Samuraii - de la adevarati razboinici la creatori ai unor norme de comportament valabile si astazi
Ideea de a aborda o astfel de tema a aparut dupa ce am revazut filmul “Ultimul samurai” (cu Tom Cruise in rolul principal), avand ocazia de a afla lucruri inedite despre o categorie sociala care a dominat istoria Japoniei timp de mai multe secole. Am fost fascinata de traditiile stravechi, ce au devenit treptat legenda, fiind si in prezent simboluri ale civilizatiei nipone. De aceea, mi-am propus sa incep cu o mica istorie a samurailor, urmata de prezentarea semnificatiei celui mai important cod de comportament japonez (“Bushido”).
I. Aparitia si evolutia unei noi categorii sociale: samuraii
Inca din preajma anului 1000 (era noastra), o mare parte a barbatilor japonezi detineau arme, fiind “angajati” ca luptatori in armata nationala. Acestia erau scutiti de plata unor taxe, avand diferite ranguri. Cei ce erau de prim rang erau consilieri ai imparatului, iar cei din rangul al V-lea sau al VI-lea se numeau “samurai”, fiind “slujitori” ai acestuia. Treptat, au primit si o alta atributie: paza pamanturilor fermierilor. Initial au fost numiti “saburai”, fiind luptatori specialisti in arte martiale, dar in general analfabeti. Situatia lor a ramas neschimbata pana in secolul al XIV-lea.
Pe fondul confruntarilor armate dintre clanurile de samurai si nobilime, dar si a invaziilor mongolilor sau coreenilor, samuraii s-au vazut nevoiti sa-si schimbe statutul. Cei mai multi au format aliante sau au devenit un fel de “functionari”, aflati in subordinea unor lideri politici (asa-numitii “daimyo“). Din acest motiv, au inceput sa fie preocupati de educatie, intrucat li se cerea sa stie sa citeasca si sa scrie pentru a avea acces la invataturile filosofilor chinezi Confucius si Mencius. Aceste exigente i-au determinat sa initieze norme de comportament menite sa asigure ordinea publica. Astfel, sunt create primele reguli ce se vor numi “Bushido”. Desigur, samuraii nu si-au uitat misiunea de luptatori, perfectionandu-si armele si tehnicile de lupta.
Odata cu aparitia unor noi reguli de lupta (ce presupuneau ca samurailor invinsi sa le fie confiscate averile, fiindu-le impusa chiar sinuciderea pentru a-si “rascumpara” eventualele greseli fata de imparat si guvern), samuraii au adoptat si alte norme de comportament, bazate pe respectarea stricta a datoriei fata de superiori (imparat, functionar de rang superior etc.) si pe invataturile confucianiste. Samuraiul nu mai era doar un razboinic, ci si un purtator al unor valori morale superioare, ce vor fi insa recunoscute pe deplin in secolele urmatoare.
II. Originea codului “Bushido”
“Bushido” reprezinta un cod moral initiat de samurai in perioada medievala, bazandu-se pe traditia japoneza si pe alte influente religioase, cum ar fi budismul Zen si confucianismul.
Din perspectiva traditiei nipone, trebuie adusa in discutie religia sintoista. Aceasta din urma a fost cea care a introdus in “Bushido” ideile de loialitate si de patriotism, intrucat s-a nascut din invataturile strabunilor. Pentru acestia, familia imperiala era esenta intregii natiuni, iar imparatul era considerat intruchiparea lumii ceresti, divine, coborata pe pamant. Samuraiul avea misiunea de a se supune imparatului sau altor lideri (este vorba de “daimyo”), afisand o loialitate puternica si sacrificandu-se pentru pamantul japonez, daruit de stramosi.
Conform influentei budiste, samuraii nu trebuiau sa se teama de moarte, intrucat dupa moarte urma o noua viata. De asemenea, prin intermediul acestei credinte, razboinicii puteau medita pentru a se cunoaste mai bine, pentru a-si invinge slabiciunile si temerile care i-ar putea dezavantaja in lupta.
Ideologia confucianista se referea la realizarea unei armonii intre lumea oamenilor si Univers, prin promovarea unor valori morale care trebuiau adoptate de orice samurai. Cele mai importante dintre ele se refera la dreptate, bunavointa, dragoste, sinceritate, autocontrol, urmand sa faca parte din viata de zi cu zi a unui samurai. Cu ajutorul acestora, luptatorul devenea apt sa indure orice, nelasandu-se prada deznadejdii sau altor ganduri ce l-ar fi putut distrage de la lupta.
Notiunea de “Bushido” a fost utilizata prima data in timpul unui razboi civil din secolul al XVI-lea, cunoscand diverse modificari in functie de pozitia ocupata de samurai pe treptele ierarhiei sociale. Ceea ce a ramas neschimbat de-a lungul vremii se refera la promovarea unui spirit martial, ce includea abilitati fizice si militare deosebite, menite sa asigure curajul in lupta cu inamicul.
In secolul al XVII-lea, samuraiul era privit ca “omul superior”, model pentru celelalte clase sociale. In acest context, comportamentul sau trebuia sa fie ghidat de insusiri precum bunavointa, corectitudinea, loialitatea, mergandu-se chiar pana la renuntarea oricarei initiative individuale. Obedienta fata de autoritati era atat de mare, incat samuraiul (ca principal aparator al securitatii puterii) ajungea chiar sa-si ia viata pentru a-si “rascumpara“ eventualele greseli pe care le-ar fi comis fata de imparat sau alte autoritati.
Incepand cu jumatatea secolului al XIX-lea, samuraii au inceput sa fie din ce in ce mai discreditati. Odata cu venirea la putere a imparatului Mutsu Hito (adept al occidentalizarii Japoniei), aceasta categorie sociala a fost abolita in mod oficial. In ciuda acestui fapt, normele prevazute in cadrul “Bushido” au inceput sa fie cunoscute de intreaga natiune, in special cele vizand loialitatea fata de autoritati, modestia si curajul. Practic, istoricii sunt de parere ca aceste valori, imbinate cu modernizarea societatii in toate sectoarele, au influentat in mod covarsitor dezvoltarea fara precedent a “Tarii Soarelui - Rasare”.
Avand in vedere cele spuse, va invit ca in urmatoarea sectiune sa aflam mai multe detalii despre normele cuprinse in “Bushido”.
Postat de: Alina-Nedelcu Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
samurai, Japonia, traditii japoneze, cultura japoneza, obiceiuri, lupta dreapta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?