Toamna canadiana - culori incantatoare, peisaje deosebite

Luna octombrie este, de obicei, luna in care toamna isi intra cu adevarat in drepturi. Incercand sa facem abstractie de zilele mai scurte si mai ploioase, ceea ce ne place in octombrie este coloritul frunzelor, care devine si mai special in lumina soarelui de toamna. 

Daca ne planuim cumva o vacanta “intarziata”, merita sa stim ca unul dintre locurile in care toamna este parca mai frumoasa ca oriunde este Canada. Dat fiind faptul ca aceasta este o tara cu o vegetatie bogata si variata, canadienii au mare grija, in fiecare an, sa “monitorizeze” cu grija procesul de colorare al frunzelor, in functie de regiuni si de perioade. Prin acest procedeu, ei se asigura ca turistii sunt bine informati cu privire la locurile in care splendorile toamnei sunt deja prezente, pentru a decide pe care sa le viziteze mai intai.

Cu toate acestea, nu este usor sa te hotarasti ce anume sa vizitezi, intrucat peisajele sunt peste tot minunate. Asa ca, pe parcursul acestui articol, am decis sa va invit la un periplu prin toamna canadiana, in doua dintre cele mai cunoscute regiuni: Ontario si Québec.

 

I. Colorarea frunzelor - un fenomen pe cat de obisnuit, pe atat de putin inteles

Principala cauza a colorarii frunzelor toamna nu este scaderea brusca a temperaturii (asa cum suntem tentati sa credem adesea), ci diminuarea cantitatii de lumina solara, ca urmare a scurtarii zilei. Practic, frunzele contin clorofila, “pigmentul” care absoarbe energia solara, declansand procesul de fotosinteza. In momentul in care frunza primeste mai putina lumina, ea isi “fabrica” un fel de pete galbene. In plus, scaderea temperaturii aerului favorizeaza si reducerea elementelor nutritive din frunze, accentuand ingalbenirea acestora.

O particularitate a arborilor din Canada (in special a artarilor) este legata de faptul ca frunzele acestora “obisnuiesc” sa stocheze o cantitate mai mare de substante nutritive, transformandu-le in asa-numitii “antocianini”. Acestia sunt cei care, sub actiunea frigului din timpul noptilor, dar si a zilelor calduroase, confera frunzei de artar acele nuante speciale, ce merg de la portocaliu pana la rosu intens sau chiar violet, spre incantarea celor ce au sansa sa le admire.

 

II. Regiunea Ontario – un loc aparte, in care toamna merita descoperita

Interesul locuitorilor acestei regiuni pentru venirea toamnei este atat de mare, incat, in fiecare an, este intocmit un fel de “Raport al toamnei”, care indica modul in care fenomenul colorarii frunzelor se deruleaza in cadrul provinciei.

Conform datelor furnizate de raportul publicat chiar luni, pe 17 octombrie, reiese faptul ca, in toata provincia, arborii s-au colorat in cea mai mare parte, cu unele decalaje, in functie de particularitatile climatice. Desigur, cei mai colorati copaci se afla in nordul Ontario, in conditiile in care prima parte a lunii octombrie a fost caracterizata de zile caldute si insorite, iar sfarsitul de saptamana a fost, ca si la noi in tara, marcat de zile reci, cu ploi si vanturi puternice. Cei care viziteaza Ontario vor putea admira in special arbori cu frunze in nuante de rosu.

In “Central Ontario” predomina arborii colorati in tonuri palide de galben, portocaliu si rosu, in conditiile unor ploi abundente si a cetii. Cu toate acestea, localitatile Collingwood, Thornburry sau zona Meaford se remarca prin padurile multicolore, ce se oglindesc in apa lacurilor de acolo.

“East Ontario”, unde vremea a fost destul de instabila, se poate “lauda” cu artari in tonuri puternice de rosu, care strajuiesc atat soseaua ce merge de-a lungul fluviului St. Laurence, cat si tinutul “Prince Edward” sau rezervatia naturala “Sager”.

In sfarsit, in sudul regiunii Ontario, unde temperaturile nu au fost atat de scazute, culorile frunzelor nu sunt atat de puternice, dar uimesc prin luminozitatea lor. Cine doreste sa se convinga de acest lucru poate vizita Valea Beaver, Hockley sau Gradina Botanica Regala din orasul Burlington. In oricare dintre aceste locuri, peisajele impresioneaza prin amestecul de galben, portocaliu, ruginiu si verde.


 

III. Québec-ul: acolo unde toamna canadiana se arata in toata splendoarea

Inca de la jumatatea lunii septembrie si pana in noiembrie, copacii din Québec imbraca cele mai diverse culori, spre incantarea celor ce ajung aici.

Procesul propriu-zis de colorare a frunzelor poate incepe din ultimele zile ale lunii august si continua pana la jumatatea lunii octombrie, fiind influentat, ca si in celelalte regiuni canadiene, de “capriciile” vremii. Indiferent de “viteza” acestui fenomen, imensele paduri ale Québec-ului isi schimba straiele si ne imbie la lungi plimbari in aer liber pentru a avea ocazia sa ne bucuram de “comorile” zonei: cladiri de patrimoniu, parcuri, poduri, rauri, lacuri, cascade, rezervatii naturale etc. Nu in ultimul rand, o alta modalitate agreabila de a cunoaste frumusetea toamnei canadiene este practicarea unor sporturi, precum alpinismul sau canotajul.

Per ansamblu, cele mai spectaculoase peisaje de toamna din Québec pot fi regasite in regiunile Gaspésie, l’Estrie, Mauricie, l’Outaouais, pe malurile lacului “Saint-Jean” si ale fluviului “Saint-Laurent”, in Muntii Appalachi sau chiar in capitala regiunii. Culorile care predomina in aceste zone sunt purpuriul, violetul si ruginiul, intrucat cele mai multe paduri de foioase sunt formate din artari.

Sper ca prin informatiile furnizate v-am convins de unicitatea toamnei canadiene si v-am oferit, macar virtual, posibilitatea de a colinda prin padurile multicolore de artari.

Totodata, m-as bucura daca am reusit sa va reamintesc faptul ca toamna nu este un anotimp al tristetii, ci un anotimp plin de culori deosebite, care ne poate oferi momente frumoase pana la venirea primaverii.

Nota obtinuta:
8.3 (28 voturi)
9051 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Joi, 27 Octombrie 2011

Etichete pentru acest articol:

toamna-canadiana, peisaje-toamna


S-ar putea sa va intereseze si:

„Ciocolată”: termen sinonim cu desfatare, energizare, deliciu. Ce poate fi mai bun [..]
citeste si comenteaza
A inceput pregatirea pentru Anul Nou sau Revelionul cum mai este cunoscut. De Revelion se [..]
citeste si comenteaza
Am iubit intotdeauna arta si am admirat artistii. Prin arta se transmite emotie, traire, [..]
citeste si comenteaza
Opera de arta are menirea de a bucura sufletul prin intermediul ochiului si de a aduce, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Craciunul bate la usa, asa ca fiecare dintre noi se gandeste cum sa petreaca cat mai frumos cea mai [..]
citeste si comenteaza
Inca din secolul al XV-lea, fabricarea mastilor speciale pentru carnavaluri devine o ocupatie din [..]
citeste si comenteaza
Cum sarbatoarea Anului Nou se apropie, va propun sa facem o incursiune intr-un obicei romanesc [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am mentionat la finalul sectiunii anterioare, in urmatoarele randuri se va discuta despre [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate