Ciocolata, o placere nevinovata
Nu am cunoscut oameni carora sa nu le placa ciocolata, ci doar oameni care se abtin de la ea. Ciocolata este una din micile placeri nevinovate pe care multi dintre noi ne-o acordam din cand in cand.
Astazi exista mii de sortimente de ciocolata alba, cu lapte sau neagra, produsa in toate combinatiile posibile si imposibile la care ne putem gandi: cu portocale, nuci, menta cu lichioruri sau creme, dulci sau amare, cert este ca o intreaga industrie s-a dezvoltat, dar lucrurile nu au stat dintodeauna asa.
Din istoria ciocolatei
Exista dovezi din cele mai vechi timpuri ale folosirii boabelor de cacao si bauturii din aceleasi seminte. Pentru civilizatia mayasa si azteca arborele de cacao avea o importanta deosebita in ceremoniile religioase unde erau consumate bauturi si erau oferite semintele drept ofranda zeilor, in special zeitei feritilitatii.
Boabele de cacao au ajuns in Europa destul de tarziu, prin 1528, unde au fost folositi pentru prima oara indulcitorii precum zaharul si laptele sau plantele aromatice precum vanilia. Bautura era servita drept desert si era rezervata doar nobilimii. Ciocolata a fost un secret pe care spaniolii l-au pastrat aproape de o suta de ani.
Mai tarziu, ea a fost raspandita si in celelalte tari incepand cu Austria, Franta, Germania si Anglia, fiind in continuare disponibila doar claselor sociale elitiste. Abia dupa 1800, cand plantatiile de cacao s-au raspandit, iar pretul a scazut, ciocolata a devenit accesibila pentru toti oamenii.
John Cadbury, de origine engleza, este cel responsabil pentru forma solida a ciocolatei moderne, pe care a creat-o in 1849. De aici drumul devine usor si ciocolata incepe sa ia forme diverse si sa se dezvolte pana la forma pe care o cunoastem astazi.
De ce ne place
Ne place nu numai pentru ca este dulce sau pentru ca iubim textura ei fina, ci si pentru ca ea ne facem sa ne simtim mai bine .Boabele de cacao contin substante care ajuta la cresterea nivelului de serotonina, hormon responsabil starii de bine sau asa numitul "hormonul fericirii''. Deci da, ciocolata ne face fericiti, la propriu!
De asemenea, ea are efect afrodisiac si imbunatateste sistemul circulator.
Pe de alta parte, folosita in exces ea poate duce la obezitate datorita continutului ridicat de zahar si nu este indicata sa fie consumata seara pentru ca provoaca insomnii.
Ciocolata este unul dintre cele mai populare deserturi din lume, o gasim in toate formele posibile si a devenit chiar traditionala de anumite sarbatori cum ar fi: iepurasii de paste, figurinele cu Mos Craciun sau inimioarele de Ziua Indragostitilor.
E adevarat ca ciocolata nu este pe lista alimentelor sanatoase, in pricipal pentru ca in zilele noastre au un continut din ce in ce mai mic de cacao si din ce in ce mai mare de zahar aditivi si coloranti. Exista insa si ciocolata de calitate, cu multa cacao chiar si fara zahar, asadar nu va refuzati din cand in cand o mica placere nevinovata.
Un articol de: Cristina Elena Necsoaica
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 31 Ianuarie 2012
ciocolata, inventie, dulce, istoria ciocolatei
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Mituri frecvente despre rinoplastie si adevarul din spatele lor
- Cum sa alegi cel mai bun parfum cu feromoni? 3 recomandari
- De ce sa alegi transferul privat pentru calatoriile catre aeroport?
- Cum sa incorporezi laptele si lactatele in rutina ta de fitness
- Cum ajuta Bonengem in ameliorarea durerilor musculare si articulare