Legenda Martisorului

De-a lungul timpului semnificatia martisorului a ramas aceeasi. Ca si ghiocelul, firul rosu impletit cu cel alb reprezinta un alt simbol al venirii primaverii, al trezirii la viata al naturii, al sperantei. Desi in timp snurului impletit din rosu (ce semnifica trecerea iernii) si alb ( puritatea, speranta, trezirea la viata a naturii ) i s-au adaugat diverse obiecte, talismane ce se considera aducatoare de noroc (trifoi cu patru foi, cosar) niciunul nu a rezistat in timp, traditia spune ca important este snurul alb –rosu.

 

Astazi 1 Martie ne face sa uitam de legenda « Martisorului « , a « Babei Dochia », 1 Martie reprezentand doar o alta zi in care trebuie sa facem sau sa primim cadou.

Poporul roman este un popor creativ, nu se poate multumi doar cu o legenda, sau legenda transmisa prin viu-grai s-a deformat in timp. Cu totii stim ca legenda Martisorului este legata de cea a Babei Dochia, de aceea ne-am propus sa va prezentam una ca atare.

“Baba Dochia a avut un fiu care s-a casatorit impotriva dorintei sale. Pentru a-si supara nora, o trimite intr-o zi geroasa de iarna la rau sa spele un ghem de lana neagra pana ce acesta devine alb

Fata a spalat lana pana ce degetele au inceput sa-i sangereze, dar culoarea ghemului nu s-a schimbat. De suparare, pentru ca nu avea cum sa schimbe culoarea ghemului astfel nu se putea intoarce acasa la sotul iubit, a inceput sa planga. Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i s-a aratat si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Acesta nu este un fapt neobisnuit, pentru ca, in legendele romanilor, Mantuitorul Iisus insotit de Sfantul Petre apar des in vietile oamenilor pentru a-i ajuta la nevoie. Multumindu-i, fata a urmat sfatul si a constatat cu uimire ca lana s-a albit. Fericita ca a reusit sa indeplineasca dorinta soacrei, s-a indreptat spre casa, unde nu a fost primita cu bucurie de soacra sa, din contra, auzind povestea fetei aceasta a acuzat-o ca Martisor (asa ii spunea fata, deoarece nu-l recunoscuse pe Iisus) era iubitul ei. Dupa aceasta intamplare, Dochia a pornit cu turma sa de oi spre munte, fiind convinsa ca primavara venise deja, altfel de unde ar fi putut Martisor sa aiba floarea? Pe parcursul calatoriei sale, si-a scos, rand pe rand, cele doisprezece cojoace pe care le purta, pana cand a ramas fara nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cat de frumos fusese la inceputul zilei, pe atat de urat se facuse acum. Ningea si totul incepuse sa inghete. Fara alte cojoace cu care sa se incalzeasca, Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se conform legendei, in stana de piatra. “

Stancile putand fi observate si astazi in Muntii Bucegi si servind ca marturie vie a acestei frumoase legende.

Se spune, ca in prima zi a lunii Martie nu se lucreaza pentru a nu o supara pe Baba Dochia, in caz contrar ne va trimite iarna inapoi.

Femeile isi aleg dinainte o zi (de obicei ziua nasterii - adunata - ) si cum va fi in acea zi asa va fi si norocul lor in anul respectiv.

Martisorul este purtat timp de doua saptamani dupa care se leaga de crenguta unui copac ce va inflori, cu cat copacul va fi mai bogat in floricele cu atat mai mult anul va fi bogat in noroc si succes.

O primavara frumoasa tuturor !

                                                               Nicoleta Cristina Curelea

Nota obtinuta:
9.8 (6 voturi)
6040 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Sâmbătă, 06 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

martisor, legenda, 1 martie, primavara, baba dochia


S-ar putea sa va intereseze si:

Cand ne gandim la Spania, nu putem sa nu asociem aceasta tara cu ideea de vara, de plaje [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, vom face o scurta incursiune in continutul [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca toamna a venit, nu inseamna ca nu putem sa ne mai facem planuri de vacanta. De [..]
citeste si comenteaza
Opera de arta are menirea de a bucura sufletul prin intermediul ochiului si de a aduce, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ceremonia de premiere Globul de Aur - 2011 a fost un nou prilej de sarbatoare pentru amatorii de [..]
citeste si comenteaza
Un festival al baloanelor zburatoare: culoare, frumusete [..]
citeste si comenteaza
Dragostea prosteste. Asta e clar. O simt pe propria mea piele. Prosteste si inca foarte mult. [..]
citeste si comenteaza
Noaptea s-a lasat peste jungla de asfalt in care zi de zi se inghesuie oameni fara chip si fara [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate