Hrana dupa rang
Raportata la vremurile in care traim, o asemenea idee ar putea parea aberanta…sau nu. Cum sa mancam in functie de rangul pe care il detinem in societate? Ei bine, acum aproape 300 de ani, oamenii nu isi puneau aceasta intrebare. Aproape ca nici nu indrazneau.
Mancare nobila?
Pana in secolul 18, alimentatia era vazuta ca un semn esential de diferentiere intre clasele sociale. Alimente precum ceapa, usturoiul, napul, morcovul, carnea de porc, capsunele sau pepenele erau considerate de mica valoare, destinate astfel saracilor.
Practic, orice fel de mancare produs din sau in apropierea pamantului intra in aceasta categorie. Pe de alta parte, alimentele ce proveneau de deasupra solului, precum pasarile sau alte fructe decat capsunile si pepenele, erau considerate nobile, rezervate claselor sociale superioare.
Circula ideea conform careia persoanele de rang superior, prin consumul de carne slaba, fazan, aveau un grad de inteligenta mai ridicat si o sensibilitate aparte fata de oamenii de rand, care consumau carne de porc.
Trecutul si prezentul alimentar
Fiecare trebuia sa manance conform conditiei sale, lucru, poate, aberant in zilele noastre. Acum gama de produse este oricum variata si gusturile la fel.
De la hrana “vie” sau raw pana la fast food-ul de toate zilele, oamenii se hranesc de multe ori fara sa se mai gandeasca daca ceea ce consuma este sanatos sau nu.
In secolul 18, hrana in functie de rang era un cod ce trebuia respectat. Incalcarea acestuia avea diverse repercusiuni sociale.
Taranul era nevoit sa se confeseze daca macar indraznise sa adulmece mancaruri “delicate”. Ba chiar, existau legi care limitau numarul felurilor de mancare servite de burghezi, pentru a se marca disctintia dintre acestia si printi.
Astazi, nici nu se mai pune problema de asa ceva. Impartirea claselor sociale nu mai tine cont atat de tare de alimentatie, cat mai de graba de puterea de cumpararea si mai putin de educatie.
Un articol de: Florentina Constantin
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 30 Ianuarie 2013
rang, hrana, nobila, capsuni, pepene, mancare buna, lipsa mancare, fast food
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?