“Festivalul Lalelelor” din Canada - o sarbatoare inchinata primaverii si prieteniei dintre popoare

An de an, primavara este primita cu entuziasm in toate colturile lumii, dar mai cu seama in regiunile cu ierni lungi si grele. Un exemplu in acest sens este si Canada, in contextul in care mare parte a acestei tari nu beneficiaza de o clima prea blanda. A intrat in traditie ca locuitorii din regiunea capitalei Ottawa sa fie gazdele unui “Festival al Lalelelor”, menit sa celebreze nu numai frumusetea primaverii, ci si relatiile stranse dintre Canada si alte popoare.

Chiar daca sarbatoarea are origini europene (mai exact, olandeze), va fi indragita rapid si de nord-americani, fiind asteptata cu nerabdare nu numai de locuitorii din Ottawa, Montreal, Ontario sau Québec, ci si de turisti. De aceea, in cadrul acestui articol, o sa va prezint cateva date legate de “Festivalul Lalelelor”, care sper sa va introduca in minunatul spectacol al primaverii.

I. “Festivalul Lalelelor” - o sarbatoare cu “radacini” europene

Datand inca de la jumatatea secolului trecut, “Festivalul Lalelelor” din Canada este cel mai important festival de acest gen. El a fost initiat ca un semn al recunostintei olandezilor pentru implicarea soldatilor canadieni in Tarile de Jos (Belgia, Olanda si Luxemburg) in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Totodata, Olanda a initiat acest eveniment in Canada pentru a le multumi canadienilor pentru ospitalitatea de care au dat dovada atunci cand au gazduit familia regala olandeza aflata in exil.

Inca din toamna anului 1945, printesa Juliana (din regatul Tarilor de Jos) le-a daruit locuitorilor din Ottawa un cadou, ce consta in 100.000 de bulbi de lalele olandeze. Acest gest a marcat recunostinta printesei care, in 1940, impreuna cu cele doua fiice ale ei, ajunsese in secret in Canada, la bordul unei nave olandeze. Guvernatorul din Ottawa le-a gazduit, iar trei ani mai tarziu printesa a mai dat nastere unui copil, ce a primit, cu acordul Parlamentului canadian, cetatenia olandeza. In anul urmator, printesa Juliana le-a mai oferit canadienilor inca 20.000 de bulbi de lalea.

In 1953, autoritatile din cele doua tari (Olanda si Canada) au decis ca in fiecare primavara in Ottawa sa se organizeze un “Festival al Lalelelor” , care sa fie atat un simbol al prieteniei internationale (nu numai dintre olandezi si canadieni, ci si dintre Turcia, Franta, SUA, Japonia, Anglia sau Australia), cat si o dovada a popularitatii de care se bucura laleaua in Canada. Chiar in acel an a avut loc primul Festival al lalelei, la sugestia unui fotograf renumit, Malak Karsh. Acesta a pozat primele lalele inflorite de pe teritoriul regiunii Ottawa, iar fotografiile sale au facut inconjurul intregii lumi. Laleaua a devenit atat de iubita de canadieni, incat s-a stabilit, ca in fiecare an in luna mai (timp de 18 zile), locuitorii din Canada Franceza si turistii sa se poata bucura de peisaje minunate, oferite de cele peste 3 milioane de lalele plantate in capitala canadiana.

Frumusetea lalelelor nu a trecut insa neobservata nici in alte state nord - americane cu comunitati de origine olandeza, cum ar fi Albany, New York, Michigan, Iowa sau Washington. Astfel, si in aceste state de pe teritoriul SUA se organizeaza anual mici festivaluri ale lalelelor, care au drept scop doar sarbatorirea venirii primaverii.

 

II. “Festivalul Lalelelor”  din Canada - un eveniment asteptat cu nerabdare

Si in prezent, pentru a se promova prietenia dintre natiuni, organizatorii “Festivalului Lalelelor” au instalat in parcul “Major’s Hill” din Ottawa un “Pavilion International”. De aceea, s-a spus ca este un “festival fara frontiere”, intrucat mai mult de 20 de ambasade din Canada, precum si numeroase grupurile etnice din Canada sunt asteptate in parc pentru a le dezvalui vizitatorilor diferite aspecte ale culturii lor (mai ales obiecte realizate manual, dar si cantece sau dansuri). Acesta este unul dintre principalele motive pentru care milioane de turisti din America de Nord, Europa si Asia participa la festival, avand acces gratuit la toate actiunile desfasurate cu ocazia acestuia. Practic, in ultimele decenii, festivalul a devenit din ce in ce mai cunoscut, iar laleaua a devenit floarea oficiala a regiunii Ottawa.

Alaturi de “Pavilionul International”, alte puncte de atractie sunt “Zona Familiala” si Salonul - restaurant deschis cu ocazia festivalului. Referitor la “Zona Familiala”, aceasta este un spatiu in care au acces si copiii. Acestia sunt asteptati aici atat pentru a admira lalelele din parc, (dar si pe cele din diverse picturi si desene expuse) , cat si pentru a participa la diferite ateliere interactive speciale pentru ei (cu jocuri, pictura sau modelaj ).

Despre “Salonul - restaurant” se poate spune ca este un restaurant in aer liber, unde vizitatorii pot nu numai sa admire miile de lalele, dar pot primi gratuit bauturi racoritoare si brosuri cu programul festivalului. De asemenea, de aici se poate beneficia de un acces mai rapid la “Scena Internationala a Prieteniei” din “Pavilionul International” (pe aceasta scena are loc cea mai mare parte a spectacolelor, dar si a degustarilor de mancaruri si bauturi traditionale ale grupurilor etnice participante la festival).

III. “Kaléidoscope”- tema festivalului din acest an

Editia 2011 a “Festivalului Lalelelor” este programata pentru perioada 6 - 23 mai. Organizatorii au ales ca in acest an tema reflectata de festival sa poarte numele “Kaléidoscope”, ca sarbatorire a primaverii dincolo de granitele culturii, comunitatii si culorii. Cu ocazia acestui festival, mai mult de 50 de specii de lalea au fost aduse in parcul “Major’s Hill”, astfel incat varietatea de culori si forme ale florilor sa creeze impresia unui caleidoscop.

Dar semnificatia cea mai importanta a editiei din acest an este legata de faptul ca participarea la festival poate oferi sansa unei adevarate experiente multiculturale, avand in vedere multitudinea de traditii prezentate de diverse popoare in cadrul unor adevarate spectacole (ce vor include muzica, dans, realizarea unor hand-made-uri, dar si prepararea unor specialitati traditionale). De asemenea, cine ia parte la festival va avea sansa de a intelege importanta pe care o acorda canadienii ideii de comunitate, ca entitate in care se dezvolta nu numai sentimentul de apartenenta, dar si dorinta de a impartasi cu celalalt obiective si valori comune. In contextul “Festivalului Lalelelor”, ceea ce se doreste sa se evidentieze este prietenia dintre natiuni.

Nu in ultimul rand, editia 2011 intentioneaza sa aduca in fata participanilor arhivele festivalului. Prin intermediul acestora se urmareste ca vizitatorii sa aiba parte de cele mai frumoase fotografii si suveniruri legate de editiile precedente.

 

IV. Unde poate fi admirata frumusetea lalelelor din Ottawa ?

Este bine de stiut, pentru cei ce se afla in Ottawa in perioada “Festivalului Lalelelor”, ca cele mai frumoase lalele pot fi vazute in “Parcul Comisarilor” si in parcul “Major’s Hill”. In acest an, “Parcul Comisarilor” gazduieste cele mai multe lalele din America de Nord, iar cei ce doresc pot vizita expozitia “Lalelele Prieteniei” (aici se gasesc aproximativ 300.000 de flori), aflata chiar pe malul unui lac. De asemenea, de aici se poate ajunge pe “Drumul Lalelelor”, care inconjoara practic capitala Canadei. Pe acest traseu se afla numeroase gradini cu lalele, dar sunt expuse si cele mai spectaculoase fotografii ale lui Malak Karsh.

Asa cum am mentionat si mai sus, parcul “Major’s Hill” este renumit mai ales pentru “Pavilionul International”. Organizatorii au decis ca in acest parc sa fie aranjate mai multe expozitii cu diverse specii de lalea (care vor fi iluminate special pentru fi admirate si pe timpul noptii), menite sa reflecte tema festivalului din acest an: “Kaléidoscope”. Nu in ultimul rand, aici vor fi deschise numeroase magazine cu suveniruri din toate colturile lumii.

Peisajele deosebite conferite de multitudinea lalelelor, dar si evenimentele derulate pe durata “Festivalului Lalelelor” au facut din Ottawa o destinatie preferata de turisti din intreaga lume. De aceea, sarbatoarea lalelelor din Canada poate fi considerata, pe drept cuvant, cel mai mare festival de acest gen din lume.

Nota obtinuta:
8 (15 voturi)
8764 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Nedelcu Vineri, 25 Martie 2011

Etichete pentru acest articol:

festival-lalele, flori, canada, ottawa, festivaluri, peisaje-deosebite


S-ar putea sa va intereseze si:

De peste 4 secole, columbienii aleg sa inceapa un nou an printr-o “explozie” de [..]
citeste si comenteaza
Fac parte din generatia care si-a petrecut o mare parte a copilariei la bunici. Bunicii [..]
citeste si comenteaza
Femeia nu pare sa fie cea care sufera de o eventuala discriminare in urma departajarii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

An de an, primavara este primita cu entuziasm in toate colturile lumii, dar mai cu seama in [..]
citeste si comenteaza
II. Perioada renascentista - revenirea perucilor in trend Asa cum am mentionat in articolul [..]
citeste si comenteaza
In articolul precedent, v-am povestit cum este intampinata primavara in Canada: prin organizarea [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am mentionat la finalul sectiunii anterioare, in urmatoarele randuri se va discuta despre [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate