Casa Memoriala Ion Creanga. Humulesti
Ion Creanga este povestitorul care ne descreteste fruntile cu amintirile sale din copilarie si ne aduce aminte de boacanele ce le faceam cand eram mici. De-a lungul timpului mai multi critici literari si cunoscuti ai scriitorului au afirmat sau infirmat zvonul ca intamplarile din ciclul « Amintiri din copilarie » sunt traite de catre autor in vremea copilariei sau simple nascociri. Fie adevarate sau nu, casa copilariei scriitorului se afla si astazi la Humulesti, pe strada Ion Creanga (in memoria autorului) si este transformata in Muzeul Memorial cu acelasi nume, facand parte din Complexul Muzeal Judetean Neamt.
Casa este formata din trei camerute.
Descrierea casei
In prima, care este cea mai mare si fiind camera in care locuia familia se afla covata pentru copilul mic, hainele de sarbatoare asezate pe culmi si lada de zestre a mamei Smaranda. In dreapta de cum intram observam lavita in jurul careia avea loc iarna sezatoarea. In mijloc sunt asezate pentru a putea fi vazute, uneltele de tesut ale mamei, pe o masuta se putea vedea ceaslovul (prima carte dupa care a invatat sa citeasca).
“ In lipsa parintelui si a dascalului intram in tinterim, tineam caslovul deschis, si, cum erau filele cam unse, trageau mustele si bondarii la ele, si, cand clampaneam ceaslovul, cate zece-douazeci de suflete prapadeam deodata; potop era pe capul mustelor!”
Pe jos, peste tot in casa este lut asa cum se vede mai bine pe prispa pe care la fiecare sarbatoare mama scriitorului il reinnoia si zugravea cu var. In afara de camera descrisa, casuta mai are doua incaperi mai mici. La intrare un holisor sau o tinda unde putem vedea date despre scriitor, in camera urmatoare, adica in camara se afla intrarea in pod unde Nica a ascuns pupaza din tei, tot aici putem vedea fotografiile scriitorului si cealalta casa de la Ticau, unde s-a intalnit si s-a imprietenit cu Mihai Eminescu. Tot la Ticau povestitorul moare la 31 decembrie 1889 (in acelasi an cu Mihai Eminescu), fiind inmormantat la Iasi, la Cimitirul Eternitatea pe Aleea Clasicilor.
Parerea lui Creanga despre sat, familie si casa parinteasca
« Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfoara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parca-mi salta si acum inima de bucurie. »
« … si satul Humulesti, in care m-am trezit, nu-i un sat laturalnic, mocnit si lipsit de privelistea lumii, ca alte sate ; si locurile care incunjura satul nostru inca-s vrednice de amintire. »
« Dragi-mi erau tata si mama, fratii si surorile, si baietii satului, tovarasii mei din copilarie, cu cari, in zilele geroase de iarna, ma desfatam pe ghiata si la sanius, iar vara, in zilele frumoase de sarbatori, cantand si chiuind, cutreieram dumbravile si luncile umbroase, prundul cu stioalnele, tarinile cu holdele, campul cu florile si mandrele dealuri, de dupa cari imi zambeau zorile in zburdalnica varsta a tineretii. »
« Intaiu si-ntaiu, am inceput a invata cruce-ajuta, dupa moda veche, la scoala din Humulesti, o chilie facuta cu cheltuiala satenilor, prin indemnul si osardia parintelui Ioan Humulescu, care avea o mana de invtatura, un car de minte si multa bunatate de inima… Dascalul nostru era un holteiu frumos, zdravan si voinic, si-l chema Vasile a Vasilicai. »
Cine a fost Ion Creanga
Se naste pe 1 martie 1837 la Humulesti fiind primul copil al lui Stefan a Petrei Ciubotariul si al Smarandei Creanga. Invata si se formeaza in scolile din Humulesti, Brosteni si Tg. Neamt. Urmeaza scoala catihetica din Falticeni intre 1854-1855, dupa care frecventeaza cursurile Seminarului de la Socola-Iasi ( 1855-1858). In 1859 se casatoreste cu Ileana Grigoriu si este hirotonisit diacon. Se naste unicul sau fiu, Constantin in 1860. Ion Creanga se inscrie in 1863 la Scoala Normala din Iasi, avand ca director pe Titu Maiorescu, un an mai tarziu devenind institutor.
In 1871, intrand in conflict cu autoritatea bisericeasca este raspopit, iar anul urmator este destituit din invatamant. In 1874 este reintegrat in invatamant de catre fostul sau director de la scoala normala, functioneaza la scolile din Sararie si Pacurari. Fiind preocupat de dezvoltarea invatamantului, Ion Creanga a contribuit la elaborarea unor manuale scolare ca: Metoda noua de scriere si cetire, Invatatorul copiilor, Povatuitorul la cetire prin metoda fonetica, Geografia judetului Iasi s.a.
Il cunoaste pe Mihai Eminescu in 1975, cu care leaga o stransa prietenie si la indemnul acestuia incepe sa scrie si sa frecventeze cercul Junimii. Intre anii 1876 si 1878 publica in Convorbiri Literare: Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Mos Nechifor Cotcariul, Povestea lui Stan Patitul, Ivan Turbinca s.a. Mai tarziu in 1881-1882 publica primele doua parti din Amintiri din copilarie. Dupa 1885 starea sanatatii sale se inrautateste iar pe 31 decembrie 1889 se stinge din viata in casa sa din Ticau-Iasi. Va fi inmormantat la cimitirul « Eternitatea » din aceeasi localitate.
« Barbat chipes, balan, aproape roscovan la fata si la par, cu glas limpede si puternic, ochii verzui, patrunzatori, vorbind bland si familiar cu oricine-i facea cunostinta, Creanga devenea din primul moment simpatic tuturor celor cu care sfatuia ceva » (N.A. Bogdan)
Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 23 August 2010
Ion Creanga, Humulesti, casa, viata
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa