Traditia unui moft: haine si culori

Femeia nu pare sa fie cea care sufera de o eventuala discriminare in urma departajarii sexului slab de cel puternic. Din contra, la acest moment, ea obtine grija, atentia si protectia de care are nevoie din partea barbatului, dar si aspectul inerent sexului frumos. Si acest aspect este interpretabil, dar nu precis.

Apar presupozitiile de orice tip, de la cei care se raporteaza la conformitatea cu care se perpetueaza orgoliul si spiritul unei natii, pana la cei care observa arta si esteticul tinutelor traditionale, care nu doar ca exprima cultura si personalitatea locuitorilor, prin simbolismul tesaturii, al modelului si al culorilor, dar care pun in mod vadit in valoare frumusetea toposului. Este un concept estetic cu o oarece functie vulnerabilizanta in concursul formelor unui fond cultural si politic diferit de abordare si reprezentare la fiecare civilizatie.

Daca luam in considerare originea preponderent medievala a modelului continuat si astazi ca traditional, intelegem ca semnificatiile initiale sunt folosite in continuare in semiotica locala si internationala a costumelor. Haina il face pe om si, de aceea, portului traditional i s-a acordat o atentie minutioasa, fiind, pana la depasirea barierelor de limba, principalul ambasador al unei natii. Totodata, este si cartea de vizita, ospitalitatea unui popor observandu-se, dupa manierele fiecaruia, si  dupa impresia creata de imbracamintea purtata, care lasa mai mult sau mai putin loc unor simpatii, unor coincidente si compatibilitati in viziune si scop.  Iata cum, inca dinaintea lui Madeleine Albright, prima femeie ministru de externe al SUA, care a realizat un limbaj superior hainelor, prin enigmaticele brose purtate cu o rationalitate incitanta, hainele au constituit un important cod diplomatic.

In aceasta politica de promovare si delimitare a locului, femeia are un important rol in magnetismul fiecaruia, fiind protagonista celor mai multe nostalgii ale barbatilor. Acesti barbati continua sa le ravneasca odata intorsi in patria lor cand isi deapana amintirile, intr-o lume diferita sau extrem de diferita. Insa, orice calatorie inseamna o imbogatire culturala si, femeia acelui loc, o sursa de inspiratie care contribuie mult la raspandirea frumusetii taramului respectiv, ca o ambasadoare care isi demonstreaza deosebita iscusinta de a duce mai departe povestea locului sau, in absentia, intr-un proces de continuitate istorica si pe distante geografice.

Daca vorbim si de un avantaj de care femeile profita din plin sau de un moft devenit intre timp, organizarea tinutei in cel mai atractiv mod, desigur, in functie de cultura si perceptii, in diferitele tari ale lumii, femeia se bucura de posibilitatea de a se aranja, de a aduce in tinuta ei culoare, podoabe si ... tentatie.

 

Pentru a prezenta o parte din costumele traditionale ale femeii, este interesant sa amintim cateva modele:

In subcontinentul indian - Bangaldesh, Bhutan, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Maldive-, femeia poarta sari, un vestmant de 4-9 metri lungime ce poate fi infasurat in jurul corpului in mai multe stiluri. Cel mai adesea, sari este infasurat in jurul taliei si urca pe unul din umeri. De obicei, este purtat peste un jupon. Bluza poate fi fara spate. Sari este motivul unei accesorizari opulente, cu multe piese din oglinzi si multa broderie. Imbracamintea de nunta a unei indience este tot un sari, rosu, o traditie care incepe inca din istoria pre-moderna a Indiei.

Mundum Neriyathum este cel mai vechi model ramas din vechiul saree, care acoperea doar partea de jos a corpului, o rochie traditionala a femeii din Kerala, sudul Indiei. Piesa de baza este mundu, un vestmant si neriyathu este partea de sus.

Salwar Kameez este purtat in nordul Indiei si este o tinuta compusa din salvari, o tunica si o esarfa.

 

In Turcia, traditional se poarta salvarii sau pantalonii bufanti, cazuti. Sunt in culori deschise si au imprimeuri cu flori. Tinuta este formata din gömlek, bluza si salvarii sau entari, rochia. 

 

In America Latina, imbracamintea este formata din fusta, o tunica fara maneci, numita huipil, o capa scurta pe umeri, numita quechquemitl  si un gen de sal, numit rebozo.

 

In Suedia, istoria arata ca Regina Silvia introduce costumul national care, pentru a conferi unitatea si mandria nationala, este in albastru si galben, cuorile steagului suedez. Tinuta traditionala era croita in casa. Femeia purta sort, esarfa, boneta si sacosa. Sorturile erau lungi, peste fuste apaltizate. Esarfele si bluzele din in, matase sau lana erau decorate cu o broderie bogata.

Aceste cateva exemple confirma mult din teoria care spune ca preocuparea pentru infatisare apartine femeilor, cu metrosexualul subsecvent, barbatul care atribuie, si el, o buna parte din timp aspectului si stilului.

 

Sunt anumite culori, de asemenea, care explica mult din pozitia privilegiata a femeii prin stilul traditional care permite inca din aceasa etapa adularea ei. In America de Nord si in toata Europa, albastrul este cel mai purtat, fiind apreciat pentru multele conotatii pozitive ca increderea, pacea, securitatea. De aceea, in Grecia, Turcia, chiar si Iran, amuletele albastre apara contra deochiului. In Ucraina, simbolizeaza sanatatea si, in cultura Hindusa, este asociat cu Krishna care intruchipeaza dragostea si bucuria divina. In Mexic, verde este culoarea independentei, in Orientul Mijlociu, simbolizeaza fertilitatea. In India, rosul este asociat cu puritatea, senzualitatea si spiritualitatea si in Egipt inseamna noroc.

 

Cum femeia este privilegiata sa poarte gama cea mai mare de culori si modele, in prezent totul pare si se degradeaza pana la ideea de moft din perspectiva barbatului. Insa, el uita ca doar moda este trecatoare si ca stilul ramane, cu schimbari profunde si durabile. 

 

Un articol de: Cassandra Petrescu

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
1874 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 25 Iulie 2016

Etichete pentru acest articol:

istoria costumului traditional, costume traditionale in lume


S-ar putea sa va intereseze si:

Trecerea dintre ani este un moment asteptat de toata lumea din varii motive, superstitii, [..]
citeste si comenteaza
In credintele poporului roman, ziua de 3 martie a fost sarbatoare traditionala a capului [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, in urmatoarele randuri vom afla cateva [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Inelia Benz si Teal Scott : doua femei in slujba umanitatii. Destinele maestrilor spirituali si [..]
citeste si comenteaza
Ani la rand am cautat barbatul ideal. Imi imaginam ca trebuie sa aiba unele trasaturi comune mie, [..]
citeste si comenteaza
Dragostea este recucerirea unei fericiri de altadata, din timpurile in care nu exista dualitate! [..]
citeste si comenteaza
Esti ca unica frunza dintr-un copac, Ce-n viata lui a cautat perfectiune.... [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate