Cultura japoneza - Valorile morale promovate de codul “Bushido”

Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, vom face o scurta incursiune in continutul celui mai cunoscut cod de comportament japonez: “Bushido”.

 

Corectitudinea este prima valoare care trebuie adoptata. Conform mentalitatii nipone, a alege sa fii mereu corect atat in ceea ce priveste optiunile din viata de zi cu zi, cat si in comportamentul fata de ceilalti, este o obligatie. Numai cine alege “calea cea dreapta” nu va ajunge sa savarseasca fapte pe care le va regreta ulterior sau care pot face rau celorlalti. De altfel, a fi corect nu trebuie sa fie nicicand un compromis, ci o asumare facuta indiferent de posibilele riscuri.

In stransa legatura cu prima valoare este si curajul, in sensul in care omul isi va asuma realizarea diferitelor actiuni (fara a se lasa temerilor) pentru celalalt sau pentru el insusi, chiar daca acestea nu ii vor aduce notorietate sau alte castiguri.

Bunavointa si compasiunea sunt alte insusiri pe care oamenii trebuie sa le aiba intotdeauna. In cultura japoneza se considera ca cel ce afiseaza mai putin egoism in relatia cu semenii se va putea simti mai impacat cu sine. De asemenea, se crede ca orice fiinta vie are un suflet si de aceea nu este bine sa manifestam reactii de excludere, de mandrie sau de egoism, ci trebuie sa afisam generozitate si bunavointa. In caz contrar, spun japonezii, vom provoca durere si lipsa de incredere, riscand sa fim noi insine respinsi atunci cand suntem in dificultate.

Cel ce urmeaza cu adevarat normele codului “Bushido” isi arata respectul pentru toate fiintele, dar mai ales pentru stramosi, pentru cei mai in varsta sau pentru cei ce ii sunt superiori (in special autoritatile). Atitudinea fata de ceilalti nu trebuie sa fie agresiva sau dominatoare, ci umila si plina de compasiune. Politetea, lipsa dorintei de a iesi in evidenta, precum si credinta ca facem bine ceea ce facem sunt calitati ce vor fi de ajutor si in lupta, inclusiv cand aceasta presupune apararea unor fiinte / lucruri pretioase pentru luptator.

Urmeaza una dintre cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba cel ce respecta codul “Bushido”: onestitatea, sinceritatea deplina. Aceasta este atat de semnificativa intrucat se spune ca cel mai important lucru in viata este sa dezvalui adevarul cu orice pret, chiar daca acest demers nu iti va fi rasplatit asa cum te astepti sau daca iti provoaca durere. De aceea, este preferabil sa prezinti realitatea asa cum este ea, decat sa o invalui in “minciuni nevinovate” (asa se spune chiar in continutul “Bushido”), dat fiind faptul ca, la un moment dat, exista posibilitatea ca acest lucru sa se intoarca impotriva ta si sa faca mai mult rau decat bine. Pentru cel ce se doreste a fi un “practicant” veritabil de “Bushido” adevarul trebuie sa fie singura cale de urmat.

Onoarea apartine nu numai luptatorilor, ci si oamenilor de rand. Aceasta presupune ca fiecare sa evite acele actiuni care ar fi o rusine pentru el insusi, pentru familie si pentru tara. Mai mult, trebuie sa se actioneze in limitele legii si moralei, astfel incat faptele savarsite sa reflecte pe deplin inteligenta si intelepciunea fiintei umane.

Ultima valoare morala cuprinsa in codul “Bushido” este loialitatea (devotamentul). Aceasta este strans legata de onoare, in conditiile in care poate impulsiona un comportament care sa denote onoarea. Astfel, cred japonezii, chiar daca omul are anumite porniri egoiste, loialitatea (indiferent ca este vorba de loialitatea fata de o persoana, un loc, o cauza, o credinta sau o promisiune) il poate determina sa faca alegerea corecta, sa-si apere onoarea. Practic, atunci cand cineva pretinde ca este loial cuiva, trebuie sa dovedeasca faptul ca nu isi va schimba atitudinea, intrucat loialitatea nu lasa loc negocierilor sau indeciziei.

Dintre normele morale mentionate, cele mai semnficative pentru samurai erau curajul, onoarea si loialitatea. De aceea, ei alegeau adesea sa plateasca cu viata (recurgand la sinucidere) atunci cand nu reuseau sa respecte pe deplin astfel de valori, mai ales cand era vorba de raporturile cu puterea imperiala si cu statul.

Avand in vedere cele prezentate, se poate spune ca asemenea valori depasesc granitele civilizatiei japoneze, inscriindu-se in contextul mai larg al unui set de valori universale, ce ar trebui sa fie valabil si in zilele noastre.

Nota obtinuta:
9.2 (15 voturi)
5589 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 17 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

cultura japoneza, obiceiuri nipone, valori, Bushido


S-ar putea sa va intereseze si:

Chiar daca toamna a venit, nu inseamna ca nu putem sa ne mai facem planuri de vacanta. De [..]
citeste si comenteaza
Firele impletite perfect, cu multa grija si foarte mult drag. Un cordon subtire si [..]
citeste si comenteaza
Femeia nu pare sa fie cea care sufera de o eventuala discriminare in urma departajarii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asa cum v-am promis in sectiunea anterioara, vom face o scurta incursiune in continutul celui mai [..]
citeste si comenteaza
In articolul precedent, v-am povestit cum este intampinata primavara in Canada: prin organizarea [..]
citeste si comenteaza
Daca am fi intrebati la ce anume ne gandim cand spunem “Brazilia”, putem avea urmatoarele [..]
citeste si comenteaza
Pentru cei mai multi dintre noi, notiunea de “sami” are o rezonanta oarecum exotica, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate