Carnavalul de la Rio de Janeiro (I) - un “regal” de dans, muzica si culoare

Daca am fi intrebati la ce anume ne gandim cand spunem “Brazilia”, putem avea urmatoarele variante: plaje insorite, cafea, samba si, bineinteles, carnaval. Acesta din urma este cel mai adesea asociat cu imaginea Braziliei, intrucat este o sarbatoare care a depasit demult granitele continentului sud-american, fiind asteptat cu nerabdare in toate colturile lumii.

Cum ne mai despart mai putin de doua saptamani pana cand se va da startul celei mai mari petreceri de peste an, am ales ca in urmatoarele randuri sa va vorbesc despre vestitul Carnaval de la Rio de Janeiro.


I. “Nasterea” celui mai mare carnaval din lume

Privind in istorie, vom constata ca originile Carnavalului de la Rio sunt mult mai vechi decat ne-am fi inchipuit. Inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand europenii au inceput sa-si faca simtita tot mai mult prezenta in “Lumea Noua”, in Brazilia a fost atestata pentru prima data un fel de petrecere, asemanatoare cu balurile mascate ale burgheziei din Paris. Mai tarziu, in 1723, portughezii originari din insulele Azore, Madeira si Capul Verde au ales ca pe teritoriul actualului Rio de Janeiro sa fie organizata, inainte de intrarea in Postul Pastelui, sarbatoarea numita “Entrudo” (o petrecere in strada, in timpul careia participantii se stropeau intre ei cu apa si aruncau cu lamai).

Timp de un secol, “Entrudo” a fost interzisa (din cauza dezordinii create), pana cand, in jurul anului 1870, la Rio au aparut primele “Cordões” (“cordoanele”, “sirurile”), mici grupuri de petrecareti ce umblau pe strazile orasului, dansand. Acestea au devenit atat de populare printre locuitorii orasului, incat in anul 1899 a fost creata prima muzica menita sa le acompanieze: “Ô Abre Alas!” (O, (veniti) sa umpleti aleile!”). Aceleasi “cordões” au stat la baza aparitiei “Cordão carnavalesco”, niste grupuri de oameni deghizati in tot felul de personaje (regi, regine, vrajitoare, tarani etc) care defilau pe strazile din cateva orase braziliene.

In zilele noastre, “cordões” sunt de fapt acele “Blocos” (grupuri de oameni ce se imbraca in costume si tricouri cu diverse logo-uri, dansand pe strazile din Rio de Janeiro), ce sunt o componenta distincta a carnavalului. “Blocos” sunt denumite in functie de grupul caruia i se adreseaza (de exemplu, deosebit de populare sunt cele dedicate celibatarilor), iar formarea lor incepe din diverse locatii ale orasului (baruri, plaje, piete etc). Ele se infiinteaza inca din luna ianuarie (de cele mai multe ori ies in strada pana in prima zi de sambata de dupa terminarea carnavalului), cele mai cunoscute fiind cele din Copacabana, Ipanema sau din Gradina Botanica.

Alaturi de influenta portugheza, “manifestarile” ce stau la originea carnavalului poarta si amprenta afro-americanilor. Odata cu expansiunea Imperiului colonial portughez  in America de Sud au fost adusi numerosi sclavi din Africa, care au “impregnat” cu elemente africane muzica, dansul si costumele specifice carnavalului. Spre exemplu, penele, plantele, tatuajele ce fac parte din “vestimentatia” carnavalului, tobele si chiar dansul “samba” (se spune ca termenul provine din Angola, unde se referea la miscari ce faceau parte din riturile legate de reproducere) au radacini adanci in cultura populara africana. Treptat, “samba” a devenit cel mai spectaculos element al Carnavalului de la Rio.

II. “Samba”- “motorul” dezvoltarii si al cresterii popularitatii Carnavalului de la Rio

La inceput, carnavalul nu avea o muzica specifica. In secolul al XIX-lea a aparut prima piesa ce ii era dedicata si care se numea “Cantec de mars” (“Marchinha”). Aceasta le insotea pe “cordões” in marsul lor pe strazile din Rio, fiind compusa de catre grupul “Rosa de Ouro” (“Trandafirul de Aur”). Primii ani ai secolului 20 impun o reinterpretare a acestei melodii, avand la baza imbinarea dintre traditiile portugheze si cele africane. In anul 1917 s-a inregistrat “Pelo Telefone”, o combinatie de ritmuri apropiata de samba de astazi.

In anii urmatori, in baza succesului inregistrat de spectacolele din timpul carnavalului, s-a ajuns la concluzia ca “samba” trebuia sa evolueze. Practic, aproape de jumatatea secolului trecut, s-a deschis prima scoala dedicata deprinderii acestui dans, ce va fi insotit, incepand cu acel moment, de un adevarat spectacol. Grupurile de dansatori urmau sa-si aleaga o tema specifica, un costum si un cantec care sa o reflecte. S-a spus ca noua “inventie” sta la originea paradelor de care alegorice din prezent, “deliciul” Carnavalului de la Rio.

Perioada anilor ’60 si ’70 a marcat transpunerea, in cadrul manifestarilor specifice carnavalului, a nemultumirilor claselor sociale de mijloc si de jos fata de transformarile politice si sociale. De multe ori, oamenii alegeau ca tema ce urma sa fie expusa in timpul carnavalului sa exprime un manifest, un pamflet, prin care sa fie “amendate” actiunile autoritatilor. De altfel, in 1972 a aparut o inregistrare de acest tip a unei scoli de samba (“Banda de Ipanema”) din Rio.

Treptat, varietatea ritmurilor si a melodiilor a condus la aparitia unor noi stiluri de samba, speciale pentru paradele din timpul carnavalului. Acestea au inceput sa fie gazduite de un loc special, “Sambadromul”, infiintat in anul 1984.  Defilarea scolilor de samba a devenit o adevarata traditie, fiecare avand un loc special in care sa-si etaleze momentul artistic. Dar astfel de spectacole nu ar fi complete fara evenimentele ce preced carnavalul si fara concursul ce desemneaza cea mai buna scoala de samba care s-a prezentat in “Sambadrom”. Despre acest subiect vom discuta insa in randurile urmatoare.

Nota obtinuta:
9.6 (10 voturi)
6364 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Joi, 03 Martie 2011

Etichete pentru acest articol:

carnavalul-de-la-rio, rio-de-janeiro, salsa


S-ar putea sa va intereseze si:

In jurul anului 2700 i.Hr. in timpul celei de-a Treia Dinastii, toti factorii existenti [..]
citeste si comenteaza
Cu totii stim ca pestele este un animal vertebrat, comestibil ce traieste in mediul [..]
citeste si comenteaza
Cand auzim pentru prima data numele “Mackinac”, imaginatia ne trimite in taramuri [..]
citeste si comenteaza
Atmosfera de Craciun deja isi croieste drum pe cararile timpului. Printre aroma de brad, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

An de an, in luna februarie, este aproape imposibil sa nu ne indreptam privirea catre Venetia, [..]
citeste si comenteaza
Daca am fi intrebati la ce anume ne gandim cand spunem “Brazilia”, putem avea urmatoarele [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am mentionat la finalul sectiunii anterioare, in urmatoarele randuri se va discuta despre [..]
citeste si comenteaza
Cum vremea concediilor a sosit, cei mai multi dintre noi aleg sa-si petreaca cel putin o parte a [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate