Provence, o regiune viticola fascinanta (I)
Chiar daca toamna a venit, nu inseamna ca nu putem sa ne mai facem planuri de vacanta. De fapt, ar fi momentul oportun sa ne alegem o destinatie de unde sa ne bucuram de frumusetile acestui anotimp.
Unul dintre locurile in care toamna este parca mai blanda si mai frumoasa este regiunea franceza “Provence”, cunoscuta si pentru viile sale. Cultivarea vitei-de-vie este o indeletnicire straveche pentru localnici, iar vinurile din sudul Frantei sunt cunoscute in intreaga lume. Tot din pasiunea pentru vita-de-vie s-au nascut si unele manifestari artistice (serbari ale toamnei si festivaluri), care fac “deliciul” celor ce viziteaza zona, dar despre care vom afla in ultimele sectiuni ale articolului.
Pana atunci, va invit pe un “Drum al vinului” (ce se intinde de la Marea Mediterana pana la Oceanul Atlantic), traversand, pe dealuri pline de maslini si de vita-de-vie, doua dintre cele mai frumoase locatii din Provence: “Les Baux” si “Les Corbières”.
I. Provence - o “emblema” a cultivarii vitei de vie din Antichitate pana in prezent
Inca din secolul al II-lea, cand romanii au reusit sa ocupe inclusiv teritoriile din sudul Galiei, regiunea Provence a oferit conditiile necesare cultivarii vitei-de-vie. Astfel, climatul mediteranean si solul nisipos au favorizat extinderea rapida a viilor, in conditiile in care romanii fondasera deja cateva orase-port pe tarmul Mediteranei (cele mai cunoscute erau Fréjus, “Forum Julii” sau “Aquae Sextiae”). Datorita faptului ca romanii erau mari iubitori de vinuri, au decis ca pamanturile din sudul Galiei sa fie acoperite cu vita-de-vie, ajungandu-se pana la valea Rhon-ului, Beaujolais si Gascogne.
In perioada medievala, cultura vitei-de-vie a ramas o preocupare constanta pentru sudul Frantei. Marile abatii din regiune (precum cea din Marsilia, Cannes sau Nisa) aveau in grija plantatii de vita-de-vie, producand vinuri nu numai pentru consumul intern, ci si pentru nobilii ce locuiau in vecinatate.
Incepand cu secolul al XIV-lea, marile familii nobile, dar si regalitatea, au dorit sa intre in posesia viilor din Provence pentru a produce cele mai apreciate sortimente de vin de la acea data. Specialistii in domeniu sunt de acord ca, incepand cu acea perioada, Provence a inceput sa se dezvolte ca o regiune viticola de importanta europeana.
Si pe parcursul secolelor urmatoare cultivarea vitei-de-vie a ramas indeletnicirea de baza a locuitorilor din partea meridionala a Frantei. Grija deosebita pentru vita-de-vie a salvat de cateva ori recoltele de invazii de daunatori (cea mai cunoscuta fiind invazia de filoxera din 1880), ce ar fi putut compromite productia provensala de vinuri.
Ulterior, in secolul al XX-lea, cultivatorii au fost nevoiti sa infrunte si alte dificultati. Una dintre cele mai importante provocari a fost supraproductia. Pentru reglementarea situatiei s-a decis crearea asa-numitei “miscari cooperative” (mai multi producatori locali de vinuri s-au reunit pentru a gestiona in comun productia), dar si a “Institutului National de Control al Originii” (INAO, menit sa mentina procedurile traditionale de recoltare a strugurilor si de obtinere a vinurilor).
Odata cu aparitia Uniunii Europene, cand s-a impus producerea unor cote de vin (astfel incat sa se evita supraproductia si o concurenta neloiala intre producatorii europeni de vinuri), rolul INAO a crescut. Una din principalele sale misiuni a devenit cultivarea unor soiuri de vita de vie productive, care sa permita nu numai producerea unor sortimente traditionale de vin (“vinurile de tara”), ci si promovarea de noi sortimente pentru exporturile din afara UE. De asemenea, in ultimii doi ani, membrii INAO din Provence au decis sa isi orienteze productia catre vinurile “bio”, obtinute din soiuri de vita de vie crescute fara substante chimice.
II. Cele mai cunoscute regiune viticole din Provence - “Les Baux” si “Les Corbières”
Aflata in inima Alpilor din sudul Frantei, localitatea “Les Baux” este formata din 8 sate. Ofera vizitatorilor un peisaj special, in care alterneaza creste calcaroase cu dealuri acoperite cu maslini si vita-de-vie, dar si cu campii acoperite cu lavanda, ce se deschid catre Marea Mediterana. Aici se gaseste un castel-fortareata, catedrale, dar si vestigii ce dateaza din timpul stapanirii romane.
Dar cea mai importanta bogatie a zonei este, asa cum declara localnicii, vita-de-vie. Incepand cu anul 1995, producatorii de vin din satele ce compun “Les Baux” s-au reunit intr-o “Asociatie de Control al Originii” (AOC in limba franceza), cu rolul de a conserva soiurile autohtone de vita-de-vie, ce s-au putut dezvolta aici datorita conditiilor climatice speciale (prezenta vantului “mistral” si a temperaturilor medii anuale ridicate). In acelasi timp, din anul 2007, acestia au decis ca peste 85 % din suprafata cultivata cu vita-de-vie sa fie “bio”, iar culesul viei sa se faca preponderent manual (incepand cu jumatatea lunii august), urmand o traditie ce dateaza de secole. Aceste proceduri trebuie sa fie urmate pentru a obtine vinuri albe sau rosii de cea mai buna calitate.
Tot in partea de sud a Frantei se afla si zona viticola “Les Corbières”, cea mai intinsa din Provence. In cadrul celor 11 teritorii (ce se intind de la Marea Mediterana pana pe tarmul Oceanului Atlantic), culturile de vita-de-vie sunt plasate diferit, atat pe pante stancoase si aride, cat si pe dealuri unde sunt plantati pomi fructiferi si floarea-soarelui. De-a lungul timpului, aici au fost cultivate soiuri rezistente la conditii climatice destul de dure (cu veri foarte calduroase si secetoase), dar si unele aduse din strainatate (de exemplu, o specie de vita-de-vie din care se produce un vin alb, cu gust de caise coapte).
Cea mai cunoscuta varietate de vita-de-vie este “Carignan”, din ea producandu-se, printr-o metoda straveche (asa-numita “macerare a strugurilor cu carbune”), un vin rosu sau rosé, specific pentru aceasta regiune.
Ca si in “Les Baux”, producatorii lupta pentru conservarea procedurilor traditionale de recoltare si de obtinere a vinurilor, fiind si ei adeptii unor vinuri “bio”, care, chiar daca nu sunt produse in cantitati prea mari, sunt de o calitate superioara celor obtinute prin tehnicile moderne.
Postat de: Alina-Nedelcu Duminică, 09 Octombrie 2011
festival, vinuri, vita de vie, vinuri frantuzesti
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
“Ceramica de Manises” si “Tribunalul Apelor”- embleme ale culturii “Comunitatii Valenciene” (Spania)
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime