Peruca - scurta istorie: din lumea antica in epoca moderna (II) Perioada renascentista
II. Perioada renascentista - revenirea perucilor in trend
Asa cum am mentionat in articolul precedent, perioada medievala a marcat un regres in privinta preocuparii pentru aspectul fizic. Austeritatea specifica epocii era evidenta mai ales in cazul femeilor maritate, care trebuiau sa aiba capul acoperit cu o boneta, o basma simpla sau brodata sau chiar cu o scufie.
Odata cu Renasterea (intregul secol al XV-lea si al XVI-lea), lumea incepe sa se elibereze treptat de inchistarea specifica Evului Mediu, devenind mai luminoasa si mai deschisa catre nou si catre frumos, in toate aspectele sale. Acest lucru s-a reflectat pe deplin si in tendintele in materie de vestimentatie si de coafura. Astfel, vor predomina culorile vii (precum rosul aprins, albul, verdele, albastrul), iar femeile si barbatii vor redeveni interesati sa-si mascheze defectele si sa-si etaleze calitatile fizice. Cei care vor da tonul revenirii perucii in moda vor fi cei din inalta societate si o categorie sociala aflata in plina expansiune (curtezanele). Noutatea secolului este adusa de peruca realizata dintr-o piele foarte subtire, in care firele de par erau infipte cu acul.
Pentru barbati (mai ales daca era vorba de capetele incoronate), peruca era utilizata fie pentru a masca lipsa parului, fie pentru a masca un par prea rar sau prea “comun”. De exemplu, regele Henric al III-lea al Frantei purta o peruca din par ondulat si des pentru a ca nu se mandrea cu parul sau drept.
In schimb, femeile recurgeau la peruci mai ales cand nu doreau sa-si vopseasca parul blond sau cand tineau sa aiba parul in culoarea vesmintelor pe care le purtau. Acest obicei era practicat adesea de curtezanele din orasele italiene (acestea faceau parte din categoria asa-numitelor “cortigiane honeste”, diferite de prostituatele de rand si renumite pentru eleganta si educatia aleasa, fiind intretinute de amanti foarte bogati in scopul de a participa la diverse evenimente mondene), care trebuiau sa iasa in evidenta nu numai prin opulenta vesmintelor si a bijuteriilor purtate, ci si prin afisarea unor coafuri cu totul deosebite. Nu de putine ori, pieptanatura unei curtezane cuprindea parul natural, aranjat in tot felul de bucle si suvite, alaturi de care se gaseau numeroase mese, prinse cu podoabe precum panglici tesute cu fir de aur, perle, siraguri de pietre pretioase sau cu accesoriul cel mai ravnit in epoca: o coronita de aur cu nestemate.
In Italia renascentista, moda perucilor era atat de tiranica, incat parul natural se vindea la un pret foarte mare. Acesta se vindea in general in pietele din marile orase, precum Venetia sau Milano.
In Anglia, femeile din inalta societate insistau sa aiba peruci roscate, in semn de respect pentru regina Elisabeta (aceasta avea parul roscat si detinea cel putin 80 de peruci confectionate din par in aceeasi nuanta cu parul sau natural ). Perucile erau atat de cautate, incat se spune ca, pentru a se face rost de parul necesar confectionarii lor, se recurgea la o practica bizara: femeile defuncte erau tunse inainte de a fi inmormantate.
Alte regine din epoca impatimite de moda perucilor au mai fost: regina Mary a Scotiei (despre care se spunea ca, pe parcursul detentiei in Anglia, isi schimba peruca zilnic) sau Marguerite de Valois (se spune ca aceasta ar fi tinut la curtea sa numai sclave blonde, pentru a le lua parul si a-si face peruci). Alaturi de acestea, nu o putem exclude nici pe Caterina de Medici, care atunci cand vedea un par mai frumos decat al ei, avea obiceiul sa plateasca femei sarace pentru ca acestea sa se tunda si sa-i dea ei parul.
Nevoia de peruci devenise atat de acerba in epoca, astfel incat cei care le confectionau fusesera ridicati la rangul de adevarati mesteri. Peruchierii devenisera meseriasi indispensabili pentru persoanele de rang inalt. Realizarea perucilor se facea si din par de cal, dar cele din par natural erau preferate pentru usurinta cu care puteau fi stilizate.
Asa cum am vazut, peruca era o podoaba adorata in perioada renascentista, dar utilizarea sa va atinge apogeul in secolul al XVII-lea, sub influenta franceza. Dar despre acest aspect veti afla din urmatorul articol.
Postat de: Alina-Nedelcu Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010
istoria modei, istoria perucilor, evolutie, tendinte, moda-femei, ranguri regale, stil, look, lifestyle, traditii, obiceiuri
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa