Boala Frumoasei Adormite
Boala Frumoasei Adormite ne duce cu gandul la povestea in care frumoasa fata este salvata din somnul sau profund de un print, dar realitatea este mai tragica.
Cum se manifesta aceasta boala?
Victimele au o viata normala timp de 4-5 saptamani, dupa care cad intr-un somn adanc din care nu pot fi trezite timp de cateva zile.
Louisa Ball are doar 15 ani si este din Marea Britanie, recordul sau este de 13 zile consecutive dormite. Cand Louisa doarme, parintii povestesc cum o trezesc periodic pentru a o alimenta si pentru a o ajuta sa mearga la baie.
O alta victima cunoscuta a acestei boli este Nicole Delien, din Marea Britanie. La 14 ani si ea a fost diagnosticata cu sindromul Kleine-Levin (numele stiintific al bolii). Ea detine un record mult mai mare in ceea ce priveste numarul zilelor dormite, si anume 43. Parintii sai erau ingrijorati ca ea poate adormi oriunde in spatiile publice fara a putea fi trezita vreme indelungata.
Bun...si tratamentul este… ?
Din pacate, nu exista un tratament care sa elimine acest sindrom, singurul tratament recomandat de medici este acela pentru a mentine pacientii cat mai mult timp posibil trezi. In cazul Louisei medicii au dat verdictul: boala dispare asa cum a venit: din senin...dar dupa 8 -12 ani. In lume sunt cunoscute 1000 de astfel de cazuri.
De la ce se declanseaza ?
Inca nu se cunosc cauzele aparitiei bolii. Primii medici care au consultat-o pe Louisa Ball au crezut ca este vorba despre o problema hormonala. Mama Louisei povesteste: «Fiica mea a inceput sa manifeste primele simptome in urma unei gripe care durat circa o saptamana. De atunci nu si-a mai revenit, dormind continuu ».
Cand a fost diagnosticata cu sindromul Klein-Levin, medicii au crezut ca ar fi o boala legata de o disfunctie a sistemului limbic si hitalamusului.
Ce este Klein-Levin?
Este un sindrom care se caracterizeaza prin crize periodice de hipersomnie asociate cu senzatia de foame, instabilitate motorie, iritabilitate si confuzie mintala.
Persoanele ce sufera de aceasta boala pierd evenimente importante din viata lor (de la examene pana la importante sarbatori), dar si cursul vietii obisnuite deoarece nu stiu ce se intampla pe parcursul orelor in care au dormit fara a putea fi trezite. Rudele, prietenii si cunoscutii au rolul de a le povesti ce s-a mai intamplat intre timp si-i pun la zi cu evenimentele petrecute, dar este destul de greu pentru o persoana sa treaca peste o astfel de boala, mai ales la varsta adolescentei
Postat de: Nicoleta-Curelea Vineri, 09 Iulie 2010
somn, sindrom, boala, frumoasa adormita
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?