Traditii si obiceiuri de Sanziene

Singura sarbatoare pagana din calendarul crestin este la 24 iunie: Sanzienele sau Dragaica. Se spune ca numele provine de la Santa Diana (zeita romana a vegetatiei).

Din folclor se cunoaste versiunea conform careia numele acestei sarbatori provine de la florile mici de camp, gaben-aurii care ademenesc cu un miros suav si dulce- sanziene. In alte parti ale tarii sunt cunoscute sub denumirea de dragaica.

In  mitologia romaneasca, Sanzienele sunt infatisari ale unor zane tinere si frumoase. Fiinte ireale, fantastice, invaluite in aura misterului, intre basme si legende, se spune despre Sanziene ca ,,amutesc cucul” prin glasul lor mirific. Adiere de vant in timpul zilei, noaptea se transforma in zane cu parul balai si rochii albe, care se prind in hore ametitoare prin gradini, fermecand cu glasurile lor armonioase. Spre deosebire de alte personaje mitice ca Ielele sau Rusaliile, Sanzienele sunt prietenoase cu omul, devin simboluri ale fertilitatii agrare.

 

Jocul Sanzienelor

Sarbatoarea Sanzienelor incepe din noaptea de 23 iunie; fetele merg pe camp si impletesc coronite inmiresmate ca un omagiu adus astrului tutelar-Soarelui; pe cand flacaii impletesc coronite in forma de cruce. Alaiul se intoarce in sat cu voie buna si sarbatoarea se muta acum in casele oamenilor.

Sarbatoare incarcata de credinte populare, se spune ca in noaptea de 23 spre 24 iunie animalele vorbesc intre ele, iar cine le pandeste le poate intelege si poate descifra multe taine; 

Tot in noaptea de Sanziene se aprind focuri pe malurile lacurilor sau in paduri pentru a inlatura spiritele rele. Ca o faclie in negura noptii, focul aprins in noaptea de Sanziene aduce bucurie si voie buna: flacaii sar peste foc, iar tinerele neveste se spala cu roua sanzienelor pentru a aduce, cat mai curand pe lume copii frumosi si sanatosi.

Inainte de a se culca, fetele gata de maritis pun sub perna sanziene pentru a-si visa alesul; puterea sanzienelor (gallium verum) este una tamaduitoare: se spuna ca este bine sa te incinzi la brau cu flori de sanziene pentru a fi sanatos tot anul. Coronitele frumos impletite din sanziene se aseaza la icoana, protejand casa de duhurile rele.

Dintr-o alta perspectiva, in noaptea de Sanziene cerurile se deschid pentru cei care stiu sa  vada; o noapte incarcata de magie si mister, unde elemente din lumea profana patrund in cea  sacra, unde miracolele se pot intampla camuflate in evenimente banale, sa nu uitam sa pastram viu in noi spiritul traditiilor si sa evadam prin campurile fermecate ale copilarieei si sa ne invaluim sufletul cu roua diminetii.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
2213 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Miercuri, 25 Iunie 2014

Etichete pentru acest articol:

noaptea de sanziene, traditii, obiceiuri, folclor



S-ar putea sa va intereseze si:

Polisul grecesc Primul popor care vorbeste despre ratiune este poporul grec, ei [..]
citeste si comenteaza
Traditii si obiceiuri despe Adormirea Maicii Domnului [..]
citeste si comenteaza
Caragiale a lasat intelectualilor si oamenilor de spirit o norma de viata, un criteriu de [..]
citeste si comenteaza
Stim ca Martisorul este unul din vestitorii primaverii. In trecut, pe data de 1 Martie, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Prima zi de scoala! Emotiile care ne-au coplesit ani de-a randul nu sunt usor de uitat! Senzatia de [..]
citeste si comenteaza
In spatele unui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica a ajuns sa fie motoo-ul secolului [..]
citeste si comenteaza
Cum femeia stie totul, fiind un fel de enciclopedie care detine raspunsuri la toate intrebarile, [..]
citeste si comenteaza
Timpul trece pe negandite; iata-ne ajunse si la sfarsit de Brumar si pregatite de realizarea unui [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate