Traditii si obiceiuri romanesti. Hai la focul lui Sumedru!
Existenta unui popor este determinata de cultura si civilizatie. Un neam care lasa colbul uitarii sa se aseze peste traditii si obiceiuri, este lipsit de viata, este sec din punct de vedere artistic si cultural.
Ansamblul valorilor spirituale si totalitatea creatiilor materiale intretin scanteia care aprinde dragostea de tara, de glie, de om din inima noastra de romani.
,,Hai la focul lui Sumedru / C-a mancat lupu’ iedu’!
Ne iubim tara, iubim pamantul si iubim oamenii! Ritualurile care insotesc obiceiurile noastre sunt dovada vie a faptului ca suntem un popor bogat, suntem un popor a carui existenta a fost explicata apeland la imaginarul folcloric care este de-a dreptul infinit. Incarcate de mister, obiceiurile agrare sunt determinate de timp. Taranul satului traditional apeleaza la o serie de practici magice, de credinte si superstitii. Un ceremonial incarcat de magie si mister este Focul lui Sumedru, actualizat in fiecare an in zilele de 25-26 octombrie in localitatile din zona etnografica Bran.
,,La Sangiorz se incaiera cainii, la Samedru se bat stapanii!”
Focul, un tribut adus zeului suprem, este aprins de tinerii satului si intretinut cu lemne uscate si cetina. In jurul rugului vertical – explozie de dinamism si culoare - a carui functie primordiala era aceea de a inlatura spiritele rele, intreaga suflare a satului rosteste consacrata formula: ,,Hai la Focul lui Sumedru!” ca o invocare a Divinitatii! Sumedru este un personaj al Panteonului romanesc, patron al iernii pastorale, care a preluat numele si data de ce celebrare a Sfantului Mare Mucenic Dumitru de la Tasalonic, incinerat simbolic la Focul lui Sumedru. In credintele populare sunt recunoscute ambele ipostaze ale lui Sumedru: pe de o parte, Sumedru este un barbat obisnuit a carui indeletnicire este pastoritul, care sub influenta noctura se matamorfozeaza in porc (simbool zoomorf pentru spiritul graului); pe de alta parte, Sumedru este infatisat in ipostaza unui sfant care umbla pe pamant insotit de Sangiorz.
Sumedru imparte, in credintele crestine, alaturi de Sangiorz (Sfantul Gheorghe) anul pastoral in doua anotimpuri simetrice: vara (23 aprilie si 26 octombrie) si iarna (27 octombrie si 23 aprilie). Cei doi guvernatori ai anului agrar au respectat de mii de ani legamantul facut: Sangiorz incuie iarna si infrunzeste codrul, pe cand Sumedru incuie vara si desfrunzeste codrul.
Ceremonialul este foarte bine ancorat din punct de vedere al structurilor sociale: tinerii sunt cei care alcatuiesc rugul care trebuie sa aiba forma bradului (simbol al vitalitatii si funerar deopotriva) cu varful in sus, astfel incat fumul protector sa ridice la cer rugi de multumire pentru toamna imbelsugata. Copii asteapta cu nerabdare acest eveniment, pentru ca este un prilej de bucurie pentru intregul sat. Cu hainele de sarbatoare, cu mic cu mare, se indreapta spre locul care gazduieste de mii de ani Focul lui Sumedru, pentru ca acest ceremonial este de sorginte precrestina. Femeile impart covrigi si mere, iar barbatii se cinstesc cu tuica si vin. Bunicile privesc cu bucurie nepotii care se zbenguiesc pe langa gramezile de lemne pregatite pentru a intretine focul pana in zori.
Cum ,,vesnicia s-a nascut la tara“, obiceiurile si traditiile fac ca aceasta ,,vesnicie’’ sa fie atat de frumoasa, de misterioasa si magica! Focul lui Sumedru este un tribut platit divinitatii pentru ca are sub protectie turmele de oi si recoltele oamenilor simpli de la tara, dar cu o inima atat de curata si plina de credinta.
Postat de: Magda-Vladau Marți, 15 Octombrie 2013
obiceiuri, traditii, datini, Focul lui Sumedru
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?