razboi Mondial, mai ales in randul oamenilor obisnuiti.Spre exemplu, in SUA a inceput sa fie comercializata inghetata “la pahar” (se vindeau mici pahare de sticla, care apoi erau aduse inapoi de catre consumatori si refolosite), iar in Europa au aparut bicicletele ce vindeau inghetata. Tara in care au aparut pentru prima data a fost Marea Britanie (in 1923).
In anul 1930 au aparut si primele frigidere destinate pastrarii inghetatei. Acestea erau asezate, de regula, in spatele locului in care se vindea inghetata. Chiar daca nu permiteau congelarea unor cantitati prea mari de inghetata, ele au stimulat afacerile legate de producerea si comercializarea indragitului desert.
Perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial a determinat scaderea producerii si consumului de inghetata. Cele mai multe fabrici de inghetata au fost transformate in fabrici de producere de armament, iar piesele de la bicicletele care vindeau inghetata au fost incluse in instalatii militare.
Mai tarziu, in anii ’50, au fost descoperite noi ingrediente pentru fabricarea inghetatei. Acestea nu se mai bazau pe lapte, smantana si oua, ci pe substante artificiale. Cea mai cunoscuta dintre acestea a fost creata in SUA si purta numele de “slush” (o substanta ce permitea producerea unor “derivate” ale inghetatei, precum oranjada inghetata, bauturile carbogazoase inghetate etc).
In a doua jumatate a secolului vor predomina ingredientele artificiale, ce “imita” ingredientele naturale. Laptele praf, praful de oua, asa-numitii “emulgatori” si aromele artificiale au permis crearea de noi consistente si arome, ce au dus la o crestere substantiala a comercializarii si consumului de inghetata, la nivel global.
Putini au ramas cei ce apreciaza inghetata bazata pe lapte proaspat, smantana, oua si arome naturale, cei mai multi preferand sa experimenteze arome si gusturi neobisnuite.
VI. Cele mai cunoscute arome de inghetata - ce s-a pastrat astazi din vechile gusturi
Primele inghetate contineau de obicei lapte de vaca sau de capra, alaturi de cuburi de apa inghetata. Ulterior, au fost adaugate siropul de fructe sau cubuletele de fructe (preferate erau capsunile si caisele). In unele cazuri, inventivitatea bucatarilor a transformat inghetata intr-un preparat cel putin “bizar”: un amestec de sparanghel proaspat, firimituri de paine sau prajituri, pate de ficat de gasca si, bineinteles, bucati de apa inghetata.
Abia catre inceputul secolului al XIX-lea a aparut si reteta de “inghetata napoletana”, compusa dintr-un strat de capsuni, smantana, crema de cacao si ciocolata, toate puse la inghetat.
De-a lungul timpului, cele mai cunoscute arome de inghetata au fost: vanilia (preferata nu numai datorita gustului placut, ci si multiplelor posibilitati de combinare cu alte ingrediente sau arome), ciocolata (inghetata cu ciocolata este atat de iubita mai ales datorita faptului ca ciocolata insasi este un desert adorat in intreaga lume) si fructele (gratie similaritatii cu gustul fructelor naturale).
Si astazi, aromele pe care tocmai le-am mentionat sunt cele mai “populare”, dar lor li se adauga si mixuri mai “indraznete”, precum inghetata cu menta, cu cafea, cu rom, cea cu “prajiturele” (asa-numitele “cookies”) sau cu ciocolata amaruie. Practic, an de an apar noi variante de inghetata, tot mai variate si mai atractive. Ramane ca fiecare dintre noi sa se bucure de numeroasele oportunitati, neuitand faptul ca vara este anotimpul cel mai potrivit pentru a ne delecta cu racorosul desert.
Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 25 Iulie 2011
retete-inghetata, istoria inghetatei, inghetata la cornet, inventii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?