Sarbatoarea Sfantului Nicolae (I). Semnificatii si traditii din strainatate si de la noi
De-a lungul timpului, in jurul Sfantului Nicolae s-au tesut diverse legende. Ceea ce se stie concret despre acesta este ca provenea dintr-o familie bogata din Orientul Mijlociu, ca a primit o educatie aleasa (provenea dintr-o familie bogata), ca a ales sa fie episcop de Myra (pe teritoriul Turciei de astazi) si a ajutat multi oameni sarmani (in special copii), fiind onorat si recunoscut ca “Sfant” inca din secolul al VI-lea.
Avand in vedere faptul ca este sarbatorit inca din vechime in cea mai mare parte a Europei si ulterior in SUA, iar obiceiurile legate de celebrarea sa au, pe langa diferente, o particularitate comuna (Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor, de aceea in special acestia se ocupa sa-l intampine asa cum se cuvine), am ales ca pe parcursul acestei sectiuni sa facem o incursiune prin cateva traditii reprezentative de Sfantul Nicolae. Vom incepe cu cele din Europa occidentala, facand un mic “popas” si in SUA, finalizand insa cu prezentarea semnificatiei acestei sarbatori la romani.
Sfantul Nicolae - un sfant inca “popular” in Europa Occidentala
Dintre statele din vestul continentului european, se poate spune ca Olanda are un adevarat “cult” pentru sarbatoarea Sfantului Nicolae. Astfel, in fiecare an, inca de la jumatatea lunii noiembrie, posturile de radio si de televiziune se intrec in a anunta venirea sfantului in noaptea de 5 decembrie. In toate orasele incep pregatirile pentru asa-numita parada de “Sinterklaas” (se pregateste o fanfara militara si festivitati in porturi), iar “Sfantul Nicolae” si “ajutoarele” sale merg in scoli, magazine, spitale si chiar in casele oamenilor pentru a vedea cum se comporta copiii. In schimb, acestia din urma sunt sa-i cante un cantec special si sa-i pregateasca diverse preparate (biscuiti si prajituri cu mirodenii), iar in seara de 5 decembrie isi pun incaltarile la fereastra, la usa sau la semineu, alaturi de o lista cu dorinte si de un morcov sau un vas cu apa ( olandezii cred ca Sfantul vine calare pe un magar sau pe un cal, care trebuie hranit ). Cei mai cuminti primesc in dar dulciuri, fructe sau alte daruri, iar cei neastamparati carbuni, cartofi sau un saculet cu sare.
Un alt obicei olandez este ca in ziua de 5 decembrie familiile sa participe la mese festive, unde se face schimb de cadouri intre invitati. Cadourile sunt anonime, purtand semnatura “Sinterklaas”, fiecare primind cate un dar legat de “slabiciunile” sale (de exemplu, pentru cei care nu se pricep deloc sa scrie versuri, se ofera o carte cu “retete” pentru scrierea versurilor). Ceea ce primeaza este originalitatea si crearea unei atmosfere ludice.
In Germania, copiii il asteapta pe Sfantul Nicolae insotit de alaiul sau. Sfantul trece prin fiecare casa cu o carte de aur in care sunt inscrise dorintele copiilor, iar acestia il asteapta cu bomboane si cu “piramida Craciunului” (cu desene reprezentand scene ale Nasterii Domnului). Copiii asteapta nerabdatori bataia in usa a lui “Sankt Nikolaus”, care vine cu un sac mare. Ca si olandezii, si germanii cred ca sfantul vine calare pe un cal alb sau pe un magarus. Alaturi de parinti, copiii primesc daruri si ofera, la randul lor, daruri pentru Sfantul Nicolae si pentru ajutoarele sale (de cele mai multe ori nuci sau fructe). In anumite zone ale Germaniei, copiii obisnuiesc sa se deghizeze in “Sankt Nikolaus” si sa “colinde” pe la usile caselor, pentru a fi rasplatiti cu dulciuri.
Francezii il privesc pe Sfantul Nicolae din perspectiva celui mai important protector al copiilor. In zilele ce precede data de 6 decembrie, bunicii si parintii le spun copiilor povestea lui “Saint Nicolas” ( Este vorba de 3 copii care s-au ratacit si au fost gasiti de un macelar rau. Acesta a vrut sa-i omoare, aruncand sare peste ei si azvarlindu-i intr-un fel de tub. Cu ajutorul interventiei Sfantului Nicolae, copiii au fost salvati ). Datorita acestei povesti, sunt realizate numeroase tablouri si statuete ce-l infatiseaza pe Sfant, avand alaturi un copil intr-un tub.
Imaginea lui “Saint Nicolas” este cu atat mai buna cu cat este pusa in contrast cu cea a lui “Père Fouettard”, care ameninta copiii cu nuieluse si il “sfatuieste” pe Sfant sa nu le aduca nimic. Dimpotriva, Sfantul Nicolae le aduce ciocolata si alte daruri, vizitand inclusiv gradinitele, scolile si spitalele. Copiii il rasplatesc cu cantece, poezii si cu delicatese, precum prajiturele de turta dulce, ciocolata sau “mannala” (un fel de briosa reprezentandu-l pe “Saint Nicolas”).
Sfantul Nicolae este foarte iubit si in Spania. De aceea, numeroase lacase de cult poarta numele sau, iar oamenii il cinstesc printr-o “Caminata”: un fel de “plimbare” ce se face in jurul bisericilor trei zile de luni succesive. Dupa aceasta, cei care cer ajutorul spun rugaciunea “Tatal Nostru”, o rugaciune speciala adresata Sfantului si un fel de psalm. Se spune ca femeile cer ajutorul Sfantului Nicolae, cu precadere cand se confrunta cu probleme financiare.
In regiunile din Spania s-au pastrat cateva traditii milenare dedicate acestei sarbatori. De exemplu, in Tara Bascilor, exista obiceiul ca baieteii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani sa se deghizeze in Sfantul Nicolae si, insotiti de un alai, sa colinde si sa stranga daruri primite de la localnici. Acestea constau in stafide, nuci sau prajiturele. De asemenea, in comunitatile mici, exista obiceiul ca oamenii sa se stranga in fata cladirii primariilor pentru a astepta sa li se arunce de la fereastra bomboane sau fructe uscate.
Si in regiunea catalana s-a pastrat o traditie speciala. Copiii, insotiti de parinti sau de profesori, merg din casa in casa cantand un cantec special, avand cu ei cosuri uriase in care li se pun mici daruri. Uneori, copiii poarta sabii din lemn, in amintirea vremurilor stravechi cand, cu ocazia sarbatorii Sfantului Nicolae, li se dadea voie sa loveasca cocosii pe care-i intalneau pe strada.
Sarbatorirea Sfantului Nicolae in SUA
In SUA, sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost adusa de imigrantii europenii. Astfel, obiceiurile sunt un amestec intre traditii ale olandezilor, germanilor sau ucrainienilor si cateva“simboluri” autohtone. Practic, Sfantul Nicolae se sarbatoreste in zone in care o buna parte a locuitorilor sunt de religie catolica, romano-catolica sau ortodoxa (spre exemplu, in statele Michigan, Iowa, Illinois, Wisconsin, Ohio sau Missouri). De cele mai multe ori, sarbatoarea consta in organizarea unor parade, unde adultii si copiii se aduna pentru a-l astepta pe Sfantul Nicolae cu mici daruri (mai ales dulciuri).
In ceea ce priveste “simbolurile” autentic americane despre care am mentionat mai sus, acestea se refera la: sosetele agatate de semineu (acestea urmeaza sa fie umplute cu daruri de la Sfantul Nicolae si sunt un fel de “pregatire” pentru venirea lui Mos Craciun), portocalele sau mandarinele care se pun in sosete (fructele semnifica banuti de aur, ca dar al Sfantului Nicolae), acadelele in forma de toiag de episcop (simbolizeaza carja de episcop al Sfantului Nicolae), ajutorul oferit celor aflati in dificultate (se spune ca Sfantul Nicolae va oferi cadouri in special celor tineri si vulnerabili; de aceea, se obisnuieste ca in comunitati sa se colecteze diverse bunuri, care vor fi daruite celor ce au nevoie de sprijin).
Am vazut ca traditiile dedicate Sfantului Nicolae s-au mentinut pe parcursul anilor pe continentul european, fiind preluate si de catre americani. In ultima parte a acestei sectiuni, ne vom ocupa de semnificatia sarbatorii Sfantului Nicolae pe meleagurile noastre.
Postat de: Alina-Nedelcu Luni, 06 Decembrie 2010
obiceiuri de mos nicolae, in lume, in strainatate, obiceiuri de iarna, sarbatori de iarna, sfantul nicolae, mos nicolae, cadouri
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul