Ciocolata: o „poveste” de succes (I)

pfd-ciocolata

„Ciocolată”:  termen sinonim cu desfatare, energizare, deliciu. Ce poate fi mai bun decat să te delectezi cu o bucatica din unul dintre cele mai populare deserturi, care nu te dezamageste nici dupa o zi solicitanta de munca, dar nici dupa o zi agreabila, petrecuta alaturi de cei dragi? Dar cati dintre noi stiu ca ciocolata, asa cum o stim astazi, era asociata in trecut cu o bautura obtinuta din boabe de cacao, amestecata cu diverse ingrediente (cele mai cunoscute fiind mirodeniile sau laptele)? De aceea, in urmatoarele articole vom face cunostinta cu formele pe care aceasta le-a cunoscut de-a lungul timpului.

I.1. Ciocolata in vremurile vechi - „hrana a zeilor” si bautura a regilor

Nicio „istorie” a ciocolatei nu poate face abstractie de faptul ca, pana in secolul al XVIII-lea, ciocolata se reducea exclusiv la denumirea unei bauturi din cacao, nefiind cunoscute procedurile de obtinere a acesteia in forma solida. In acest sens, se poate spune ca „parintii” unei asemenea bauturi au fost populatiile bastinase din America Centrala, aztecii si mayasii. Ulterior, asa cum vom vedea pe parcurs, „secretul” ciocolatei a fost preluat de spanioli si adus in Europa.

Sa vedem, pentru inceput, etimologia cuvantului „ciocolata”. Populatiile amerindiene mentionate mai sus considerau ca boabele de cacao (ingredientul esential al bauturii „ciocolata”) proveneau dintr-un copac sfant (arborele de cacao), numit „Madre Cacao” („Mama Cacao”). Mayasii credeau urmatoarele: „Ka’ kau” a fost creat de zei si daruit lor pentru a se bucura de el. De aceea, in fiecare an ei celebrau acest arbore, iar in „cinstea” lui „Kakahuatl” (zeul Cacao) ofereau diferite jertfe. Si aztecii vedeau arborele de cacao ca pe ceva sacru, un dar al zeilor pentru oameni, iar boabele de cacao erau percepute ca „hrana a zeilor”. Acesta este motivul pentru care cele doua populatii foloseau boabele de cacao (alaturi de acestea se adaugau apa si chili) in prepararea unei bauturi, ca produs de baza in ritualuri precum cele legate de nastere, de nunta sau inmormantare. Dovezi legate de existenta acestor obiceiuri au fost furnizate de sapaturile arheologice din America Centrala, care au scos la iveala vase de ceremonial, in care se tineau boabele de cacao, transformate ulterior in bautura, pudra sau un fel de terci.

Importanta boabelor de cacao era esentiala atunci si pentru ca acestea au fost folosite inclusiv ca moneda in schimburile comerciale dintre mayasi, azteci si olmeci. Cu ajutorul comercializarii boabelor de cafea se achizitionau diferite produse, de la hrana sau podoabe pana la sclavi. Monopolul comertului cu cacao era detinut insa de elite (nobili, samani, razboinici sau negustorii bogati), ei fiind cei care au adus in prim-plan cultivarea arborilor de cacao, in contextul in care arborii „salbatici” nu mai puteau asigura necesarul de boabe.

Odata cu patrunderea conchistadorilor spanioli pe teritoriul actual al Mexicului si Guatemalei, termenul „ciocolata” va patrunde si in vocabularul european. Demn de retinut este faptul ca acest cuvant este rezultatul amestecului dintre limba spaniola si dialectele mayas si aztec. Astfel, in limba mayasilor exista denumirea de „Chocol” (fierbinte), iar in dialectul aztec cuvantul „Atl” (apa). Prin alaturarea celor doua cuvinte de catre spanioli s-a format termenul „Chocoatl”, ulterior devenit „Chocolate”, ce se referea la o bautura fierbinte, obtinuta din boabe de cacao, alaturi de care se adaugau: chili, apa, unt de arahide, miere sau flori uscate, provenite din arbori exotici.

Europenii au intrat pentru prima data in contact cu aceasta bautura in secolul al XVI-lea, datorita descoperirii Americii. Primul european care a luat cunostinta de existenta arborelui de cacao a fost Cristofor Columb. Tot el este cel care a adus prima data boabe de cacao in Spania, iar bautura obtinuta din ele a fost atat de apreciata de regii de atunci (Ferdinand si Isabela), incat in 1585 a ajuns in Europa primul transport de boabe de cacao in scop comercial.

La sfarsitul secolului al XVI-lea, bautura din boabe de cacao era apreciata mai ales pentru virtutile sale terapeutice. Se credea ca „ciocolata” este un bun tratament pentru afectiunile digestive, pentru cataracta, dar si pentru revigorarea intregului organism. Tot in acea perioada, spaniolii schimba „reteta” ciocolatei preluata de la azteci. „Ciocolata” se servea impreuna cu putin zahar si cu lapte (pentru atenuarea gustului amarui al boabelor de cacao), iar in loc de chili se adauga un alt condiment ajuns in Europa datorita marilor descoperiri geografice: vanilia.

Pe parcursul unui intreg secol, preferinta pentru noua bautura se raspandeste si in alte state europene, fiind o delicatesa a nobililor si  a regilor. De exemplu, cererea pentru „ciocolata” era atat de mare in Franta, incat francezii nu se mai multumeau doar cu achizitionarea boabelor de cacao de la spanioli. Ei si-au cultivat proprii arbori de cacao in coloniile din Caraibe, plantatiile de acolo fiind intretinute cu ajutorul sclavilor.

Gustul „ciocolatei” cucerise si Anglia, astfel ca, la sfarsitul secolului al XVII-lea, la Londra s-a deschis prima „casa” a ciocolatei, unde aceasta se servea sub forma unei bauturi cu lapte. Aceasta „reteta” fusese adusa in Anglia de catre un fizician, care o pregatise in timpul unei sederi in Jamaica, dorind sa schimbe traditionala bautura a bastinasilor.

Odata cu progresele inregistrate in economie si societate, ciocolata a inceput sa-si modifice formele de existenta. Cu ajutorul noilor tehnologii se va obtine ciocolata in stare solida, alaturandu-se treptat bauturii cu acelasi nume. Despre aceasta evolutie vom afla insa in urmatorul articol.

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
7181 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Vineri, 03 August 2018

Etichete pentru acest articol:

istoria ciocolatei, ciocolata de casa, tort de ciocolata, descoperirea ciocolatei, fantana de ciocolata, ciocolata fierbinte, ciocolata


S-ar putea sa va intereseze si:

Trecerea dintre ani este un moment asteptat de toata lumea din varii motive, superstitii, [..]
citeste si comenteaza
A inceput luna decembrie, numita si luna cadourilor pentru ca pe 6 decembrie este Mos [..]
citeste si comenteaza
Desi nu cu mult timp in urma “vizitam” impreuna “Tara Soarelui - Rasare”, [..]
citeste si comenteaza
In fiecare an, in preajma sarbatorilor ce vin, fie Craciun, Paste sau Rusalii ne punem [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Craciunul bate la usa, asa ca fiecare dintre noi se gandeste cum sa petreaca cat mai frumos cea mai [..]
citeste si comenteaza
“Instrumentarul” necesar prepararii ceaiului Chiar si prepararea celui mai simplu ceai japonez [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, vom face o scurta incursiune in continutul celui mai [..]
citeste si comenteaza
Inca din secolul al XV-lea, fabricarea mastilor speciale pentru carnavaluri devine o ocupatie din [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate