“Festivalul Lanternelor” din China - o sarbatoare a Luminii

An de an, insula Taiwan “se imbraca” in luna februarie in straie de sarbatoare, pentru a intampina asa cum se cuvine Noul An. Este momentul in care chinezii participa la indragitul “Festival al Lanternelor”, care semnifica nu numai speranta intr-un An Nou plin de noroc, pace si prosperitate, ci si apropierea primaverii.

Festivalul a depasit demult granitele Chinei, surprinzand prin spectacolele de lumina si culoare, ce aduc in prim-plan fericita imbinare dintre respectarea traditiilor si promovarea celor mai noi progrese din tehnologie.


I. Introducere in ceea ce reprezinta “Festivalul Lanternelor”- semnificatii si scurt istoric

Inceputurile “Festivalului Lanternelor” trebuie cautate in vremurile indepartate, cand China era condusa de dinastiile Han si Wei. Acestea au promovat atunci credinta budhista in China.

Se spune ca insusi imparatul Ming a fost in India, unde, in ziua a XV-a a primei luni din noul an, calugarii budhisti se reuneau pentru a-si demonstra credinta. El a preluat o traditie a acestora, conform careia se mergea in manastiri si temple in timpul noptii, cu torte in maini, pentru a se primi “Lumina sfanta” de la Buddha. De aceea, unii istorici sunt de parere ca acest obicei a stat la baza “Festivalului Lanternelor”.

Conform altor opinii, festivalul si-ar avea originile intr-un “Festival al tortelor”. Tot in vremurile de demult, oamenii erau obisnuiti sa mearga cu torte in maini pentru a-si feri recoltele de animalele salbatice, dar si pentru a se proteja de diverse boli. In sud-vestul Chinei, cand se strangeau recoltele, oamenii se adunau, cantau si dansau toata noaptea, multumiti de roadele culese.

O alta legenda spune ca “Festivalul Lanternelor” ar fi o forma derivata a “Festivalului Lotusului- lanterna”. Acesta era o sarbatoare dedicata “Zeului cerului”, ce reprezenta placerea si bucuria trimisa oamenilor de catre zei. Pentru a-si exprima recunostinta pentru aceste “daruri”, oamenii trebuiau sa-si confectioneze “lanterne” in forma de floare de lotus, pe care sa le aprinda in prima zi a “Festivalului Shang Yuan” (celebrat in a XV-a zi a primei luni din Noul An).

De-a lungul timpului, s-a stabilit ca festivalul sa aiba loc anual, marcand inceputul unui Nou An (conform zodiacului chinezesc, prima luna din Noul An este februarie). Daca pana in secolul al XVIII-lea sarbatoarea dura 10 zile, treptat durata ei s-a redus la numai 5 zile. Cu ocazia acesteia, fiecare familie din Taiwan folosea artificii si pocnitori, ca o modalitate de a-i ura bun venit unui Nou An plin de pace, prosperitate si bucurii.

Inainte de anii ’90, “Festivalul Lanternelor” se desfasura simultan in mai multe temple din Taiwan, ca o sarbatoare de familie. Treptat insa autoritatile au decis, pentru o mai buna promovare a festivalului, ca acesta sa fie organizat in cele mai mari temple din tara. Tot atunci s-a stabilit ca festivalul sa aiba in fiecare an o tema, legata de zodiacul chinezesc, dar si ca perioada in care se tine sa coincida cu “Festivalul Primaverii” (din acest motiv, durata festivalului s-a modificat din nou, ajungand pana la aproximativ 2 saptamani, lucru valabil si in prezent ).

 

II. Activitati traditionale desfasurate cu prilejul festivalului

Din cele mai vechi timpuri, taiwanezii deruleaza, atat inainte, cat si in timpul “Festivalului Lanternelor”, o multitudine de activitati menite nu numai sa intregeasca atmosfera de sarbatoare, dar si sa le asigure un bun inceput de an.

De exemplu, fiecare familie poate apela la un mester popular, care sa-i confectioneze (din lemn de palmier) lanterne in forma de pasare sau de lacusta, ce vor fi aprinse ulterior pentru a simboliza apropierea primaverii. Tot in cadrul familiilor exista obiceiul ca mamele sa confectioneze, pentru copii, mici tobe, pe care sa le brodeze ulterior cu un animal, sub semnul caruia se afla anul respectiv (in functie de zodiacul chinezesc).

Un alt obiect confectionat inainte de inceputul Festivalului poate fi o pictura ce pare sa reprezinte un dragon sau o pasare Phoenix. De fapt, aceasta este rezultatul maiestriei unor artizani, ce picteaza numele celui ce doreste intr-o forma speciala, ce seamana cu un dragon.

“Festivalul Lanternelor” a evoluat de-a lungul secolelor, astfel ca in prezent nu se rezuma numai la activitatile mentionate mai sus. De altfel, in ultimul timp, se pune tot mai mult accent pe ideea de spectacol, de grandoare. In acest sens, au fost initiate noi manifestari artistice, cele mai populare fiind urmatoarele: reprezentatiile de “Kungfu” (arte martiale chinezesti), “Dansul Dragonului” si “Dansul Leului” (cele doua animale au semnificatii speciale in cultura chineza; cele doua dansuri reunesc grupuri de oameni deghizati in costum de leu sau de dragon, ce danseaza pe muzica traditionala ), spectacolele de acrobatie, , “Opera Show” (o imbinare intre muzica, dansuri traditionale si teatru de papusi, menita sa evidentieze diversitatea culturala a Chinei), “teatrul umbrelor” (in spatele unui paravan luminos se joaca o piesa de teatru, a caror personaje sunt percepute doar ca simple umbre) sau teatru de papusi (confectionate din lemn, cele mai cunoscute fiind cele manuite cu ajutorul sforilor).

Alaturi de asemenea activitati, nu pot fi uitate imensele focuri de artificii (ce ureaza un “An Nou” fericit chinezilor din intreaga lume) sau “ghicitul” unui cuvant, a unei fraze sau a unei anecdote numai pe baza unei “lantern” lansate in aer (acestea sunt cunoscute sub numele de “lanternele - tigru” si contin, in interior, urme de scris cu parti din cuvantul respectiv).

 

III. Principalele simboluri luminoase ale “Festivalului Lanternelor”

In fiecare an, pe langa tema propriu-zisa a festivalului, pot fi admirate si diferite personaje, realizate dintr-o multitudine de beculete si lampioane colorate. Sa facem cunostinta cu cateva dintre ele.

“Zeita Mazu” - este cunoscuta in mitologia chineza drept “Zeita Marii”. Legenda spune ca ea s-a nascut dintr-o floare de lotus si ca era atat de inteleapta, incat Buddha ar fi inzestrat-o cu capacitatea de a ghici viitorul. De asemenea, ea este considerata ocrotitoarea celor ce locuiesc in preajma marii (mai ales a locuitorilor Taiwan-ulu ), dar si a celor ce se afla in pericol pe mare. Se spune ca este de ajuns ca cei aflati in pericol sa spuna o rugaciune ce-i este inchinata, mergand apoi sa se roage la templele ridicate in cinstea ei acum mii de ani.

Caprioara - inca din cele mai vechi timpuri, in mitologia chineza se spune ca o caprioara este simbolul norocului. Treptat, avand in vedere faptul ca in limba chineza cuvantul “caprioara” este omofon cu altul ce inseamna “salariu”, semnificatiile ei au fost extinse si la respectarea unui angajament oficial ( de ordin banesc ), la ideea de prosperitate sau chiar longevitate.

Anul acesta caprioara este in centrul atentiei, intrucat festivalul se desfasoara chiar in orasul Lugang (cunoscut drept “Portul caprioarei”). La templul din oras se afla o caprioara construita din mii de becuri stralucitoare, alaturi de care se afla inca patru pui, asociati cu “bogatia” daruita de la zei. Nu in ultimul rand, “caprioara” a devenit si o intruchipare a anului in care talentul poate fi exprimat pe deplin.

“Poarta Dragonului” – Potrivit mitologiei taiwaneze, se spune ca un crap s-a transformat in dragon.

In aceasta tara, dragonul este cel ce trimite ploaia oamenilor, fiind puterea universului. Tot el este cel ce intruchipeaza norocul, armonia, longevitatea, eleganta, perfectiunea, talentul. Sunt legende in care se povesteste ca dragonul ar avea 9 fii, fiecare intruchipand o misiune si un talent. Cel mai important dintre ei este broasca testoasa, ce trebuie sa care an de an niste obiecte grele (mai ales pietre ale templelor), atingandu-si scopul fara se planga, asemenea oamenilor a caror misiune pe pamant este sa faca bine celorlalti.

Cu timpul, dragonul a ajuns sa fie asociat cu progresul natiunii, cu prosperitatea poporului chinez.

 

IV. Editia din acest an a “Festivalului Lanternelor” – o editie speciala, desfasurata chiar sub semnul Dragonului

Se stie ca anul 2012 este “Anul Dragonului”, asa ca organizatorii festivalului au avut grija ca tema spectacolului luminos sa fie “Dragonul ce se inalta spre cerul stralucitor”. Acesta este vazut ca dragonul urias ce poate strabate lumea, aducand cu el maretia creatiei si a virtutilor oamenilor.

Pentru realizarea dragonului stralucitor, taiwanezii au facut apel atat la semnificatiile traditionale ale dragonului, cat mai ales la progresele tehnologice. Cu ajutorul unor specialisti ale “Universitatii Tehnice”, au fost puse la punct o serie de efecte luminoase si de sunet, valorificandu-se si descoperirile din domeniul energiei. Astfel, dragonul plutitor a fost confectionat prin folosirea unor becuri cu consum minim de energie, care pe intuneric ofera un spectacol grandios: o lanterna uriasa in forma de dragon, luminata in culori puternice, ce se inalta pe cerul din Taiwan.

Alaturi de dragonul - lanterna plutitor, au loc si alte spectacole stralucitoare. Spre exemplu, exista doua alte zone celebre pentru frumusetea lanternelor: “Zona lanternelor binecuvantate” si “Zona lanternelor vesele”. In cadrul acestora, in intervalul 6- 19 februarie sunt programate mai multe evenimente. Cele mai asteptate sunt: reprezentatiile teatrale oferite de trupa japoneza “Taiko”, concerte ale unor trupe de dansatori din tara si din strainatate, spectacole de lumina oferite de “Universitatea Tehnica din Tainan”, iluzionism si, nu in cele din urma, lansarea lanternelor.

Anul acesta, lanternele sunt lansate in functie de urmatoarele momente: “Lugang in sarbatoare”, “Primavara luminoasa”, “Noroc pentru Formosa” (“Formosa” este o alta denumire a insulei Taiwan), “Bucurie in intreaga lume”, “Dragonul din cerurile stralucitoare”, culminand cu “Stralucirea si miracolul Creatiei”.

Nota obtinuta:
9.2 (10 voturi)
6233 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 13 Februarie 2012

Etichete pentru acest articol:

festivaluri in lume, festival in asia, china, traditii, obiceiuri


S-ar putea sa va intereseze si:

Va mai amintiti sarbatorile de iarna ale copilariei? Simplitatea si greutatea lor [..]
citeste si comenteaza
Limba este aspectul social al limbajului, elementul esential al acestuia. Ea este formata [..]
citeste si comenteaza
Halloween-ul este o sarbatoare pe cat de monstruoasa pe atat de frumoasa. [..]
citeste si comenteaza
E toamna, sezonul destinat evenimentelor deosebite si nuntilor de amploare, dar si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Chiar daca Sarbatorile Pascale bat la usa, in acest articol nu o sa va vorbesc despre niste simple [..]
citeste si comenteaza
In ultimele doua articole editate de mine, am avut ocazia sa va introduc in fascinantele traditii [..]
citeste si comenteaza
Cum sarbatoarea Anului Nou se apropie, va propun sa facem o incursiune intr-un obicei romanesc [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, in urmatoarele randuri vom afla cateva informatii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate