Provence, o regiune viticola fascinanta (II)

Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, in urmatoarele randuri vom afla cateva informatii despre cele mai importante festivaluri dedicate vinurilor din Provence. Acestea se desfasoara din iunie pana la sfarsitul lunii octombrie, fiind gazduite preponderent de localitatile mici, unde traditiile s-au consolidat de-a lungul secolelor.

Daca serbarile din timpul verii au in vedere in special celebrarea renumitelor vinuri ale sudului Frantei si degustarea acestora intr-un cadru festiv, inceputul toamnei sta sub semnul sarbatoririi momentului culegerii viilor, a primei prelucrari a strugurilor pentru a se obtine cele mai bune vinuri.

 

Cateva dintre cele mai cunoscute sarbatori ale vinului din Provence

Primul festival important din Provence este cel din orasul Bordeaux. Initial, acesta a fost programat la sfarsitul lunii mai, dar, in ultimii ani, organizatorii au decis ca acesta sa aiba loc in ultimul week-end al lunii iunie, pentru a se suprapune “Sarbatorii fluviului Garonne”. Totodata, s-a stabilit ca serbarile vinului sa se desfasoare odata la 2 ani, pentru a se da evenimentului o nota mai fastuoasa. Cele mai bune sortimente de vinuri bordeleze sunt aduse in standuri specializate, iar degustatori din lumea intreaga au sansa de a se delecta cu ele.

La editia de anul trecut s-a sarbatorit, in cadrul acestui festival, includerea orasului in patrimoniul mondial al UNESCO. Pe cheiul din asa-numita “Piata a Bursei” a fost montat un ecran urias, pe care puteau fi urmarite imagini legate de istoria vinurilor bordeleze, din vechime pana in prezent (sunt prezentate tehnici de culegere a viei si de producere a vinurilor, spatii de depozitare, precum si date legate de caracteristicile fiecarui tip de vin). De asemenea, locuitorii nu au uitat sa cinsteasca fluviul Garonne, considerat “izvorul” celor 4 anotimpuri, (fiecare anotimp, cu particularitatile lui, contribuie la dezvoltarea plantatiilor de vita-de-vie).

La miezul noptii, un foc urias de artificii, simbolizand vita-de-vie in toate anotimpurile, a luminat cerul din Bordeaux, coborand apoi pe malurile fluviului.

 

Nu trece mult timp si alt festival al vinului are loc in regiune. Este vorba de “Festivalul vinului de la Violès, ce se desfasoara pe 17 iulie. In cadrul acestuia, pe langa degustarea gratuita de vinuri, au loc si alte evenimente, atragatoare pentru turisti. Spre exemplu, grupuri folclorice din zona defileaza in piata centrala, un grup de cantareti acompaniati de tamburine canta in dialectul provensal, iar o formatie de jazz din oras intregeste atmosfera. Nu in ultimul rand, cei interesati pot vizita un fel de balci sau pot admira obiecte de artizanat (inclusiv costume populare realizate manual). La orele pranzului, se organizeaza si dejunuri in vie, la care se servesc branzeturi traditionale si, bineinteles, vinuri din productia locala.

www.fetedesvinsvioles.fr

 

Luna august este marcata de “Festivalul vinului de la Gaillac”, desfasurat intr-un parc vechi de 4 secole: parcul “Foucaud”. Aici sunt invitati peste 60 de producatori de vin din regiune, iar fermierii au sansa de a-si expune cele mai bune produse din recolta. Aproximativ 50 de mini-baruri sunt instalate la umbra copacilor pentru ca vinurile sa poata fi degustate intr-un cadru agreabil, la care contribuie si muzica formatiilor traditionale din Gaillac.

In ziua de duminica din timpul festivalului are loc si “mesa viticultorilor”, in incinta abatiei “Saint-Michel” din localitate. La incheierea acesteia, participantii sunt invitati la pranzul producatorilor de vin (organizati in “confrerii”), precum si la spectacolele (iluzionism, care alegorice, muzica traditionala, teatru stradal etc) din centrul localitatii.

Festivalul se incheie intotdeauna cu un spectaculos foc de artificii, ce simbolizeaza “Istoria vinului”. Tot atunci, cei mai buni producatori au sansa de a-si alege locul ( situat in cadrul “Frantei metropolitane”: fostele colonii franceze) unde vor trimite cel putin 6 sticle de vin.

 

In luna septembrie, pentru al doilea an consecutiv, viticultorii din regiunea Montpellier se reunesc in cadrul “Sarbatorii vinului de la Château d’Assas. Chiar din prima zi, viticultorii si familiile lor, “inarmati” cu galeti si foarfeci, incep sa culeaga strugurii. Dupa 2-3 ore, acestia fac o pauza si servesc o gustare, acompaniata de vinuri rosé (din recolta de anul trecut).

La ora 12.00, femeile pregatesc un aperitiv, la care sunt invitati de obicei prietenii cei mai apropiati ai familiei. Catre ora 14.00, se ia un dejun al producatorilor de vin, unde se servesc cele mai scumpe vinuri. Atunci cand vremea este nefavorabila, mesele sunt organizate in crame.

Ca si in cazul celorlalte serbari, seara sunt lansate focuri de artificii, iar formatii sau ansambluri folclorice defileaza pe strazile oraselului Assas, desavarsind atmosfera festiva.

 

In fine, sezonul culesului vitei-de-vie este completat de “Serbarile Vitei-de-vie din Languedoc-Roussillon” (situata in extremitatea sudica a Frantei, la Marea Mediterana). Pe parcursul lunilor septembrie si octombrie, locuitorii din regiunea Languedoc sarbatoresc pentru a marca faptul ca recoltarea vitei-de-vie este in plin sezon.

Sarbatoarea are origini stravechi (din vremea romanilor), demonstrand ca tehnologiile moderne nu au reusit sa inlocuiasca total tehnica manuala de culegere a strugurilor, despre care localnicii spun ca asigura cel mai bun vin (prin pastrarea tuturor calitatilor strugurelui). De altfel, tanara generatie este educata in acest spirit, in contextul in care, in fiecare saptamana, elevii sunt trimisi la crame si la producatorii de vin din localitatile vecine pentru a a afla cat mai multe despre meseria de viticultor.

Tot din aceasta perspectiva, trebuie mentionat faptul ca cea mai cunoscuta traditie a acestor sarbatori este momentul in care copiii sunt invitati sa intre intr-o galeata uriasa, unde trebuie sa zdrobeasca (cu picioarele) strugurii. La sfarsit, din strugurii zdrobiti se obtine “vinul copiilor”, ce va fi distribuit participantilor la acest moment. Copiii si adultii vor forma apoi cozi, care se intind pana spre plaje (cele mai multe localitati din zona au iesire la Marea Mediterana), de unde apare, dinspre mare, un vaporas incarcat cu struguri. Atunci petrecerea poate incepe.

Producatorii, impreuna cu familiile si prietenii, organizeaza mese festive, de la care nu lipsesc cele mai populare sortimente de vin. In plus, odata cu venirea serii, participantii se indreapta catre tarmul marii si petrec toata noaptea, degustand vinuri si ascultand muzica traditionala.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
5903 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Sâmbătă, 08 Octombrie 2011

Etichete pentru acest articol:

festival de vin, festivaluri franta, cele mai bune vinuri


S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru cei mai multi dintre noi, notiunea de “sami” are o rezonanta oarecum exotica, [..]
citeste si comenteaza
Progresele inregistrate pe scara larga in secolul al XVIII-lea (cunoscute sub numele de [..]
citeste si comenteaza
Cand spui “toamna”, este aproape imposibil sa nu o asociezi cu aroma prunelor coapte, [..]
citeste si comenteaza
Din cele mai vechi timpuri, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Din cele mai vechi timpuri, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti din Panteonul [..]
citeste si comenteaza
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati sa-si valorifice calitatile fizice si sa-si [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, in urmatoarele randuri vom afla cateva informatii [..]
citeste si comenteaza
Progresele inregistrate pe scara larga in secolul al XVIII-lea (cunoscute sub numele de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate