Traditii si obiceiuri romanesti. Hai la focul lui Sumedru!

Existenta unui popor este determinata de cultura si civilizatie. Un neam care lasa colbul uitarii sa se aseze peste traditii si obiceiuri, este lipsit de viata, este sec din punct de vedere artistic si cultural.

Ansamblul valorilor spirituale si totalitatea creatiilor materiale intretin scanteia care aprinde dragostea de tara, de glie, de om din inima noastra de romani.

 

,,Hai la focul lui Sumedru / C-a mancat lupu’ iedu’!

Ne iubim tara, iubim pamantul si iubim oamenii! Ritualurile care insotesc obiceiurile noastre sunt dovada vie a faptului ca suntem un popor bogat, suntem un popor a carui existenta a fost explicata apeland la imaginarul folcloric care este de-a dreptul infinit. Incarcate de mister, obiceiurile agrare sunt determinate de timp. Taranul satului traditional apeleaza la o serie  de practici magice, de credinte si superstitii. Un ceremonial incarcat de magie si mister este Focul lui Sumedru, actualizat in fiecare an in zilele de 25-26 octombrie in localitatile din zona etnografica Bran.

 

,,La Sangiorz se incaiera cainii, la Samedru se bat stapanii!”

 Focul, un tribut adus zeului suprem, este aprins de tinerii satului si intretinut cu lemne uscate si cetina. In jurul rugului vertical – explozie de dinamism si culoare - a carui functie primordiala era aceea de a inlatura spiritele rele, intreaga suflare a satului rosteste consacrata formula: ,,Hai la Focul lui Sumedru!” ca o invocare a Divinitatii! Sumedru este un personaj al Panteonului romanesc, patron al iernii pastorale, care a preluat numele si data de ce celebrare a Sfantului Mare Mucenic Dumitru de la Tasalonic, incinerat simbolic la Focul lui Sumedru. In credintele populare sunt recunoscute ambele ipostaze ale lui Sumedru: pe de o parte, Sumedru este un barbat obisnuit a carui indeletnicire este pastoritul, care sub influenta noctura se matamorfozeaza in porc (simbool zoomorf pentru spiritul graului); pe de alta parte, Sumedru este infatisat in ipostaza unui sfant care umbla pe pamant insotit de Sangiorz.

Sumedru imparte, in credintele crestine, alaturi de Sangiorz (Sfantul Gheorghe) anul pastoral in doua anotimpuri simetrice: vara (23 aprilie si 26 octombrie) si iarna (27 octombrie si 23 aprilie). Cei doi guvernatori ai anului agrar au respectat de mii de ani legamantul facut: Sangiorz incuie iarna si infrunzeste codrul, pe cand Sumedru incuie vara si desfrunzeste codrul.

Ceremonialul este foarte bine ancorat din punct de vedere al structurilor sociale: tinerii sunt cei care alcatuiesc rugul care trebuie sa aiba forma bradului (simbol al vitalitatii si funerar deopotriva) cu varful in sus, astfel incat fumul protector sa ridice la cer rugi de multumire pentru toamna imbelsugata. Copii asteapta cu nerabdare acest eveniment, pentru ca este un prilej de bucurie pentru intregul sat. Cu hainele de sarbatoare, cu mic cu mare, se indreapta spre locul care gazduieste de mii de ani Focul lui Sumedru, pentru ca acest ceremonial este de sorginte precrestina. Femeile impart covrigi si mere, iar barbatii se cinstesc cu tuica si vin. Bunicile privesc cu bucurie nepotii care se zbenguiesc pe langa gramezile de lemne pregatite pentru a intretine focul pana in zori.

Cum ,,vesnicia s-a nascut la tara“, obiceiurile si traditiile fac ca aceasta ,,vesnicie’’ sa fie atat de frumoasa, de misterioasa si magica! Focul lui Sumedru este un tribut platit divinitatii pentru ca are sub protectie turmele de oi si recoltele oamenilor simpli de la tara, dar cu o inima atat de curata si plina de credinta.

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
3164 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Marţi, 15 Octombrie 2013

Etichete pentru acest articol:

obiceiuri, traditii, datini, Focul lui SumedruS-ar putea sa va intereseze si:

Casnicia este nodul destinului , in care se innoada rational firele a doua vieti, chiar [..]
citeste si comenteaza
In credintele poporului roman, ziua de 3 martie a fost sarbatoare traditionala a capului [..]
citeste si comenteaza
Inca din primii ani de scoala, de la orele de istorie ne raman tiparite in memorie doua [..]
citeste si comenteaza
Din cele mai vechi timpuri, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Se pare ca atmosfera magica incepe sa se instaleze deja prin colturile casei si ale sufletului; [..]
citeste si comenteaza
,,Cat traieste, omul invata"; cat traieste, femeia stie ca nimic nu este imposibil in aceasta [..]
citeste si comenteaza
Timpul trece pe negandite; iata-ne ajunse si la sfarsit de Brumar si pregatite de realizarea unui [..]
citeste si comenteaza
Daca pana mai ieri evocam momentele in care grijile vietii erau atat de departe si-mi stergeam de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate