Sanatate cu fiecare aliment. Marul (IV)
“Un mar pe zi tine doctorul la distanta!” Sunt sigura ca multa lume cunoaste aceasta zicala, dar cati dintre noi cunoastem adevarul din spatele ei? Haideti sa descoperim impreuna.
Cel mai popular fruct de pe planeta - marul - este aliment si medicament in acelasi timp, si este utilizat din cele mai vechi timpuri. Acesta poate fi utilizat in intregime, coaja, cotorul si samburii avand o multitudine de substante benefice, in egala masura. Marul contine zaharoza, celuloza, vitaminele A, B1, B2, C, E, betacaroten, saruri minerale si fibre. Una din cele mai importante substante din par este pectina – un tip de zahar, care ii confera merelor titlul de campion in combaterea efectelor diariei, gastritei sau colitei.
Un singur fruct ofera aproximativ 8% din doza zilnica de vitamina C. Marul este un puternic tonic pentru sistemul nervos, cat si pentru cel muscular, este un excelent diuretic, laxativ si antiseptic intestinal.
Multiplele beneficii ale consumului de mere pentru sanatate si frumusetea noastra
Merele cat mai viu colorate, debordand de rosu intens, galben, portocaliu sau roz, sunt cele care contin in coaja si carotenoizi, care sunt stiuti ca ne ajuta la combaterea colesterolului rar LDL, si astfel ajutandu-ne sa prevenim bolile cardiovasculare.
Cercetatorii francezi au descoperit in 2005 un compus numit floridzinul care se gaseste numai in mere. Acesta, s-a demonstrat ca protejeaza femeile de osteoporoza. De asemenea, marul creste densitatea oaselor. Persoanele care consuma mere au mult mai putine sanse sa dezvolte cancer pulmonar, cancer la colon sau cancer la gat. S-a demonstrat ca merele pot ajuta si celulele creierului de la anumite daune ce pot provoca boala Alzheimer.
Astm
100 grame de mere contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat o portocala si de 8 ori mai multi decat o banana. Studiile spun ca numarul mare al acestora este cel care poate reduce riscul de a face astm.
Tensiune arteriala ridicata
Adauga otet din cidru de mere la alimentatia ta si iti poti reduce tensiunea arteriala, dar poti si slabi!
Boli gingivale
Mestecatul merelor cu tot cu coaja stimuleaza circulatia la nivelul gingiilor, iar anumiti compusi din aceste fructe delicioase ajuta la prevenirea paradontozei.
Diaree
Daca ai diaree, incearca sa mananci cate un mar gatit la fiecare cateva ore. Pectina din acesta formeaza un fin protector pentru stomac.
Imunitate scazuta
Vitamina C din mar ajuta mult sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte contra bolilor.
Dureri si crampe musculare
Estrogenul natural din mere, numit genisteina pot preveni durerile si crampele mentruale.
Alergiile sezoniere
Quercetina din mere, un flavonoid cu proprietati antihistamice si antiinflamatorii, poate avea un impact pozitiv in lupta cu alergiile sezoniere.
Ciclul menstrual abundent
Genisteina din mar ajuta la reechilibrarea nivelului de estrogen din organismul femeii, prevenind astfel ciclul menstrual abundent si dureros.
Un articol de: Andreea Ghimpeteanu
Postat de: Redactor-Colaborator Duminică, 22 Ianuarie 2012
mar, sanatate, beneficii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?