Mit sau realitate?

Inca din primii ani de scoala, de la orele de istorie ne raman tiparite in memorie doua denumiri asociate: via Appia si catacombele. Daca despre primul termen trebuie sa cercetam, sa cautam detalii sau chiar fotografii, cea de-a doua notiune ne ramane tiparita in memorie, poate chiar facem legatura cu martiriul crestin.

Via Appia

La iesirea din Roma gasim doua Via, Via Nuova si Via Antica. Via Appia este cea mai veche sosea ce uneste Roma de marile Adriatica si Ionica, trecand peste Muntii Apenini, cu o latime ce trecea in multe locuri 10 m si cu variante. Orasul Brindisi - port si principala poarta de legatura cu Orientul este situat la capatul sudic al drumului. De asemenea, Via Appia Antica lega Roma cu regiunea Puglia, renumita insa din antichitate pentru bogatiile si produsele sale agricole. Aceasta faimoasa artera de circulatie a avut si o importanta deosebita in cuceririle facute de romani, prin razboaiele purtate in celelalte tinuturi meridionale ale peninsulei.

Cimitirile subterane

La iesirea din Roma, de-a lungul soselei Via Appia Antica se gasesc Catacombele, de fapt, cimitirele subterane taiate in lut vulcanic. Functia lor a fost aceea de morminte suprapuse, dispuse unele sub alatele si grupate dupa dimensiuni, categorii sociale, rang religios etc. Mai tarziu acestea au servit drept refugiu pentru crestini. In perioada persecutiilor, crestinii au facut din catacombe un loc de intalnire, de rugaciune si adapost. Marturii ale locuirii catacombelor de catre crestini sunt inscriptiile, altarele si scriptele unor sfinti. Trebuie sa precizez, ca astazi catacombele care se viziteaza au mormitele goale, osemintele fiind depozitate in locuri special amenajate. Construite pentru a ocupa suprafete cat mai mici din cimitire, intr-un loc in afara terenurilor mlastinoase ale Romei, catacombele dovedesc geniul creator si spiritul pragmatic al romanilor. Dar tin sa subliniez importanta catacombelor pentru crestinii acelor vremuri, ele reprezentand practic un loc de adapost, pana in anul 313, cand imparatul Constantin acorda libertate cultului crestin.

Catacombele (au ca origine cuvantul grecesc cymba) sunt morminte construite dupa modelul sirian si etrusc, in lungul galeriilor subterane pana in secolul al IX-lea, devenite loc de pelerinaj si mai apoi uitate. Au fost redescoperite in anul 1578 din intamplare. Catacombele si Basilica San Sebastiano situate tot in Via Appia Antica la aproximativ 1 km de cele mentionate mai sus au fost cunoscute si accesibile cu mult inaintea secolului al XIX-lea. Biserica face parte din cele sapte biserici vizitate in pelerinaje. La jumatatea secolului al III-lea violentele persecutii ii vor determina pe crestini sa transporte in secret moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (care astazi se gasesc in Biserica cu acelasi nume), in aceste catacombe. In memoria lor, in secolul al IV-lea, imparatul Constantin construieste o biserica numita: Basilica Apostolorum, (Biserica Apostolilor). Biserica Sf. Sebastian a fost inchinata martirului Sebastian, pentru mormantul caruia Antonio Giorgetti a sculptat o frumoasa statuie.

Despre catacombe si despre rolul lor in istoria religiilor se pot face ample expuneri. Mergand pe urmele inca prezente ale pasilor Sfintilor, ne simtim purtati de transcendenta intr-o lume a revelatiei, pe care nicio explicatie scolastica nu ti-o poate oferi. Te gandesti mai mult ca oricand la Divinitate, dar si la ceea ce a insemnat Cetatea Eterna pentru omenire.

     

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
3814 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 24 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

catacombe, istorie, roma, biserica



S-ar putea sa va intereseze si:

De la o perioada constatam cu stupoare ca timpul nu ne mai ajunge, ca terminam ziua fara [..]
citeste si comenteaza
Artificii, luminite aprinse, colinde, biciuri, ursi, capre si multe alte semnificatii [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta, una dintre cele mai pretioase mosteniri lasate de stramosii nostri o [..]
citeste si comenteaza
In Anglia exista un obicei din toate timpurile si continua pana astazi, acela de a bea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In zonele cele mai aglomerate ale capitalei, unde se presupune ca trec zilnic oameni de toate [..]
citeste si comenteaza
Biserica Sfintei Manastiri Voronet, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost construita in [..]
citeste si comenteaza
Elevi sau chiar studenti, cu o cariera in curs de dezvoltare sunt respinsi adesea din diferite [..]
citeste si comenteaza
Ce este literatura? probabil ca ne-am intrebat cu totii, mai ales cei care lucreaza in domeniu. Si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate